Hoe fijn is het als je je volledig kunt concentreren op het koken zonder eerst van alles aan de kant te moeten schuiven of in kastjes te moeten bergen? En als je dan ook voor alles een vaste plek hebt zodat je gelijk weet waar je het kunt vinden? De keuken is dé plek in huis waar je door het jaar heen behoorlijk wat maaltijden bereidt. Als jouw keuken georganiseerd is heb je hier ontzettend veel profijt van. Maar hoe organiseer je je keuken dan?
1. Houd je aanrecht leeg
Er straalt rust uit van een leeg en schoon aanrechtblad. En het is bovendien gewoon praktisch want je kunt zo lekker alles snijden en bereiden voor het koken. En ja, daar heb je ruimte voor nodig.
Het is de kunst om jouw aanrechtblad leeg te houden. Voor je het weet verzamelen zich hier gebruikte kommetjes, sleutels of andere onnodige dingen. Je kunt ook handige accessoires gebruiken zoals een vaatdoekhouder die je aan de binnenkant van je spoelbak plaatst. Hier laat je je doekjes en sponsen.
Een leeg aanrechtblad is de basis voor een strak georganiseerde keuken. Maar, dit geldt natuurlijk niet voor een paar zorgvuldig uitgekozen accessoires die echt sfeer toevoegen: de enige uitzondering op de regel.
2. Een schaal voor rommeltjes
Vaak is de keuken ook gelijk de eethoek en staat hier een eettafel. Dit is een goede plek om een schaal voor rommeltjes neer te zetten.
Marie Kondo – de opruimgoeroe uit Japan – noemt dit kimono. Dingetjes die niet direct in een duidelijke categorie vallen (zoals kleding, gereedschap of voeding) en waarvan je vaak denkt ‘wat moet ik ermee!’.
Meestal zijn het bonnetjes die je nog eventjes wilt bewaren of een verdwaalde knoop die je ooit nog aan je jas wilt naaien. Als je al die rommeltjes in een speciale schaal met deksel doet zijn ze lekker uit het zicht. En dat voelt opgeruimd!
3. Denk verticaal
Plaats een paar snijplanken tegen de keukenwand aan en je creëert zo meer ruimte. Of gebruik een handige wandhouder om wat keukenspullen aan te hangen.
4. Organiseer je kastjes
Organiseer je kastjes zodat je in een keer alles kunt vinden. Houd ook een logische ordening aan, kruiden bij de kruiden, alle oliën bij elkaar, een plek voor broodbeleg… Vergeet ook niet te labelen. Zo kun je nog beter zien wat je in huis hebt!
5. Investeer in voorraadpotten
Je ruimt zo veel mogelijk op in je kastjes maar een paar voedingsmiddelen mogen best gezien worden. Bijvoorbeeld jouw rijst, pasta en couscous. Doe dit in een mooie, schone voorraadpot.
Dit geldt trouwens ook voor olijfolie. Mocht je dit op het aanrecht bewaren, dan is het de moeite waard te investeren in een olijfoliekaraf. Dit staat zo veel fraaier dan zo’n supermarktfles.
6. Schone spoelbak
Ken je de ‘shiney sink methode’? Deze is bedacht door FlyLady, een dame die je leert jouw huis effectief te organiseren – en een fenomeen in Amerika. Een schone spoelbak heeft een groot psychologisch effect.
Als er een plek per se constant schoon moet zijn, laat het dan een spoelbak zijn. Want op de een of andere manier werkt het zo: rommel trekt rommel aan. Andersom werkt het ook zo. Als er een plek schoon is motiveert dit om nog een plek schoon te houden, en nog een, en ga zo door.
Je dwingt jezelf ook om niet te lang met vieze vaat te zitten. En het is gewoon ontzettend genieten om telkens een fris glanzende schone spoelbak te zien.