Een beamer kopen voor thuis is best lastig. Er zijn heel veel beamers, maar welke moet je kiezen? Dat hangt natuurlijk af van de eisen die je aan een beamer stelt. Verder moet hij betaalbaar zijn, goede beeldkwaliteit leveren en ook zorgen voor goed geluid. Er zijn grote beamers, maar bij thuisgebruik zijn er tegenwoordig ook hele goede mini-beamers te vinden. Wij gingen voor je op zoek en zetten de 10 beste beamers voor thuis op een rijtje.
- 1. Onze top 10 beste beamers voor thuis
- 2. De beste beamers uitgelicht
- 2.1 Anker Nebula Capsule
- 2.2 UpLiving LCD Mini Beamer
- 2.3 Strex Beamer HD met Wifi
- 2.4 Lumora Mini Beamer Compact
- 2.5 Bell-Air Native Full HDDe Bell-Air Native is een prachtige beamer die een verrassend groot bereik heeft. Je kunt hem gebruiken voor een formaat scherp van 1,20 meter tot zelfs 7,5 meter. De kwaliteit en helderheid van het beeld blijft behouden. De beamer kan via afstandsbediening in- en uitzoomen en je kunt ook elektrisch de pootjes bijstellen.
- 2.6 In Round Compacte projector Full HD
- 2.7 Reflex Pocket Beamer ClassicDe Reflex Pocket beamer is een heel erg compacte beamer. Hij heeft het formaat van de gemiddelde smartphone, alleen is hij iets dikker. Dat maakt deze beamer super handig om mee te nemen. Het apparaatje mag dan klein zijn, hij is wel voorzien van diverse kabelingangen (HDMI, USB etc).
- 2.8 Tyson 5 LED beamer
- 2.9 Techmax Full HD Minibeamer
- 2.10 SpaceScorpion Minibeamer
- 3. Belangrijke eigenschappen van een beamer voor thuis
- 4. De populairste merken thuis beamers
- 5. Hoe is deze lijst tot stand gekomen?
- 6. Tips voor het gebruik van een beamer
- FAQ – Meest gestelde vragen over een beamer thuis
1. Onze top 10 beste beamers voor thuis
Beamers voor thuis zijn er in allerlei vormen. Daarom gingen we eerst op zoek naar de belangrijkste kenmerken van een goede beamer die je thuis kunt gebruiken. Uiteraard hebben we daarbij ook gelet op de productkwaliteit en de recensies die klanten hebben gegeven. Zo hebben we deze top 10 samengesteld voor jou.
2. De beste beamers uitgelicht
Een overzicht van de 10 beste beamers voor thuis is best fijn. Maar het is ook prettig als je meteen de belangrijkste eigenschappen van elke beamer kunt zien. Wat zijn de plus- en minpunten van elk model? Hier vind je elke beamer uit de top 10 kort uitgelicht.
2.1 Anker Nebula Capsule
De Nebula Capsule is een verrassend kleine minibeamer. De beamer heeft het formaat van een cola-blikje. Het apparaatje heeft een accu die met gemak 4 uur film of wel 30 uur muziek kan afspelen. Hij kan snelladen, zodat hij vlot weer klaar is voor gebruik. Je kunt de Nebula bedienen via je smartphone of tablet. Dat kan via Wifi of Bluetooth.
Je kunt de schermen pairen, zodat je scherm rechtstreeks vertoond wordt, of je kunt films of muziek streamen. De Nebula kan ook gebruikmaken van Netflix, Spotify en Youtube.
Je kunt deze beamer bij de volgende webshops bestellen
2.2 UpLiving LCD Mini Beamer
Deze minibeamer is een compacte beamer met de afmetingen van ongeveer een half a4-tje. Hij is dus mooi compact en dankzij de meegeleverde draagtas kun je hem gemakkelijk vervoeren. Dit is geen slimme beamer en hij is dus niet te bedienen via de smartphone of tablet. Wel zijn er genoeg mogelijkheden om kabels te verbinden (VGA, HDMI, USB etc).
