Als starter op de woningmarkt loop je tegen heel wat hindernissen aan. Zeker als je alleenstaand bent is het bijna onmogelijk om een woning te vinden. Met een goed inkomen kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Een huurwoning in de vrije sector is onbetaalbaar. Een hypotheek voor een koopwoning is ook nauwelijks haalbaar, omdat de prijs voor een koophuis hoog is en de hypotheekrente sinds 2022 fors is gestegen. Een hele groep belandt op deze manier tussen wal en schip. Het gevolg is dat veel jongeren noodgedwongen nog bij hun ouders wonen of op hun studentenkamer blijven nadat ze hun studie hebben afgerond en een baan hebben gevonden.
Gloort er hoop op een eigen huis?
Ook de overheid realiseert zich dat er iets moet gebeuren om deze groep te helpen. Er worden plannen gemaakt voor betaalbare woningen. Gemeenten wijzen locaties aan voor flexwoningen. Die kunnen snel worden neergezet en zijn geschikt om tien tot vijftien jaar te worden bewoond. Daarna kunnen ze worden gedemonteerd en eventueel elders opnieuw opgebouwd. De materialen van de woningen kunnen ook worden hergebruikt voor andere nieuwbouw. Ook worden er nog steeds voormalige winkel- en kantoorpanden omgebouwd naar woningen. Maar dit is een tijdrovend en kostbaar proces. Het uiteindelijke rendement is dan ook niet hoog. Toch blijft de overheid ernaar streven om jaarlijks rond de 90.000 nieuwe woningen te realiseren.
Op zoek naar een huurwoning
Wanneer je niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning dan kun je informeren bij een makelaar in Assen of er huurwoningen in de vrije sector beschikbaar zijn. Soms zitten daar ook huizen tussen waarvoor een huur wordt gevraagd onder de huursubsidiegrens. Deze woningen zijn dus ook geschikt voor mensen met een lager inkomen. Daarnaast zijn er woningen met een zogenaamde ‘middenhuur’, de huur bedraagt dan meer dan de huursubsidiegrens maar minder dan ongeveer 1.000 euro. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting wil voor deze categorie regels instellen om de jaarlijkse huurstijging te beperken.
Huurwoningen in de verkoop
De plannen van minister De Jonge zorgen voor veel onrust onder met name kleine vastgoedeigenaren. Mensen die nu enkele woningen bezitten voor de verhuur overwegen om deze te verkopen. Als de huur die ze mogen vragen wordt beperkt, dan heeft dat gevolgen voor het rendement. Daarnaast zijn er belastingmaatregelen aangekondigd die het minder aantrekkelijk maken om een woning voor de verhuur te hebben. Dit zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor mensen die interesse hebben in huurwoningen in Assen of andere steden in Nederland. Vastgoedeigenaren hebben aangekondigd hun vastgoed in de verkoop te zetten als de plannen van de regering doorgaan. Na de in november gehouden Tweede Kamerverkiezingen is de kans wel groot dat deze plannen op de lange baan worden geschoven en dat een nieuwe regering erover gaat beslissen. Wellicht dat de plannen dan worden gewijzigd. Wel is het voor huurders te hopen dat het tijdelijke huurcontract niet langer de norm is, zodat zij meer zekerheid krijgen bij het huren van een woning dan nu met een tijdelijk huurcontract voor 1 of enkele jaren.