Behalve de gewone CV-installatie en houtkachels, is er nu iets nieuws: pelletkachels. Deze kachels zijn nog niet zo lang op de markt, maar zijn nu al een rage. In tegenstelling tot houtkachels kun je voor een pelletkachel zelfs subsidie krijgen van de overheid! Dat komt natuurlijk omdat pelletkachels een duurzame manier van verwarming zijn. Ze vormen een ideale toevoeging wanneer je probeert je huis energieneutraal te krijgen.
Hoe werkt een pelletkachel?
Een pelletkachel lijkt wel op een gewone houtkachel. Alleen is de aansluiting anders: de pelletkachel heeft een gesloten systeem en er zit dus geen opening in waar je hout in de kachel kunt stoppen. In plaats daarvan heeft de pelletkachel een bak die gevuld wordt met houtpellets (kleine, ronde staafjes van geperst hout). De pelletkachel zorgt er zelf voor dat precies de juiste hoeveelheid pellets in de verbrandingskamer wordt gebracht. Dankzij een elektrische ontsteking hoef je alleen op een knopje te drukken om de kachel aan te zetten. Bovendien zijn de meeste pelletkachels uitgerust met een thermostaat, waarmee ze heel precies de temperatuur in de kamer kunnen regelen.
De duurzaamheid van een pelletkachel
Een pelletkachel heeft een bijzonder duurzame verbranding. Dat komt onder andere doordat de kleine korrels heel goed verbranden, maar de hitte ook heel lang vasthouden. Daardoor wordt een hoog rendement gehaald. Omdat de kachel zelf precies weet hoeveel pellets er nodig zijn, wordt er ook niet overtollig gestookt. De warmte in de kamer blijft constant en zo wordt er heel wat energie bespaart. Houtpellets worden gemaakt van duurzaam hout en zijn dus vele malen beter dan het stoken op aardgas, wat een fossiele brandstof is.
Extra duurzame pelletkachels
Sinds kort zijn er pelletkachels op de markt die nóg duurzamer zijn. Het gaat om Dielle pelletkachels, die een ander verbrandingssysteem hebben. Deze kachels hebben een systeem waarbij de pellets van onderaf de kachel in gedrukt worden. Hierdoor is de verbranding veel efficiënter. Door ook veranderingen aan te brengen in de luchtaanvoer en -afvoer, halen Dielle pelletkachels een rendement van wel 96%. Ze zijn daarmee het beste alternatief voor de houtkachel en de CV-installatie.
Pelletkachels kunnen heel goed dienen als vervanging voor de CV. Een fossiele brandstof wordt vervangen voor een duurzame brandstof, die milieuvriendelijk geproduceerd kan worden. Bovendien is de verbranding van de pellets bijzonder efficiënt. Wetenschappers hebben uitgerekend dat de CO2-uitstoot van een pelletkachel ongeveer even hoog is als de CO2-uitstoot die zou ontstaan als de bomen in het bos zouden liggen rotten. Dit maakt pelletkachels tot een bijzonder duurzame manier van het verwarmen van je huis. En krijg je er subsidie voor van de overheid, dan is het installeren van een pelletkachel ook helemaal niet zo duur. Een win-win-situatie dus!