Bij het uitkiezen van de vloer voor je slaapkamer zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. De meest voor de hand liggende zijn: ‘hoe voelt het aan aan je voeten?’ en ‘hoe ziet het eruit?’. En dan zijn er nog wat belangrijke zaken zoals de prijs, duurzaamheid en hygiëne. Wat is wijsheid? We zetten de voor- en nadelen van 5 populaire slaapkamer vloeren voor je op een rij.
Vloerbedekking
Het is het eerste stukje vloer waar je mee in aanraking komt zodra je wakker wordt. Vloerbedekking zorgt ervoor dat je gelijk na het wakker worden je voeten op een warm, zacht materiaal kan zetten. Rondlopen op blote voeten is ook een stuk aangenamer met vloerbedekking. Maar hoe scoort vloerbedekking op de andere factoren zoals prijs, hygiëne en duurzaamheid?
Voordelen:
- We noemden het al: vloerbedekking is warm en zacht aan je voeten wat zorgt voor een comfortabel gevoel.
- Vloerbedekking is een relatief goedkope optie. Dit geldt voor het materiaal zelf en het aanleggen ervan is ook laag geprijsd.
- Vloerbedekking geeft een luxe “hotelgevoel” en heeft een chique uitstraling.
- Het is veilig. In bijvoorbeeld de kinderkamer zorgt het ervoor dat je zacht landt als je valt.
- Het isoleert goed. Dit betekent dat er weinig warmte ontsnapt en het geluid goed gedempt wordt.
Nadelen:
- Het is lastig schoon te maken. Als er een vlek op komt moet je flink boenen en het is nog maar de vraag of je deze volledig weg krijgt. Een kopje koffie bij je ontbijt op bed is dus een minder goed idee.
- Het is minder hygiënisch dan andere materialen voor de slaapkamervloer. De stof is moeilijk helemaal schoon te krijgen. Omdat zich diep in de stof pollen kunnen nestelen is het een minder handige keuze wanneer je last hebt van allergie.
- Qua duurzaamheid scoort vloerbedekking niet het beste. Het is niet recyclebaar.
Laminaat
Het is goedkoop, hygiënisch en fraai om te zien. What’s not to love? Zijn er eigenlijk ook nadelen?
Voordelen
- Laminaat is aangenaam geprijsd.
- Het is hygiënisch. Bacteriën krijgen weinig kans en je kunt het makkelijk schoonmaken. Als je een keer een vlek maakt hoe je je geen zorgen te maken. Je poetst hem zo weer weg. Ook voor mensen met allergieën is dit een goede keuze.
- Het ziet er mooi uit. Dit is natuurlijk ook een kwestie van smaak.
Nadelen
- Het dempt het geluid een stuk minder goed dan bijvoorbeeld vloerbedekking. Dit kun je oplossen door te kiezen voor de juiste ondervloer. Of er een vloerkleed op te leggen.
- Ten opzichte van z’n grote broer de hardhouten vloer is laminaat minder duurzaam. Hardhout kan wel een leven lang mee, laminaat heeft een beperkte levensduur.
Kurk
Duurzame vloeren zijn in opmars. Dit geldt ook voor de kurkvloer. Dit zijn wat handige weetjes over het materiaal.
Voordelen:
- Het is duurzaam.
- Het heeft een unieke uitstraling. Het roept dat nostalgische jaren ’70 gevoel op.
- Het is zacht aan je voeten. Het zal je verrassen hoe prettig het aanvoelt.
- Het isoleert goed. Dit geldt voor geluid en warmte. Dit komt doordat kurk is gevuld met miljoenen kleine luchtbubbeltjes.
- Het is veilig. Als je al een keer struikelt en op de grond valt is dit het beste materiaal waar je op kunt landen, na vloerbedekking.
- Met een goede toplaag zie je er vrijwel geen vlekken op dus je hoeft je geen zorgen te maken of je knoeit.
- De kurkvloer is hygiënisch. Het trekt geen stof aan en is makkelijk schoon te maken.
Nadelen:
- Wat zeiden het al: het heeft een unieke uitstraling. Hier moet je van houden. We kunnen ons goed voorstellen dat niet iedereen dit materiaal mooi vindt.
- We noemden het al bij de voordelen. Het materiaal is duurzaam. Alleen toch willen we hier een kanttekening bij plaatsen. Dit geldt alleen niet voor het productieproces. Hierbij komen giftige stoffen vrij. Toch is kurk nog altijd een duurzamere keuze dan vloerbedekking, laminaat of vinyl.
- Je krijgt er relatief makkelijk krassen op.
- Het gaat niet een leven lang mee zoals hardhout.
- Kurk is niet de meest economische keuze. Als je op je portemonnee wilt letten is dit zeker niet je nummer 1 keuze.
Vinyl
Vinyl wint terrein in interieurland. Dit veelzijdige materiaal is als een kameleon. Het kan als twee druppels water lijken op zowel hardhout of tegels. Door een grote variëteit aan stijlen kun je met vinyl gaan voor een look van strak beton tot luxe marmeren tegels.
Voordelen:
- De luxe uitstraling. Zo is er zelfs een variant van de vinyl vloer die bijna niet te onderscheiden is van de gietvloer.
- Het is makkelijk te installeren. Een beetje handige DIY-er kan het zelf.
- De lage prijs. Als je geldt wilt besparen is dit een slimme keuze.
Nadelen:
- Het is geen milieubewuste keuze. Hoewel het bijna niet te onderscheiden is van tegels of hout is het gemaakt van een plastic stof. Dit is allesbehalve duurzaam.
- Als je vinyl vastlijmt kun je het niet meer meenemen als je verhuist. Bij laminaat of vloerbedekking is dit een ander verhaal.
Hardhout
En natuurlijk mag de hardhouten vloer niet ontbreken in dit lijstje. Dit chique materiaal doet het overal goed in huis. En dus ook in de slaapkamer.
Voordelen:
- Het is krasvast. In tegenstelling tot laminaat zul je er niet snel krassen op krijgen.
- Het gaat een leven lang mee. Dit maakt het tot een duurzaam materiaal.
- Het is hygiënisch. Er kan zich geen stof in gaan nestelen, je maakt het zo weer schoon.
- De luxe uitstraling. Het geeft je huis een echte upgrade en maakt het tot een winnaar tijdens de verkoop – als je ooit nog verhuist. Het is daarmee ook een slimme investering.
Nadelen
- De prijs. Als je liever niet de hoofdprijs betaalt zal je voorkeur eerder uitgaan naar laminaat.
- Het is niet warm aan je voeten. Het is een vrij hard materiaal dus als je na het wakker worden met je voetjes op een zacht oppervlakte wilt landen kun je er het beste een kleedje op leggen.
- Het isoleert niet. Omdat het geen geluid isoleert kan het lawaaiig zijn.
- Het is vrij hard. We noemden het net al even. Maar niet alleen qua comfort maakt dit wat uit. Ook als het gaat om veiligheid is het iets om rekening mee te houden. Als je valt land je minder zacht dan bij bijvoorbeeld vloerbedekking of kurk.