Een zitkuil in de tuin is geweldig. Je hebt er rust, privacy en je kunt er heerlijk genieten van het buitenleven. Maar… niet elke tuin is geschikt voor een zitkuil. Je moet er vrij veel ruimte voor hebben. Is jouw tuin lekker ruim? Dan is dat je kans om er een zitkuil in te maken. Hier vind je een praktisch stappenplan om zelf een zitkuil in je tuin te maken.
Stap 1: de juiste plaats
Een zitkuil moet natuurlijk op de juiste plaats worden gemaakt. Zo kies je een goede plaats:
- Je moet minstens aan twee kanten een ruim uitzicht hebben, anders krijg je een opgesloten gevoel.
- Heb je een helling in de tuin, dan is dat perfect voor een zitkuil. Maar het hoeft niet, want ook in een vlakke tuin kun je een prima zitkuil maken.
- Kies een plaats die een eindje van het huis verwijderd is. Anders heb je kans op problemen met de afwatering.
- De zitkuil moet natuurlijk niet teveel in de weg zitten, dus zorg dat hij op een rustige plaats is in de tuin.
De plaats van de zitkuil is best belangrijk. Als je bijvoorbeeld een besloten plek kiest, kun je al snel een wat benauwd gevoel krijgen. Je zult de kuil dan waarschijnlijk niet zo vaak gebruiken en dat is zonde. Kies dus een handige plaats waar je ook echt van kunt gaan genieten.
Stap 2: Hoe groot wordt de zitkuil?
Er zijn zitkuilen waar je met vier of vijf mensen in kunt. Maar je kunt er natuurlijk ook een maken waar wel tien of meer mensen in passen. Kortom: nu ga je de grootte van de zitkuil bepalen. Het hangt er ook van af wat je er verder mee wilt. Komt er een tafel of vuurkorf in? Dan heb je wat meer ruimte nodig.
Een voordeel van een zitkuil is dat je minder last hebt van de wind. Maar hoe groter de zitkuil, hoe meer de wind erin kan waaien. Vaak wordt een grotere zitkuil dus iets dieper gemaakt. En soms zul je rekening moeten houden met extra bescherming tegen de wind in de vorm van een aardwal of windscherm.
Stap 3: De vorm van de zitkuil
Veel mensen denken dat een zitkuil altijd rond moet zijn. Maar dat is echt niet zo! Je kunt eigenlijk elke denkbare vorm gebruiken. Het is echter wel belangrijk dat je iedereen in de zitkuil moet kunnen zien en spreken, anders wordt het ongezellig. Daarom worden de vormen vierkant, rechthoek, cirkel en ovaal het meest gebruikt. Maar in principe is het niet erg als je kiest voor een andere vorm.
Stap 4: Het graven van de zitkuil
Een zitkuil is, zoals de naam al aangeeft, een kuil. Gemiddeld is een zitkuil ongeveer 80 cm diep, maar hij kan dieper of minder diep zijn. Als je hem graaft in een helling zal de kuil aan de ene kant dieper zijn dan aan de andere kant. Je moet er goed op letten dat de bodem waterpas is. Omdat de zitkuil een diepte vormt in het landschap hoeft hij niet schuin aflopend te zijn.
Als het regent zal het water automatisch richting de zitkuil lopen. Je moet dus zorgen dat het water goed weg kan lopen in de bodem van de zitkuil. We adviseren je om een kuil te graven die minstens 20 cm dieper is dan je uiteindelijk wilt. Die 20 cm vul je op met grof zand, zodat het water goed weg kan lopen. Op het zand kun je bestrating leggen of je gaat voor grind of grond.
Een zitkuil maken in de tuin is een leuke klus. Je kunt deze in elk seizoen uitvoeren, maar het beste is het voorjaar of de zomer. In het najaar en de winter is de kans groot dat je halverwege het project moet ophouden omdat er teveel water in de put komt te staan. Het duurt dan ook langer voordat je verder kunt. Kies een droge periode om te werken en zorg vooral dat de bodem snel voorzien wordt van een laag zand. Zo heb je geen last van water dat lange tijd op de bodem blijft staan.
Stap 5: De wanden van de zitkuil versterken
De wanden van een zitkuil moeten goed versterkt worden. Dat is iets wat veel mensen vergeten, waardoor er problemen ontstaan met verzakking. Zorg voor een sterke wand die bestand is tegen de druk van de grond. Vergis je niet: zeker met regen komt hier veel druk op te staan.
De wanden van de zitkuil worden meestal versterkt met stenen. Je kunt hier ook beton elementen voor gebruiken. Houd er rekening mee dat er veel druk op de wanden komt, zeker als het langdurig regent. Zorg dus voor een stevige muur die zwaar genoeg is om de zitkuil te steunen. Eventueel kun je de zitkuil metselen. Een gemetselde muur is doorgaans sterk genoeg om de wanden stabiel te houden. Je kunt ook grote keien of basaltblokken gebruiken.
Stap 6: Zitplaatsen maken
Als laatste maak je de zitplaatsen in de zitkuil. Misschien heb je ze wel gecombineerd met het versterken van de wanden. Veel kuilen hebben banken langs de wanden. Je kunt bijvoorbeeld op de rand van de zitkuil zitten, maar meestal is het fijner om wat lager te zitten. Je kunt banken langs de rand van de zitkuil maken, zodat je iets dieper zit. Is de zitkuil nog iets dieper, dan kun je ook losse meubels in de zitkuil gebruiken.
Stap 7: Sfeer in de zitkuil
Als laatste maak je de zitkuil helemaal comfortabel. Bij een kleine zitkuil is het genoeg om wat comfortabele kussens op de zitplaatsen te leggen. Maar bij grotere kuilen is het fijn om er bijvoorbeeld een vuurkorf neer te zetten voor extra sfeer. Denk ook eens aan een vuurtafel voor in de zitkuil!
Wil je een zitkuil in je tuin aanleggen, dan is dat best een flinke klus. Toch is het niet moeilijk en je zult er heel veel plezier van hebben. Denk wel van tevoren al goed na over hoe en waar je het gaat doen. Dat kan je later veel moeite en kosten besparen. Wil je een zitkuil maken, maar heb je een klein budget? Dit zijn wat handige tips om te besparen bij de aanleg van een zitkuil:
- Doe het graafwerk zelf. Wil je een heel grote zitkuil maken? Dan kun je misschien beter een kleine kraan huren.
- Grond afvoeren kost ook geld. Maar meestal kun je meer grond kwijt in je tuin dan je denkt. En misschien willen anderen de grond ook wel hebben, zeker als het onkruidvrij is. Zet het bijvoorbeeld op Marktplaats.
- Zand lijkt voordelig om tweedehands te kopen, maar dat is meestal niet zo’n goed idee. Als er onkruid in het zand zit, krijg je dat ook in je zitkuil. Leg je er tegels op, dan is dat niet zo’n probleem. Maar als je er een laag los materiaal op legt komt het onkruid er doorheen. Het is iets duurder om schoon zand te kopen, maar op de lange termijn wel voordeliger.
- Wil je de muren maken van stenen? Deze kun je wel tweedehands vinden! Veel mensen hebben stenen over en je kunt ze vaak heel goedkoop ophalen. Dat bespaart je heel wat geld!
Een zitkuil is een fijne, rustige plek waar je kunt relaxen. Je hebt er doorgaans vrij uitzicht over de rest van de tuin. Misschien heb je zelfs de ruimte voor een vuurkorf of vuurtafel! Wil jij graag een zitkuil in je tuin aanleggen? Dan heb je nu wat goede ideeën over hoe je dat het beste kunt doen.