Je ziet een mooie plant in de tuin van de buren, maar je hebt geen idee hoe hij heet. Of je hebt een blad gevonden en je vraagt je af van welke welke boom het komt. Je bent ergens op visite en je ziet een prachtige grote kamerplant die je ook wel in huis zou willen hebben. Weet jij niet veel van bomen en planten, maar wil je wel graag weten wat er overal groeit? Dan gebruik je een app om planten in een handomdraai te herkennen!
1. Pl@ntnet
Pl@ntnet is een app die is opgesteld door vier Franse wetenschappers. Zij wilden het eenvoudiger maken om planten snel te herkennen. Je gebruikt de app door een of meer foto’s van een plant de uploaden. Deze worden automatisch vergeleken met foto’s in de database. Is er een goede match gevonden, dan krijg je meteen het antwoord welke plant dit is. Het is belangrijk dat je goede, duidelijke foto’s maakt van de betreffende plant. Er is een uitzondering: sierplanten en tuinbouwgewassen worden niet geïdentificeerd met deze app.
2. iNaturalist
iNaturalist is een vergelijkbare app, alleen dan is het ook mogelijk om te overleggen met andere mensen over jouw foto’s. Bovendien vergelijkt de app niet alleen heel erg veel planten, maar ook veel inheemse dieren. Dat maakt deze app heel geschikt voor het herkennen van alles wat je in de tuin en in de natuur tegenkomt. Er is echter één ‘maar’: de app heeft maar heel weinig goede vertalingen naar het Nederlands. Je hebt dus waarschijnlijk ook even een vertaler nodig om de Engelse planten- of dierennaam te vertalen.
3. Plantsnapp
Plantsnapp werkt ook via foto’s. In dit geval is de app echt gericht op alles wat groeit en bloeit. Het voordeel van Plantsnapp is dat hij ook heel goed werkt voor bomen, paddestoelen en andere vreemde of opvallende groeisels. Ook planten in andere landen worden goed herkend, zoals bijvoorbeeld tropische soorten of woestijnplanten. Plantsnapp werkt ook goed voor sierplanten en ook tuinbouwgewassen herkent de app meestal wel.
4. PictureThis – Plant Identification
PictureThis is een heel bekende app. De applicatie werkt eigenlijk hetzelfde als de voorgaande apps. Je maakt een foto van de plant en de app identificeert deze vervolgens. Een extraatje van deze app is dat je ook kunt zien waar de planten het meest voorkomen in de wereld. Ook hier heb je de mogelijkheid om te chatten met experts en met andere app-gebruikers als je niet zeker bent of meer informatie wilt.
Zoals Shazam werkt voor muziek, zo werken deze apps voor het herkennen van planten. Super handig dus! De apps maken allemaal gebruik van AI om de foto’s te herkennen en te matchen. Het uploaden van de foto’s vraagt echter wel een goede dataverbinding. De apps werken dus alleen als je een goede en snelle verbinding hebt. Je kunt het beste het aanbod van sim only vergelijken om te ontdekken welke bundel je nodig hebt. Zo heb je je digitale planten-encyclopedie altijd bij de hand! Werk jij graag met apps en gebruik je je smartphone het liefst de hele dag? Check dan ook deze 10 handige apps voor je interieur.