Je kunt hem dus wel goed gebruiken in combinatie met andere apparaten, bijvoorbeeld een Chromecast. De beamer geeft helder beeld, waardoor hij ook overdag te gebruiken is. Het beeld kan wel 5,5 meter diagonaal worden, afhankelijk van de afstand tot de muur (geen zoomfunctie).
Je kunt deze beamer bij de volgende webshops bestellen
2.3 Strex Beamer HD met Wifi
De Strex beamer is een goede kwaliteit beamer die te bedienen is vanaf de smartphone of tablet. Hij is goed compatibel met iOS en Android. Met 4000 ANSI lumen is deze beamer te gebruiken in schemerige of lichte ruimtes.
Dankzij de full HD resolutie heb je altijd scherp beeld in schemerige en donkere ruimtes. Ondanks dat je vrijwel alles draadloos kunt streamen, is het ook mogelijk de beamer aan te sluiten op kabels (HDMI, VGA, USB etc).
Je kunt deze beamer bij de volgende webshops bestellen
2.4 Lumora Mini Beamer Compact
De Lumora minibeamer is een compacte beamer, ter grootte van een half a4-tje. Je kunt hem dus gemakkelijk meenemen ergens naartoe. De beamer kan via wifi contact maken met je smartphone of tablet en is dan daarmee op afstand te bedienen.
Je kunt je scherm delen en daardoor gemakkelijk draadloos video’s of muziek streamen. Het beeld kan aangepast worden door een focus-functie zodat het gemakkelijk scherp gesteld kan worden. Met 3800 ANSI lumen is deze beamer geschikt voor schemerige en lichte ruimtes.
Je kunt deze beamer bij de volgende webshops bestellen
2.5 Bell-Air Native Full HDDe Bell-Air Native is een prachtige beamer die een verrassend groot bereik heeft. Je kunt hem gebruiken voor een formaat scherp van 1,20 meter tot zelfs 7,5 meter. De kwaliteit en helderheid van het beeld blijft behouden. De beamer kan via afstandsbediening in- en uitzoomen en je kunt ook elektrisch de pootjes bijstellen.
Via bluetooth en wifi kun je allerlei andere apparaten eraan koppelen zoals een geluidsinstallatie of een laptop of game-computer. De beamer werkt op een Android besturingssysteem, maar kan ook gebruikt worden met de iPhone of iPad.
Je kunt deze beamer bij de volgende webshops bestellen
2.6 In Round Compacte projector Full HD
De In Round projector is een mooie minibeamer. De beamer staat vooral bekend om de goede kwaliteit van het beeld, met een resolutie van 1080p. De beamer kan beamen tot een afstand van ongeveer 4 meter, wat een schermgrootte van 170” (425cm) diagonaal.
Met 3500 ANSI lumen is deze beamer voor thuis vooral geschikt voor schemerige ruimtes. Wil je overdag bij fel zonlicht kijken, dan zul je de ruimte moeten verduisteren.
Je kunt deze beamer bij de volgende webshops bestellen
2.7 Reflex Pocket Beamer ClassicDe Reflex Pocket beamer is een heel erg compacte beamer. Hij heeft het formaat van de gemiddelde smartphone, alleen is hij iets dikker. Dat maakt deze beamer super handig om mee te nemen. Het apparaatje mag dan klein zijn, hij is wel voorzien van diverse kabelingangen (HDMI, USB etc).
Bovendien is hij te koppelen aan je smartphone of tablet. Je kunt je beeldscherm eenvoudig laten projecteren. De pocketbeamer heeft een kleine accu, die zo’n 1,5 uur meegaat. Daarnaast kun je hem met een voedingskabel verbinden met een stopcontact.
