Het is misschien een vervelend klusje, maar het moet toch echt gebeuren: het onderhoud van de accessoires in je keuken. Heb jij veel houten keukenaccessoires? Hartstikke mooi! Van snijplanken tot lepels voor in de pan – ze vragen wel om wat extra onderhoud en voorzichtigheid in het gebruik. Met onze tips pak je het goed aan en houd je ze langer mooi: ontdek meer!
Houd houten keukenaccessoires niet nat
Geen zin om je meteen aan de afwas te wagen? Hoewel je je serviesgoed en bestek dan misschien het liefst in de week zet, is dat met houten keukenaccessoires juist niet de bedoeling. Als je het te lang laat weken in water gaat het hout sneller splijten – en dat wil je natuurlijk voorkomen. Eventjes laten weken kan wel, maar laat hout niet urenlang in water of sop staan.
Niet in de vaatwasser stoppen
Over afwassen gesproken: dat kun je bij houten keukenaccessoires het best met de hand doen. Als je je houten snijplank of lepels in de vaatwasser stopt, kunnen ze lelijk worden. Zeker na verloop van tijd. Hoe dat zit? In de vaatwasser worden hoge en lage temperaturen snel achter elkaar afgewisseld – van heel heet gaat het meteen weer naar kouder. Ook worden de spullen in je afwasmachine heel nat gemaakt. En dat zijn nu precies twee dingen die niet bevorderlijk zijn voor het behoud van het hout! Gewoon even afspoelen met een borstel dus, en het liefst met zo min mogelijk afwasmiddel.
Lees ook! Inspiratie voor handige keukengadgets
Keukenaccessoires van hout: snel reinigen
Het is ook verstandig om keukenaccessoires van hout snel te reinigen, zeker als er grove vlekken op zitten. Zo voorkom je dat die vlekken in het hout trekken! Een houten keukenaccessoire met opgedroogde vlekken getuigt van slecht onderhoud – maar als je er tijdig bij bent met reinigen, heb je daar helemaal geen last van. Zelfs bij hardnekkige ingrediënten zoals tomatenpasta.
Houten snijplanken en houten lepels: meteen afdrogen
Klaar met het afwassen van je houten keukenaccessoires? Zorg er dan ook voor dat je de boel meteen afdroogt. Als je het hout langzaam laat opdrogen aan de lucht droogt het materiaal uit. En zo worden deze keukenitems op den duur echt een stukje minder mooi. Even afdrogen met de theedoek, en je bent deze narigheid voor.
Goed rechtop laten staan bij het drogen
We hebben nog een tip voor het drogen van houten keukenaccessoires, met name geldig voor houten snijplanken: laat ze goed rechtop staan na gebruik! Zo voorkom je dat het hout gaat verbuigen en die snijplank ineens niet meer helemaal recht is.
Behandelen met olie
Je kunt houten accessoires in de keuken eigenlijk net als je eigen huid zien: jij vindt het toch ook fijn als er af en toe een crème op je huid wordt gesmeerd? Zo is dat tevens met hout. Ook als je er nóg zo goed voor zorgt met de bovenstaande tips voor onderhoud, is een behandeling met olie van tijd tot tijd wenselijk. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn: wrijf het hout aan alle kanten in met olijfolie en laat dit goed intrekken voor je de keukenaccessoires weer in gebruik neemt. Het hout krijgt zo weer een frisse uitstraling én is beter beschermd tegen het intrekken van vocht en smaak-, kleur- en geurstoffen.
Meer lezen? Het beste werkblad voor de keuken kiezen: 5 tips