De keuken is tegenwoordig veel meer dan alleen een plek om te koken. In vele gezinnen is het zelfs de centrale plek van het huis geworden. We eten er, koken er, drinken gezellig een kopje thee met vriendinnen, lezen heerlijk een boek, maken er huiswerk, kletsen er met een glaasje wijn of knutselen er samen met onze kinderen. Daarom vinden wij dat de keuken wel een beetje extra aandacht verdient. OTTO geeft je 10 tips om van je keuken een gezellige en warme woonkeuken te maken!
Tip 1: Zorg voor een goede aansluiting tussen de keuken en de rest van het huis
Wanneer je van je keuken een woonkeuken wilt maken, is het van belang dat je ervoor zorgt dat je keuken ook echt past bij de rest van het huis. Gebruik kleuren die passen bij de kleuren uit de woonkamer en laat bepaalde items uit de rest van het huis terugkeren in de keuken. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde soort kussentjes op de eetstoelen als op de bank in de woonkamer en zet dezelfde soort vaasjes neer op tafel.
Tip 2: Creëer een eigen plekje voor iedereen in het gezin
Om ervoor te zorgen dat er echt geleefd wordt in je keuken, moet iedereen uit het gezin zich hier op zijn gemak voelen. Maak bijvoorbeeld een computerhoekje, zet knutselspullen weg bij de tafel en plaats een heerlijke lekkerzit stoel voor het lezen van een boek of de krant. Behalve dat er gekookt kan worden, kan er nu gewerkt worden, geknutseld, gekletst, gelezen en natuurlijk gegeten. Zo kan iedereen zijn eigen gang gaan.
Tip 3: Maak gebruik van warme materialen
Door te werken met de juiste materialen kun je veel sfeer creëren. Kies bijvoorbeeld voor een warme houten werkblad of neem deurtjes met textuur of print. Show op wandplanken je mooiste servies of zet het in een leuk rekje.
Gebruik verder een aantal houten accenten, zoals een grote houten fruitschaal of knap een oude eetkamerbank door het een vrolijke kleurtje te geven of weer eens goed in de lak te zetten.
Een tapijt lijkt niet erg praktisch in de keuken, maar het kan voor een hele warme uitstraling zorgen. Dus toch het overwegen waard!
Tip 4: Ga voor vloerverwarming
Heb je toch liever geen tapijt? Denk dan eens aan vloerverwarming. Want wat is er nu lekkerder dan ’s ochtends in je pyjama op een heerlijk warme vloer te stappen? Bovendien is vloerverwarming ook erg praktisch. Het geeft misschien nog wel meer warmte dan een tapijt en je kunt knoeien zonder zorgen. Het maakt de keuken niet alleen heel behaaglijk, maar ook gegarandeerd het favoriete plekje van het hele gezin!
Tip 5: Creëer extra opbergruimte
Een probleem dat ons allemaal bekend in de oren zal klinken is dat van veel te veel spullen in een veel te klein huis (hoe groot je huis ook is). Toch kunnen we écht niet zonder al die spullen en een voorraadje is nu eenmaal berehandig. Iets minder handig is alleen dat al die spullen ook een plaatsje moeten hebben. Want van een rommelige keuken houden we nu ook weer niet en dat maakt je woonkeuken nu ook niet bepaald een gezellig en uitnodigend plekje. Extra opbergruimte komt daarom altijd van pas. Benut een vrij hoekje door hier een klein kastje te plaatsen, plaats een smalle hoge kast in een ‘overgebleven’ ruimte of hang wat extra rekjes op op een vrije wand.
Tip 6: Laat je keuken leven
Natuurlijk moet de keuken netjes zijn, maar ook weer niet zo ‘clean’ dat we er niet meer durven te leven. Door op de eettafel wat boekjes of tijdschriften, de krant, een fruitschaal en bijvoorbeeld een peper en zout stel neer te zetten maak je de tafel onderdeel van je dagelijks leven en dat nodigt uit de tafel te gebruiken.
Tip 7: Gebruik sfeer accessoires
Met een paar kleine accessoires kun je veel sfeer creëren. Zet wat gekleurde kaarsjes of vaasjes neer, leg leuke kussentjes op de eetstoelen (of gebruik stoelhoezen) en hang een opvallende lamp boven de eettafel. Dit geeft je keuken in een handomdraai een vrolijke, sfeervolle uitstraling.
Tip 8: Wees creatief
Nog meer sfeer creëer je door zelf creatief aan de slag te gaan. Heb je bijvoorbeeld te veel kopjes en te weinig kastruimte? Los dit dan op door je kopjes speels aan een rek op te hangen. Dit is niet alleen praktisch, maar ziet er ook erg vrolijk (en kunstig) uit!
Natuurlijk bepaal je zelf hoe ver je gaat. Je creëert al makkelijk veel sfeer door aan een rijgsnoer vrolijke kaartjes, foto’s of bijvoorbeeld tekeningen van je kinderen als een slinger op te hangen. Maar je kunt nog wat creatiever aan de slag gaan door bijvoorbeeld zelf witte bordjes te beschilderen en deze met een schilderijhaakje op te hangen aan de muur. Leuke activiteiten voor tijdens een vrij middagje met de kinderen!
Tip 9: Kies de juiste verlichting
Hoe erg je ook je best hebt gedaan om het gezellig te maken, tl-verlichting kan alle sfeer met gemak verpesten. Toch hebben we soms gewoon veel licht nodig in de keuken. Zorg daarom voor de juiste verlichting. Kies bijvoorbeeld voor spots met dimlicht; zo kun je het licht precies aanpassen op het moment. Wordt er gelezen, gekookt of gewerkt dan zet je het licht wat hoger en wordt er gegeten of gekletst met een wijntje, dan maak je sfeer door het licht wat te dimmen.
Inbouwspots zijn erg mooi boven je keukenblad en fornuis terwijl een leuke, gekke hanglamp weer erg vrolijk staat boven de eettafel. Kies dus met zorg je verlichting uit.
Tip 10: Houd het schoon
Een woonkeuken moet niet alleen tijdens het koken schoon zijn, want hier wordt namelijk de hele dag geleefd. Haal dus regelmatig een doekje over de tafel, poets zo nu en dan je keukenblok grondig en zorg voor een stof- of kruimelzuiger binnen handbereik.
Je ziet het, ook jij kunt een gezellige, warme woonkeuken creëren. Ga dus snel met deze tips aan de slag, shop een nieuw interieur online en maak van jouw keuken het gezelligste plekje van het huis!