Zit jij middenin een verbouwing? Of denk je er aan een uitbouw te realiseren, een fundering te storten of isolatie in de kruipruimte aan te brengen? Voor al deze klussen is schuimbeton een ideale oplossing. Zelf beton storten klinkt misschien eng als je dit nog nooit hebt gedaan, maar met schuimbeton kun je eenvoudig zelf aan de slag! 5 redenen waarom jij ook aan de slag kunt gaan met schuimbeton lees je hier.
Schuimbeton wordt gestort met een pomp
Stel; jij hebt schuimbeton in Friesland nodig en wilt op locatie de bekisting of een kruipruimte vullen met beton. Wanneer je kiest voor schuimbeton weet je zeker dat je niet met kruiwagens in de weer hoeft om het mengsel van de betonwagen naar de plaats van bestemming te brengen.
Doordat schuimbeton een vloeibaar, zelf nivellerend middel is wordt het altijd aangebracht met een schuimbetonpomp. Hierdoor hoef je het middel alleen nog goed over het oppervlak te spreiden. Doordat de vloeibare massa van zichzelf al heel goed uitvlakt en in de hoeken terecht komt, hoef je hier vaak weinig moeite voor te doen. Wanneer jij nog geen ervaring hebt met betonstorten is deze klus dus relatief eenvoudig.
Minimale belasting op de constructie
Een ander voordeel van schuimbeton t.o.v. regulier mortel, is dat het mengsel een stuk lichter is. De naam zegt het al, het middel is opgevuld met schuim, waardoor het enorm licht van gewicht is. Hierdoor voegt een laag van dit bouwmateriaal minimale belasting toe op de fundering van uw woning.
Ondanks het lichtgewicht product heeft het middel een enorm hoge drukbelasting in vergelijking met andere lichte constructiematerialen. Let bij schuimbeton vooral op de puntbelasting van grote bouwmaterialen zoals een rolsteiger of ladder. Wanneer de puntbelasting van het materiaal overschreden wordt kan dit de toplaag namelijk verpulveren.
Schuimbeton heeft een korte droogtijd
Wanneer je in een grote verbouwing zit kost tijd nu eenmaal geld. Het nadeel van beton is dat dit materiaal een lange droogtijd heeft, waardoor je een aantal weken niet op de bouwplaats terecht kunt. Met schuimbeton is deze droogtijd een stuk korter! Het middel is gemiddeld al na 48 uur beloopbaar, waardoor je dus snel weer verder kunt met klussen. De exacte droogtijd is altijd afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Dat is toch 28 dagen sneller dan normaal betonmortel!
Vorst en dooi zijn geen bedreiging
Bij het storten van het materiaal moet je uitkijken bij grote temperatuurschommelingen en extreme kou. Dit kan het uithardingsproces van het materiaal namelijk in gevaar brengen, met een slechte constructie tot gevolg. Maar wanneer het eenmaal is uitgehard is de constructie tegen vele invloeden bestand. Niet alleen vocht en dooi, maar ook rot en schimmel hebben geen invloed op het materiaal, waardoor het een lange levensduur heeft.
Gebruik schuimbeton als isolatiemateriaal
Doordat het materiaal een hoge isolatiewaarde heeft kan het mengsel ook uitstekend gebruikt worden als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld in de kruipruimte. Met dit product als ondervloer is optrekkende kou vanuit de kruipruimte verleden tijd. Wanneer je schuimbeton met vloerverwarming combineert zul je hierom profiteren van een hoog warmterendement.
Wanneer de laag schuimbeton dik genoeg is zal het voldoen aan de norm van 3,5 RC isolatiewaarde. Hierdoor kun je hier via de overheid ook nog eens subsidie voor aanvragen! Dit maakt de aanschafprijs van dit materiaal ook nog eens erg gunstig.
Kortom, genoeg redenen waarom jij zelf aan de slag kunt met dit materiaal! Het is eenvoudig te storten en te verdelen, je kunt snel verder met volgende klussen en door de samenstelling van het materiaal is het een duurzame oplossing, zowel op het gebied van levensduur als het milieuvriendelijke aspect. Heb jij al eens met schuimbeton gewerkt?