Je kunt deze beamer bij de volgende webshops bestellen
2.8 Tyson 5 LED beamer
De Tyson 5 is een mooie kleine beamer. Hij heeft een intern geheugen, waardoor je er bestanden op kunt opslaan. Je kunt gebruikmaken van een USB-stick of SD-kaart om beelden te tonen, maar je kunt de beamer natuurlijk ook via HDMI, USB of andere stekker aansluiten op andere apparaten.
De beamer werkt het beste met een beeldgrootte van ongeveer 250 cm, al kun je het beeld nog vergroten tot 330 cm diagonaal. De beamer is vrij groot voor een minibeamer en heeft het formaat van een a4-tje.
Je kunt deze beamer bij de volgende webshops bestellen
2.9 Techmax Full HD Minibeamer
De Techmax heeft prima beeldkwaliteit en kan beelden projecteren tot wel 5 meter diagonaal. Hij is slim en je kunt hem dus koppelen aan je telefoon of smartphone via wifi. Je kunt prima draadloos je films en video’s streamen.
De ingebouwde speaker geeft een redelijk goede geluidskwaliteit en je kunt de beamer ook koppelen aan een eigen geluidsinstallatie. Hoewel het een minibeamer wordt genoemd, is hij niet heel klein (bijna een a4-tje).
Je kunt deze beamer bij de volgende webshops bestellen
2.10 SpaceScorpion Minibeamer
Zoek je een mooie en betaalbare oplossing voor je thuisbioscoop? Dan is de Spacescorpion minibeamer iets voor jou. Het is een beamer met een strakke moderne vormgeving en veel functies. Je kunt met deze beamer gemakkelijk HD beeld projecteren.
De minibeamer is met recht ‘mini’ te noemen: hij heeft het formaat van ongeveer een half a4-tje. Dankzij de lens shift optie kun je het beeld middels de lens scherpstellen op elke afstand. Je kunt beelden projecteren tot ruim 3 meter diagonaal (150”).
Je kunt deze beamer bij de volgende webshops bestellen
3. Belangrijke eigenschappen van een beamer voor thuis
Het kiezen van een beamer is minder simpel dan je misschien denkt. Er zijn namelijk wat dingen die eenvoudig lijken, maar in feite vrij ingewikkeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid lumen. Je zou verwachten dat meer altijd beter is, maar in de praktijk is dat niet zo. Daarom zetten we hier de belangrijkste eigenschappen van een goede beamer voor thuis op een rijtje.
3.1 ANSI lumen
ANSI lumen worden gebruikt bij beeldsterkte en projectiefelheid. Deze waarde is internationaal afgesproken. Het aantal ANSI lumen geeft aan hoe goed de projector werkt in bepaalde omstandigheden. Dit is afhankelijk van de ruimte die je gebruikt.
- Heb je een lichte ruimte? Dan heb je meer lumen nodig om goed beeld te krijgen.
- Heb je een donkere ruimte? Dan is minder lumen juist fijner, omdat het beeld dan prettiger is voor de ogen en bovendien zijn de kleuren dan veel mooier
- Heb je een grote ruimte of wil je een erg groot beeld projecteren, dan heb je meer lumen nodig dan wanneer je een kleine ruimte gebruikt of een vrij klein beeld wilt projecteren.
Het aantal lumen hoeft dus lang niet altijd hoog te zijn. De kleinste projectors hebben bijvoorbeeld een sterkte van 100 ANSI lumen, wat prachtig helder beeld geeft in een donkere ruimte, bijvoorbeeld de slaapkamer of een kleine woonkamer. De sterkste beamers hebben een lichtsterkte van 6000 ANSI lumen. Ideaal als je wilt projecteren in een grote, goed verlichte ruimte voor veel mensen. Maar minder prettig als je in een halfdonkere woonkamer op de bank zit, want dan is het licht te fel om comfortabel te kijken.
