Met deze temperaturen gaat alles in de tuin maar ook daarbuiten best snel, de groei ‘zit er goed in’. Als ik hier -de rand van de Betuwe- rondfiets zie ik de perenbloesem al zwellen en zelfs een zweem van wit in de bloemknoppen. Als de zon er deze week zo bij blijft is de bloei dit komende weekend een feit. Als u plannen maakt voor komend weekend denk eens aan een fietsrit in de Betuwe of een wandeling! Bij Beesd aan de Linge ligt het landgoed Mariënwaerdt, prachtig gebied om te wandelen of fietsen! Ook vanaf de dijk langs de Waal kunt u prachtig over boomgaarden uitkijken.
De fruitbomen die in de Betuwe staan zijn meestal laagstam, dat wil zeggen dat de takken laag op de stam zijn geënt en worden uitgebogen zodat er gemakkelijk onderhoud is te plegen en te oogsten. Halfstam zie je vaak in particuliere tuinen, dit is ‘mooier’ en ook goed te verzorgen. De hoogstam fruitbomen zijn er nog wel maar niet veel, dit zijn vaak beschermde boomgaarden die door vrijwilligers worden onderhouden. Doordat zowel de snoei (het onderhoud) als het oogsten met een ladder per boom moet gebeuren is dit tijdrovend en dus kostbaar.
Voor de soorten fruit maakt het niet uit: zowel peer als appel zijn vrijwel in alle soorten als laagstam of hoogstam te vinden. De peer bloeit altijd iets eerder als de appelbomen. Dit geld voor de ‘fruitproduktie’ bomen maar ook voor de sierpeer en -appel. Een extra bijzonderheid bij de appel en perenbomen: ze kunnen goed geleid worden. Ze kunnen tegen een muur horizontaal of verticaal geleid worden maar ook als haag of afscheiding laag (bij de grond bijv.) of hoog (boven een gewone haag), een idee voor een kale muur/ schutting?! Let wel op voldoende zon voor de fruitboom.