Heb je gordijnen nodig? Het kan een behoorlijke zoektocht zijn om tot de perfecte gordijnen te komen. Trek hier ook zeker genoeg tijd voor uit: zo heb je uiteindelijk alleen maar meer plezier van de gordijnen. Dat is uiteraard wel zo wenselijk. We delen graag onze tips met je: lees gauw verder.
Hoe snel heb je gordijnen nodig?
Hoewel het verstandig is om de tijd te nemen voor het uitkiezen van gordijnen, is er soms simpelweg weinig tijd te verliezen. Zeker als het om bijvoorbeeld gordijnen voor de slaapkamer gaat: privacy is hier immers wenselijk, evenals verduistering om goed door te kunnen slapen. Kies in dat geval niet voor op maat gemaakte gordijnen, want hier moet je doorgaans even op wachten. Ga liever voor kant en klaar gordijnen, die je zo in huis hebt. Dat is hartstikke praktisch! Je kunt natuurlijk wel gewoon je favoriete kleur en materiaalsoort kiezen, zodat de gordijnen passen bij je verdere interieur.
Verschillende soorten gordijnen
Een gordijn, of eigenlijk raamdecoratie, is er in een heleboel soorten en maten te vinden. Zorg dat je de verschillen kent, zodat je alle opties kunt overwegen. Jaloezieën en rolgordijnen werken met een schuifsysteem en sluiten het raam goed af. Een plisségordijn biedt altijd privacy en kun je naar wens meer openen of meer sluiten. Gordijnen zijn een sierlijke vorm van raamdecoratie, waarbij er een mooi stuk stof voor het raam hangt. Naast het klassieke gordijn is er ook het vouwgordijn, om maar een bekende variatie te noemen.
Functie van het gordijn
De keuze voor het gordijn kun je vaststellen op basis van de functie. Ben je op zoek naar verduistering, bijvoorbeeld in de slaapkamer? Dan is een stoffen gordijn van een donkere kleur vaak een uitkomst, of juist een rolgordijn. Wil je het gordijn met name ophangen voor wat meer privacy, bijvoorbeeld in de woonkamer? Ga dan voor een jaloezie, zodat het niet meteen donker is in huis, maar men ook niet zo snel meer naar binnen kijkt. Ook zogenoemde inbetweens hebben dit effect: een soort tussengordijnen. Hier kun je weer klassieke gordijnen bij combineren, zodat je per specifiek moment de juiste gordijnen dicht kunt doen.
Type raam
Ook het raam waar je de raamdecoratie tegenaan plaatst, telt mee. Bij een normaal raam kun je in principe voor ieder type raambekleding kiezen. Let natuurlijk wel goed op de afmetingen van het raam: het gordijn moet hier netjes voor passen. Het moet niet te lang, maar ook niet te kort zijn. En niet te breed, maar ook niet te smal. Met name als je een gordijn op maat laat maken, past dit netjes. Gaat het om een schuin raam, zoals een dakraam? Dan is bijvoorbeeld een gordijn niet zo’n ideale oplossing, omdat de stof dan gaat hangen. Een plisségordijn past juist wel weer goed, aangezien dit type raamdecoratie aan het raam vastzit. Het valt dus niet naar beneden toe, maar blijft op de juiste plek zitten.
Sluitsysteem en afwerking
Ook het sluitsysteem van het gordijn speelt een rol. Zo schuif je stoffen gordijnen op een hele andere manier dicht dan een jaloezie. Wat vind je hierin praktisch? In principe is het natuurlijk een kwestie van gewenning: uiteindelijk kun je met elk type gordijn omgaan. Maar mocht je hier een sterk idee over hebben, dan is het zeker iets om mee te nemen. En denk tot slot aan de sluiting, oftewel de afwerking, aan de bovenkant. Bij een stoffen gordijn heb je bijvoorbeeld een gordijnrails nodig: van haken tot ringen. Maak dat alles netjes op elkaar aansluit – en dat je er graag tegenaan kijkt.