3.2 Contrast ratio
Bij heel veel beamers staat ook het contrast aangegeven. Het contrast lijkt niet zo belangrijk, maar dat is het wel. Zeker als je je beamer thuis voor films gaat gebruiken. Hoe hoger het contrast, hoe beter het beeld zal zijn en hoe meer kleuren er zichtbaar zijn. Voor het gebruik van je thuisbioscoop is het prettig als je beamer minstens een contrast van 10.000:1 heeft en het liefst nog hoger. Let op: dit zegt weinig over de beeldscherpte! Het zegt wel iets over de zichtbare kleuren en daarmee de kwaliteit van de weergave.
3.3 Beeldkwaliteit
De kwaliteit van het beeld wordt door diverse zaken bepaald. Allereerst zal de hoeveelheid lumen al voor een deel de beeldkwaliteit bepalen. Ook de afstand waarover je beamt zal uitmaken: hoe groter het geprojecteerde beeld, hoe lager de kwaliteit zal zijn. Dat komt omdat hetzelfde aantal pixels een groter beeld moet vullen. Voor de beeldkwaliteit is verder het aantal pixels belangrijk. Een goede projector die je gebruikt voor films moet minimaal 1280×720 pixels hebben om echt mooi beeld te geven. Een projector die je gebruikt voor foto’s of presentaties mag een wat lagere resolutie hebben.
Let op: Sommige (mini)beamers worden ‘HD’ genoemd. Dat is iets anders dan Full HD, wat een nog hogere kwaliteit geeft. Kijk dus altijd naar het aantal pixels en niet naar de gebruikte term.
3.4 Beamerlamp
De kleinste minibeamers hebben geen aparte beamerlamp. Ze hebben een klein ingebouwd lampje, daarom hebben ze ook zo’n kleine lichtopbrengst. Alle grotere beamers hebben een wat grotere beamerlamp. Deze lamp zorgt voor het beeld. De beamerlamp zal na verloop van tijd steeds minder goed worden. Een LED beamerlamp gaat gemakkelijk 20.000-30.000 lichturen mee. Andere lampen hebben een kortere levensduur. Onthoud dat een nieuwe lamp voor een kleine beamer voor thuis vaak duurder is dan een nieuwe beamer. Ga dus voor een beamer met een lamp met lange levensduur.
3.5 Slimme beamer
Zoek je de beste beamer voor thuis? Vraag je dan af hoe je de beamer gaat gebruiken. Zet je hem ergens neer, stop je de kabels erin en blijft hij daarna gewoon op dezelfde plek staan? Dan heb je genoeg aan een simpele beamer. Maar wil je hem regelmatig meenemen of wil je kunnen streamen vanaf je telefoon, dan heb je een iets uitgebreider model nodig. Er zijn steeds meer beamers die ‘slim’ zijn. Je kunt ze draadloos verbinden met het netwerk en ook draadloos koppelen aan je telefoon, tablet of laptop. Zo kun je beelden pairen en streamen vanaf je devices. Dat kan heel handig zijn, zeker als je geen mogelijkheid hebt om vaste kabels te trekken. De nog uitgebreidere modellen, zoals de Anker Nebula Capsule, kunnen voorzien worden van apps. In dit geval kun je bijvoorbeeld rechtstreekse toegang tot Netflix, Spotify en diverse andere diensten regelen zodat je niet meer perse je telefoon hoeft te koppelen om deze beelden te streamen.
4. De populairste merken thuis beamers
Heel veel merken hebben beamers in hun assortiment. Er zijn echter enkele merken die populairder zijn dan de meeste andere. Anker is zo’n merk, dat bekendstaat om slimme apparaten en domotica. Als het gaat om klein, handzaam en slim is de Anker Nebula een absolute topper. Van de wat grotere modellen zijn vooral Tyson en Lumora bekende merken. Toch zegt het merk op zichzelf niet zoveel. Wat de beste beamer is voor jouw thuisgebruik, zal vooral afhangen van welke eigenschappen jij het belangrijkst vindt.
