Het afgelopen anderhalf jaar hét onderwerp van gesprek? De gasprijzen! Met een grotere afhankelijkheid van gas vanuit het buitenland vanwege de sluiting van Groningse gasvelden, Rusland die de gaskraan dichtdraaide en vervolgens een boycot van gas uit Rusland na de inval van dit land in Oekraïne, schoten de gasprijzen omhoog. Vele huishoudens werden geconfronteerd met maandlasten die honderden euro’s stegen. Bovendien durfden ze de thermostaat niet meer warmer te draaien, bang voor nóg hogere kosten. Wil jij dergelijke stress voortaan voorkomen? Maak je woning dan gasvrij, en kies voor een warmtepomp.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp werkt eigenlijk net zoals een koelkast, maar dan andersom. In plaats van dat je koelt door warmte aan de lucht binnenin te onttrekken, verwarmt een warmtepomp juist door warmte aan een andere bron te onttrekken. Dat is bijvoorbeeld mogelijk aan de bodem of water, maar de meest populaire warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Hiermee wordt water verwarmd, dat door middel van een warmteafgiftesysteem (vaak vloerverwarming) een woning verwarmt.
Een warmtepomp is een uiterst efficiënt apparaat. Afhankelijk van het type apparaat en het verschil in temperaturen dat overbrugt moet worden, vermeerdert de input van de energie een bepaald aantal keer. Dat noem je ook wel de COP van een warmtepomp, de Coefficient of Performance. Neem een systeem met een COP van vier. Iedere input van een kWh aan elektrische energie, levert dan vier kWh aan warmte-energie. De rest van de energie haalt het apparaat uit de natuur. Helemaal duurzaam: de benodigde elektriciteit duurzaam opwekken met eigen zonnepanelen!
Wat heb je nodig als je kiest voor een warmtepomp
Het meest populair is een lucht-water warmtepomp. Binnenshuis heb je dan een unit om water te verwarmen. Buitenshuis heb je een unit die warmte uit de buitenlucht haalt. Wil je een dergelijke warmtepomp laten installeren, dan is het belangrijk om een plek te kiezen waar eventuele buren er geen last van hebben. De buitenunit maakt namelijk wel wat geluid. Zeker in de winter als deze hard moet werken.
Een cv-ketel verwarmt water voor radiatoren tot wel negentig graden. Een warmtepomp haalt ruim dertig graden. Omdat dit niet voldoende is voor conventionele radiatoren, zal je je woning moeten laten voorzien van vloerverwarming. Daarnaast moet je woning optimaal geïsoleerd zijn (zowel beglazing als vloer, dak en gevels) om zo weinig mogelijk energie nodig te hebben. Tot slot is deze temperatuur ook te laag voor tapwater. Dat dient minimaal zestig graden Celsius te zijn om legionella te voorkomen. Sommige warmtepompen verhitten tapwater tot de benodigde temperatuur. Is dat niet mogelijk, dan is een zonneboiler of andere apparaat voor naverwarming nodig.
De voordelen van warmtepompen
Warmtepompen hebben allerlei voordelen. Kook je al elektrisch, dan kun je je complete gasaansluiting laten verwijderen. Je elektriciteitsverbruik stijgt wel door de warmtepomp, maar dit kun je grotendeels zelf opvangen met zonnepanelen. Al met al kun je met deze investering flink besparen op je maandelijkse energiekosten. Daarnaast ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu en klimaat. Tot slot geeft de vloerverwarming een comfortabele warmte in huis. En kunnen de meeste warmtepompen hiermee ook koelen. Dat is fijn wonen toch!