Eindelijk is het zo ver! We zijn al met ons hoofd bij de zomer! De zomervakantie is waarschijnlijk al lang geboekt en we hebben onze tuin al zomerklaar gemaakt. We hebben deze maand al een paar zomerse dagen meegemaakt en dan merk je snel dat jouw dekbed veel te warm is. Tijd dus om je te oriënteren op een zomerdekbed. Alleen waar let je precies op voordat je eentje aanschaft?
De naam zegt het al. Een zomerdekbed is veel dunner dan een normaal dekbed en daarom ideaal voor de zomer. Wist je dat dekbedden zijn ingedeeld in warmteklassen? De klassen lopen van 1 tot en met 4 waarbij klasse 1 heel erg warm is, en klasse 4 het minst warm. Het zal je niet verassen dat het zomerdekbed in klasse 4 valt. Alleen, er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je een vierseizoenendekbed aanschaft.
Zomerdekbed of vierseizoenendekbed?
Een vierseizoenendekbed bestaat uit twee lagen. Een zomerdekbed (klasse 4) en een dekbed voor de tussenseizoenen (klasse 3). In de winter leg je beiden lagen op elkaar en krijg je een dekbed in klasse 1. Heerlijk warm!
Of je liever een apart zomerdekbed aanschaft of toch gaat voor een vierseizoenendekbed is persoonlijk. Bij een vierseizoenendekbed zijn er veel variaties mogelijk, voor elk seizoen wel een, en dat merk je ook in de prijs. Je zou daarom ook kunnen kiezen voor een winterdekbed én een zomerdekbed. Sommige mensen vinden het niet fijn als een dekbed bestaat uit twee lagen dus als je dit liever twee aparte dekbedden hebt is een zomerdekbed erg geschikt.
Wat voor materiaal zomerdekbed?
Ga je voor een zomerdekbed? Dan ontdek je snel dat deze van verschillende materialen gemaakt kan zijn. Katoen, dons, wol of een synthetische stof. Voor welk materiaal je kiest hang af van welke stof je prettig vindt op jouw huid, maar er is meer om rekening mee te houden. Zo kan niet elk materiaal in de wasmachine en is het ene beter bestand tegen huisstofmijten dan het andere.
Katoen
Katoen is een natuurlijke stof die lekker koel aanvoelt en goed ademt. Een katoenen dekbed is erg geschikt als je last hebt van allergiëen.
Wol
Ook wol is een echt natuurproduct. Dit is een verassende keuze bij een zomerdekbed maar er zijn echt varianten die lekker koel aanvoelen. Daarnaast neemt wol goed vocht op, erg handig als je ‘s nachts veel zweet.
Dons
Een donzen dekbed geeft een lekker luxe en comfortabel gevoel tijdens het slapen. Dit materiaal ventileert goed en voelt licht aan, en dat is wel zo belangrijk tijdens warme zomernachten.
Synthetisch
Een synthetisch dekbed is niet helemaal natuurlijk maar heeft zeker z’n voordelen. Zo is de prijs gunstig en is dit het beste dekbed als je last hebt van allergieën. Het is namelijk makkelijk schoon te maken. Of je de stof ook fijn vindt aanvoelen kun je natuurlijk zelf het beste ervaren. De vulling is vaak gemaakt van een materiaal als microvezel.
Kan jouw dekbed tegen huisstofmijten?
Hoe goed jouw dekbed je beschermt tegen huisstofmijten hangt af van de tijk: dit is het omhulsel van het dekbed. Je wilt bij een donzen dekbed tenslotte niet dat alle veertjes naar buiten steken. Daarom hebben donzen dekbedden ook een goed gesloten tijk wat maakt dat huisstofmijten weinig kans krijgen. Ook katoen als vulling is een veilige keuze. Bij een synthetisch of wollen dekbed is de tijk meer open, en dus minder beschermend tegen huisstofmijten.
Hoe onderhoud je jouw dekbed?
Voor de beste hygiëne zorg je dat jouw dekbed regelmatig gewassen wordt. Doe dit altijd op 60 graden. Katoen en synthetisch materiaal kan gewoon in de wasmachine. Als je kiest voor wol of dons zul je af en toe een bezoekje aan de stomerij moeten brengen want deze stoffen kunnen niet in de wasmachine. Houdt hier dus rekening mee in jouw kostenplaatje.
Genoeg informatie dachten we zo! Hopelijk ben je wat wijzer geworden. En een goede nachtrust toegewenst.
Voor meer informatie over het dekbedovertrek lees je ook onze blog hoe houd je een dekbedovertrek zo lang mogelijk mooi?