5. Hoe is deze lijst tot stand gekomen?
Het is niet eenvoudig om een top 10 van de beste beamers voor thuis op te stellen. Er zijn beamers in allerlei soorten en maten. Toch waren er wel enkele duidelijke criteria:
- Een beamer voor thuis moet goede kwaliteit beelden uitzenden, omdat hij vaak gebruikt zal worden voor films. De minimale resolutie is dus HD.
- De beamer moet handzaam zijn en niet groter dan een a4-tje.
- De beamer moet aangesloten kunnen worden op diverse typen kabels (HDMI, USB etc)
Naast deze vereisten hebben we ook rekening gehouden met de prijs van elke beamer en natuurlijk met de klantbeoordelingen. We zochten naar de beamers met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Door diverse bronnen te gebruiken konden we zo een mooie top 10 opstellen van de beste beamers voor thuis.
6. Tips voor het gebruik van een beamer
Een beamer gebruiken is niet echt moeilijk. Maar je moet wel een beetje weten wat je doet, anders is het lastig om er echt optimaal gebruik van te maken. Met deze tips kun jij je beamer gemakkelijk en efficiënt gebruiken.
1. Positie van de beamer
Natuurlijk wordt bij elke beamer een handleiding geleverd. Daarin staat ook de minimale en maximale afstand tussen de beamer en de muur waarop het beeld geprojecteerd gaat worden. Heel simpel gezegd: hoe dichter de beamer bij de muur staat, hoe kleiner het beeld zal worden. Het beeld wordt dan ook scherper en van hogere kwaliteit. Hoe verder de beamer van de muur af staat, hoe groter het geprojecteerde beeld en hoe minder scherp het beeld zal zijn. De beamers in onze top 10 moeten allemaal zo recht mogelijk voor het beeld worden geplaatst. Wil je een plank aan de muur monteren om de beamer op te plaatsen? Probeer dan eerst met de beamer in de hand de optimale positie te vinden voordat je de plank monteert.
2. Scherpstellen
Het scherpstellen van het beeld kan best een uitdaging zijn. Veel modellen hebben een verstelbare lens en verstelbare pootjes om de beamer precies goed te stellen. Sommige modellen hebben dit niet. Dan zul je vooral je best moeten doen om de beamer op de ideale positie te plaatsen. Het scherpstellen van de beamer is deels afhankelijk van de lens. Het is ook afhankelijk van de afstand tot de muur (hoe groter het beeld, hoe minder scherp).
3. Verduistering nodig?
De meeste modellen beamers voor thuisgebruik zijn bedoeld voor ruimtes die schemerig zijn. Enkele, met name de kleinere modellen, hebben volledige verduistering nodig voor een goed beeld. Het probleem is vrij eenvoudig:
Is het licht, dan moet een beamer veel fel licht geven om toch een goed beeld op de muur te projecteren. Wordt het dan donker, dan is het licht eigenlijk te fel om prettig te zijn.
Daarom moeten producenten een keuze maken bij het kiezen van de licht felheid. De kleinste modellen minibeamers hebben een lichtsterkte van slechts 100 ANSI. Een prima waarde als je in het donker films wilt kijken, maar overdag moet je een ruimte goed verduisteren. Er zijn ook beamer die 2000-3500 ANSI lumen projecteren. Die zijn geschikt voor schemering en donker. Ze zijn dus overdag te gebruiken in schemerige ruimtes en ’s avonds heb je ook prettig beeld. Als laatste zijn er beamers die nog meer licht geven (3500-7000 ANSI). Deze beamers geven prima beeld in lichte ruimtes, maar in donkere ruimtes kan het licht eigenlijk net te fel zijn voor je ogen. De lichtsterkte van de beamer bepaalt of je een ruimte al dan niet moet verduisteren om het beeld goed te kunnen zien.
