Denk jij weleens na over ouder worden? Waarschijnlijk niet zo snel. Tenslotte voel je je nog jong en duurt het nog heel lang voordat je ‘oud’ bent. Toch? Zo denken de meeste mensen erover. Zelfs als ze de 60 al gepasseerd zijn. Want oud worden, dat is iets wat alleen andere mensen overkomt. Toch is het iets om ook als je nog jong bent over na te denken. Wat wil je het liefst? Vrijwel iedereen wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen en zelfstandig zijn. Helaas kan dat niet altijd. Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om langer zelfstandig te wonen; ook als je ouder wordt.
Veiliger wonen in elke ruimte
Veiliger wonen is een belangrijk onderdeel van langer zelfstandig thuis wonen. Je hebt bepaalde aanpassingen nodig in huis om de veiligheid te garanderen. Heb je die aanpassingen niet en ga je iets mankeren of heb je extra hulp nodig? Dan is de kans groter dat de situatie als onveilig wordt gezien en zul je moeten verhuizen. Gelukkig kun je de situatie zelf (laten) aanpassen. Dit zijn veiligheidstips per ruimte.
Tips voor veiligheid in de keuken
De keuken is een ruimte die vaak wordt gezien als onveilig. Zeker als je gaat dementeren of gewoon erg vergeetachtig wordt. Koken op gas kan bijvoorbeeld een risico zijn. Vaak is er in de keuken ook sprake van een gladde vloer die gevaar kan opleveren. Dit zijn de belangrijkste tips voor veiligheid in de keuken.
- Neem een nieuwe kookplaat. Als je op gas wilt blijven koken ga je voor een kookplaat met beveiliging, waardoor de gaskraan zichzelf afsluit als het gas niet meteen wordt aangestoken. Koken op inductie is in principe nog een stuk veiliger, maar dan zijn er vaak grotere aanpassingen nodig.
- Installeer veilige handgrepen / beugels op handige plaatsen. Dat kan helpen om te voorkomen dat je valt.
- Haal overbodige apparaten weg als je erg vergeetachtig begint te worden. Een frituurpan kan bijvoorbeeld heel gevaarlijk zijn, evenals een (gas)oven. Haal de apparaten die beter niet meer gebruikt kunnen worden weg.
- Richt de keuken praktisch in. Gebruik de bovenste kastjes zo weinig mogelijk. Ga je je keuken vervangen en ben je ouder dan 50 jaar? Dan kun je overwegen om alleen een laag keukenblok te installeren zonder bovenkastjes. Veel ouderen bezeren zich doordat ze op een krukje moeten klimmen om ergens bij te kunnen.
- Een rookmelder is altijd belangrijk, maar zeker als je ouder wordt.
Tips voor veiligheid bij de trap
De trap is een notoir probleem bij oudere mensen. Allereerst wordt het traplopen moeilijker door stijve spieren en gewrichten. Ook vermoeidheid kan een rol spelen. Daarnaast gebeurt het sneller dat je je evenwicht verliest. De reflex om jezelf vast te grijpen wordt ook steeds minder. Veiligheid bij de trap is dus een absolute must!
- Zorg voor stevige trapleuningen en eventueel een ruststoeltje halverwege de trap.
- Neem een traplift. Een traplift kan noodzakelijk zijn als je niet meer zelf naar boven kunt komen. Een traplift kan ook verplicht worden gesteld door de arts als de situatie anders te onveilig wordt. In plaats van een traplift kan ook een huislift worden gekozen, al is daarvoor meestal een grotere verbouwing nodig.
Tips voor een veilige badkamer
Ook de badkamer is bij oudere mensen een groot struikelblok. Letterlijk, want een groot deel van de ongelukken komt door uitglijden in de badkamer. Als je nog jong bent eindig je waarschijnlijk alleen met wat blauwe plekken, maar als je ouder bent kunnen de gevolgen heel wat heftiger zijn.
- Zorg dat er alleen anti-slip matten liggen, die niet weg kunnen glijden als je erop stapt.
- Zorg voor de mogelijkheid om te douchen. Een bad is vele malen gevaarlijker voor ouderen, vooral bij het in- en uitstappen.
- Zorg dat er genoeg handvaten en beugels langs de muren zijn bevestigd. Heb je moeite met opstaan, bevestig dan ook een WC-beugel bij het toilet.
- Gebruik een douche stoeltje indien mogelijk. Leg op de grond van de douchebak ook een anti-slip mat.
Hulp van mantelzorgers
Soms red je het net niet alleen, maar is er niet direct professionele zorg nodig. Dat kan een mantelzorger heel fijn zijn. Vaak is dit een familielid of goede buur die even een handje helpt. Hij of zij helpt bijvoorbeeld met de boodschappen of brengt regelmatig wat eten langs als koken moeilijker wordt. Hulp van mantelzorgers is fijn, maar je moet niet onderschatten hoe zwaar dat kan zijn. Zeker naarmate je ouder wordt, zul je meer gaan leunen op professionele zorg. De mantelzorger helpt dan bij de kleine taken, terwijl de professionele zorg je helpt bij de grotere zaken.
Hulp van de overheid
De overheid wil ook graag dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Je kunt er dus ook steun bij krijgen. Zo is er de WLZ (wet langdurige zorg). Als je kunt aantonen dat je langdurige zorg nodig hebt, is er een subsidie beschikbaar voor aanpassingen in huis. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van de traplift prijs terug ontvangen en kun je andere aanpassingen krijgen via een zorgbureau. Door financieel te steunen bij dergelijke aanpassingen maakt de overheid het mogelijk om langer zelfstandig te wonen. Dit wordt in principe zoveel mogelijk gedaan, totdat het punt komt waarbij de zorg in een instelling goedkoper of veiliger is dan de zorg die je thuis ontvangt. Als je bijvoorbeeld 24 uur per dag zorg nodig hebt, is het meestal niet mogelijk om daar thuiszorg voor te krijgen.
Natuurlijk wil je het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Misschien ben je nu nog vrij jong en kan dat nog prima. Maar toch moet je ook dan al nadenken over aanpassingen aan je woning voor de langere termijn. Ga je bijvoorbeeld verbouwen, dan kun je ook alvast rekening houden met de toekomst. En ga je verhuizen, dan is een toekomstbestendige woning een goed idee. Kortom: of je nu jong of al wat ouder bent, je moet er goed over nadenken wat je wilt als zelfstandig thuis wonen wat lastiger wordt.