Iedereen maakt het wel eens mee: je bent thuis geconcentreerd aan het werk of je wil gewoon even in alle rust relaxen, maar je wordt afgeleid door allerlei vervelende geluiden in huis. Het gezoem van de koelkast in de keuken, deuren met piepende scharnieren die ook nog eens net te hard dichtslaan, het geluid van een irritante deurbel wanneer de pakketbezorger op de stoep staat, of de kakofonie van een televisie die ergens in huis staat te loeien. Natuurlijk is de één er gevoeliger voor dan de ander, maar iedereen stoort zich weleens aan bepaalde geluiden in huis. Geluiden die als zeer irritant en frustrerend kunnen worden ervaren en soms zelfs voor stress kunnen zorgen. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen te bedenken om geluidsoverlast in je huis aan te pakken, te verminderen en in sommige gevallen zelfs weg te nemen. In deze blog geven we een paar handige tips.
Hard dichtslaande deuren en piepende scharnieren
BAM! Je zit meteen rechtop door de knal van een hard dichtslaande deur in jouw huis. De adrenaline giert door je lijf en je bent direct helemaal uit je concentratie of relaxmodus. Nu kun je binnen jouw huishouden afspraken maken over het volume waarmee men een deur opent en sluit, maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat die regel dan ook (meteen) wordt nageleefd. En in sommige gevallen is het de deur zelf, die met zijn flinke gewicht en té soepele scharnieren degene is die geen boodschap heeft aan jouw rustbehoefte. Gelukkig is er een oplossing. Met de GEZE deurdranger zijn de harde klappen van dichtslaande deuren verleden tijd. Deze deurdranger zorgt ervoor dat jouw deur zichzelf automatisch en zacht sluit. Je kunt zelfs de sluitsnelheid en eindslag van de deur naar jouw wensen instellen. En het mooie is dat deze deurdranger onzichtbaar te monteren is.
In het geval van piepende scharnieren is de oplossing nog simpeler. Vaak ben je al van die vervelende geluiden af wanneer je de scharneren en mechanismen van deuren en kastjes behandelt met een smeermiddel, zoals WD-40. Je kunt er ook voor kiezen om je scharnieren en mechanismen compleet te vervangen. Scharnieren zijn er in allerlei soorten en maten. Afhankelijk van het maximale draaivermogen en de zwaarte van je deur, kun je bepalen hoeveel scharnieren er nodig zijn. Om toekomstige geluidsproblemen te voorkomen is het wel zaak dat je de scharnieren en mechanismen regelmatig onderhoud.
Een kakofonie van elektronica
Ook veel huishoudelijke apparaten en elektronica kunnen storende geluiden produceren wanneer ze niet goed worden onderhouden. Controleer deze apparaten daarom regelmatig. Reinig de filters van je apparaten en controleer ze op losse onderdelen. Helaas kan het voorkomen dat de vervelende geluiden aanhouden, ondanks dat je deze taken hebt uitgevoerd. Sommige apparaten maken nu eenmaal geluid, of je dat nu wilt of niet. Deze storende geluiden worden vaak veroorzaakt door trillingen en echo’s. Door de ruimte in te richten met vloerkleden, gordijnen en meubels met zachte bekleding kun je al een hoop van deze geluidsgolven absorberen. De geluiden zijn daarmee niet weg, maar ze zijn hierdoor al wel minder aanwezig. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je er ook voor kiezen om panelen op je wanden en plafonds te plaatsen die geluid absorberen. Het ophangen van een mooi schilderij kan ook helpen. Zijn de storende geluiden afkomstig uit een andere kamer? Kies er dan voor om een valdorpel of tochtbanden te plaatsen. Valdorpels en tochtbanden zorgen ervoor dat de deur beter aansluit. Hierdoor voorkom je niet alleen tocht, maar dicht je ook een eventueel geluidslek. Bedenk wel dat de kwaliteit van je deur ook een grote rol speelt in het dempen van geluid. Goedkopere deuren met een holle kern laten meer geluid door dan de wat duurdere massieve deuren.
Tring, tring! Is er iemand thuis?
Het klinkt misschien wat overdreven, maar er zijn momenten dat het geluid van je huistelefoon of deurbel door merg en been kan gaan. Bijvoorbeeld als je geconcentreerd met iets bezig bent en even niet gestoord wil worden. Nu kun je ervoor kiezen om je telefoon en je deurbel tijdelijk af te koppelen, maar dat is niet altijd handig en ook niet altijd mogelijk. Sommige telefoontjes zijn nu eenmaal belangrijk. En langer moeten wachten op je pakket omdat je de bezorger misloopt kan ook ongemak geven. Een eerste oplossing is het aanpassen van het volume van het apparaat. Is dat niet mogelijk? Maak er dan werk van om de geluiden van je apparaten op te leuken. Zo kun je in veel gevallen het signaal van je deurbel een stuk aangenamer maken door deze te voorzien van een leuk deuntje.
Af en toe even lekker afsluiten
Natuurlijk hoeft geluidshinder niet altijd voor frustratie en stress te zorgen. Soms is het gewoon lekker als je je even kunt afzonderen, zonder dat de ruimte meteen volledig geluidsdicht hoeft te zijn. Bijvoorbeeld wanneer je met een vriend of vriendin aan de telefoon zit en je partner of huisgenoot in de woonkamer televisie zit te kijken. Je wilt even bijpraten met de persoon aan de andere kant van de lijn, maar je wilt de persoon in de woonkamer het plezier van zijn of haar favoriete programma ook niet ontnemen. En je wilt je ook niet helemaal afzonderen, want dat is ook zo ongezellig. In die gevallen is het plaatsen van een tussendeur of schuifwand een stijlvolle oplossing om omgevingsgeluid te dempen. Door een industriële schuifdeur te plaatsen wordt het mogelijk om de ruimte heel makkelijk in te delen naar jouw behoeften en kun je heel simpel en snel wat privacy in huis creëren. Daarbij geeft het de ruimte ook nog eens heel strakke en moderne uitstraling en neemt een schuifdeur weinig tot geen extra ruimte in beslag.
Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om onaangename geluiden in jouw huis aan te pakken. En dat kan soms al met een hele simpele ingreep. Vergeet niet dat jouw huis een comfortabele plek hoort te zijn waar jij je thuis voelt en waar je tot rust mag komen.