4. Gebruik van kabels
Veel beamers hebben diverse kabels nodig. Natuurlijk hebben alle beamers een voedingskabel. Daarnaast koppel je ze vaak met een HDMI kabel aan andere hardware, zoals je (game)computer. Het is dus verstandig om voor gebruik al uit te zoeken welke kabels je nodig hebt en hoe je ze in de woning gaat leggen. Kijk ook hoe de aansluiting bij de beamer is: sommigen hebben de ingangen aan de achterkant en andere beamers hebben de ingangen aan de zijkant zitten.
FAQ – Meest gestelde vragen over een beamer thuis
Als je een beamer koopt, wil je wel het naadje van de kous weten. Misschien zit jij met een vraag waar je graag antwoord op wilt. Hier vind je de meest gestelde vragen over beamers.
Is er verschil tussen lumen en ANSI-lumen?
Nee, niet echt. Alleen is ANSI-lumen een term die gebruikt wordt voor schermen en projectors. Het licht wordt dan gebundeld geschenen, waardoor het aantal lumen anders wordt gemeten dan bij gewone lampen. ANSI-lumen is een internationale standaard.
Welke verhouding heb ik nodig, 4:3 of 16:9?
Dit is afhankelijk van wat je wilt doen. Wil je stilstaande beelden laten zien, zoals dia’s? Dan is een verhouding van 4:3 meestal prettig. Dit is gewoon beeld en daardoor vervormen je letters niet. Wil je een film kijken, dan gebruik je meestal 16:9 (breedbeeld) voor prettiger beeldverhoudingen.
Hoe groot wordt het geprojecteerde beeld?
Dit is afhankelijk van de sterkte van de beamer en de afstand die de beamer heeft tot de muur. Simpel gezegd: hoe verder de beamer van de muur af staat, hoe groter het beeld zal worden. Vanaf een bepaalde afstand wordt het beeld dan steeds iets minder scherp. Dit staat vaak aangegeven met de maximale afstand tussen de beamer en de muur.
Hoe werkt een beamer eigenlijk?
Een beamer is eigenlijk een soort simpel doorgeefluik. Hij krijgt beeld als input, bijvoorbeeld vanaf je computer. Dit beeld wordt vervolgens door de lamp geprojecteerd op de muur of een scherm. Dit is de simpelste beamer die er is. Er zijn ook uitgebreidere beamers, die bijvoorbeeld draadloos contact kunnen maken met je apparaten. En er zijn zelfs beamers zoals de Nebula, waar je apps op kan zetten en die dan zelfstandig werken. Dan heb je eigenlijk een soort beamer/computer combinatie.
Is een goedkope beamer voor thuis slechter dan een dure?
De meeste beamers in onze top 10 kosten ongeveer 130-180 euro. Dat is een redelijke prijs voor een beamer voor thuis. Je zult merken dat hele goedkope beamers vaak beeld geven van wat minder goede kwaliteit. Hoe meer geld je eraan besteed, hoe meer je ervan mag verwachten. Natuurlijk speelt ook het merk een rol. En ook de overige functies van de beamer: een slimme beamer is doorgaans duurder dan een beamer die alleen via kabels aangesloten kan worden.
Worden alle kabels meegeleverd?
Kijk bij aanschaf ook wat er meegeleverd wordt: een HDMI kabel is vrij duur en wordt lang niet altijd meegeleverd. Als hij wél wordt meegeleverd is het meestal een korte kabel van 1 meter. De voedingskabel kan ook sterk verschillen. Sommige beamers hebben een voedingskabel van wel 2 meter of langer, bij andere is hij slechts 1 meter. Een korte voedingskabel kan lastig zijn bij installatie. Misschien moet je een extra stopcontact monteren of een verlengsnoer gebruiken. Soms worden er nog andere kabels meegeleverd, maar meestal moet je deze los aanschaffen.