Als er een nieuwe Cv-ketel moet komen, is dat vaak een lastige kwestie. Ten eerste zijn er natuurlijk heel veel keuzemogelijkheden, maar verder is het ook een item waar de meeste mensen weinig verstand van hebben. Het is daardoor moeilijker een goed geïnformeerde keus te maken. De keus zomaar overlaten aan een monteur of loodgieter is ook niet altijd verstandig, want zij denken vaak vooral aan hun eigen winst en niet echt aan jouw voordeel. Op deze 8 tips moet je sowieso letten bij het kopen van een Cv-ketel!
1. Een “gratis Cv-ketel” is niet goedkoper!
Soms zijn er energieleveranciers die je een ‘gratis Cv-ketel’ aanbieden. Deze ketel is niet gratis: het bedrijf verdient hem (met flinke winst) terug tijdens de looptijd van je contract. Het is vaak een stuk goedkoper om zelf een goede Cv-ketel aan te schaffen. Laat je dus niet in de luren leggen met dit soort aanbiedingen en maak eerst goede berekeningen voordat je akkoord gaat.
2. De huurder is duurder
Hetzelfde wat geldt voor ‘gratis Cv-ketels’ geldt ook voor verhuurde Cv-ketels. Je betaalt ze altijd gewoon terug plus winst voor het bedrijf. Als zodanig is het dus helemaal niet voordelig om een ketel te huren. Dat is alleen een goede keus als je ketel kapot is en je echt geen geld hebt voor een nieuwe. In vrijwel alle andere gevallen is kopen een voordeligere optie.
3. Merken en merknamen
Er zijn verscheidene bekende merken die Cv-ketels leveren. Er zijn ook minder bekende merken of merken waar je nog nooit van hebt gehoord. Er is uiteraard een verschil in kwaliteit tussen een Remeha ketel en een ketel van een onbekend Japans bedrijf. Let hier op bij de aankoop: een bekende naam is duurder, maar vaak is de kwaliteit van de ketel een stuk beter!
4. Kijk even bij Kassa en Radar
Bij Kassa en Radar vind je problemen die mensen hebben (gehad) met hun ketel en hoe dat is opgelost. Zo kun je terugvinden hoe de klantenservice werkt van de verschillende ketel-merken. Verder zie je soms bepaalde types ketel vaak terugkomen, waardoor je weet dat het geen goed product is.
5. Onderzoek energiebesparing
Een Hr-ketel is een stuk duurder dan een ‘gewone’ ketel, maar verdient zichzelf terug door de energiebesparing. Let er dus op bij je aankoop of jouw ketel energiezuinig is of niet. Dat geldt zowel voor het gasgebruik als het elektriciteitsgebruik van de ketel. Ga er standaard van uit dat het energiegebruik van de ketel in werkelijkheid iets hoger ligt dan de reclames beweren.
6. Wordt de ketel ook geïnstalleerd?
Soms is bij de aankoop van een nieuwe Cv-ketel ook de installatie inbegrepen. Is dat niet het geval, dan moet je het dus zelf doen of extra bijbetalen. Het is een flinke klus, dus laat het vooral doen door een professional. Koop je bijvoorbeeld een ketel bij Holland Warmte, dan weet je 100% zeker dat de monteur een vakman is met alle benodigde certificaten en diploma’s.
7. Laat de ketel perfect afstellen
Je hoort steeds vaker van ‘slimme ketels’ en van ketels die enorm veel energie besparen. Dat doet een ketel echter alleen als hij precies goed is ingesteld. Wordt hij gewoon met de fabrieksinstellingen geïnstalleerd, dan bespaart hij veel minder energie dan wanneer de instellingen passen bij jouw huishouden. Zeker als je zonnepanelen hebt, luistert het afstellen van de Cv-ketel heel nauw. Laat dit door een professional doen!
8. Slimme thermostaat
Je hoort tegenwoordig in de reclame wel dat er bij een Cv-ketel een slimme thermostaat wordt geleverd. Deze kan patronen herkennen en ‘leert’ zo wat je van hem verwacht. Hier kun je heel wat energie mee besparen en uiteraard is het handig dat hij via de app te bedienen is. Reken wel altijd na of de ketel die je koopt met gratis thermostaat niet duurder is dan wanneer je de ketel en thermostaat apart van elkaar zou aanschaffen.
Veel verkopers kennen allerlei trucjes om je te verleiden tot onhandige aankopen. Bij Cv-ketels komt dit relatief veel voor, omdat mensen er vaak weinig verstand van hebben. Laat je eerst goed informeren en bereken altijd even hoe het met de prijs zit. Vooral wanneer je een ketel wilt huren of wanneer er gratis producten bij geleverd worden, kan de totaalprijs hoger zijn dan wanneer je een ketel aanschaft die niet bij de aanbiedingsactie hoort.