Na de dure decembermaand is iedereen er altijd erg op bedacht om in de eerste maanden van het jaar niet al teveel uit te geven. Maar – net zoals al dat met veel goede voornemens voor het nieuwe jaar gebeurt – de aandacht verslapt vaak na een tijdje en mensen vervallen weer snel in hun oude uitgavenpatroon. Hierbij een reminder aan het goede voornemen, plus tips om nog meer te besparen, het hele jaar door!
Besparen op woonkosten (huur of hypotheek)
Een groot deel van het inkomen van mensen gaat vaak naar de huur of hypotheek. Bekijk of je recht hebt op huurtoeslag en of deze wel hoog genoeg is als je het al ontvangt. Voor wat betreft de hypotheek is het raadzaam deze zoveel mogelijk af te lossen of extra geld te investeren in je huis (zeker nog met het lage BTW-tarief voor verbouwingen tot 1 juli 2015), nu spaargeld toch niets meer opbrengt. Om al je woon- en andere lasten altijd te kunnen betalen, is het handig om te weten hoeveel je eigenlijk achter de hand moet houden voor onverwachte uitgaven. Om dit te berekenen vind je bij Nibud de Bufferberekenaar, die aangeeft hoeveel geld je minimaal dient te hebben en een vergelijking geeft met mensen in dezelfde situatie als jij.
Bezuinigen op levensonderhoud
Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog verzekeringen, energie, communicatie (internet, tv en telefoon), voedsel en kleding waarop best te besparen valt. Soms alleen als je wat concessies doet en comfort of gemak inlevert, maar vaak heeft het met bedachtzame keuzes en timing te maken. Wil je goed inzicht in de maandelijkse uitgaven, je uitgaven vergelijken met andere mensen en gelijk goede bespaartips vinden per uitgavenpost, gebruik dan deze handige bespaartool.
Verzamel verder maar eens al je verzekeringspakketten en kijk of niets dubbel verzekerd is, kijk of alle verzekeringen nog wel noodzakelijk zijn en sluit zoveel mogelijk bij dezelfde verzekeraar af. Energie kan een hoge kostenpost zijn, maar ikwoonfijn.nl gaf al eerder adviezen over bijvoorbeeld kosten in de keuken en de mogelijkheden van zonnepanelen. Vergelijk voor voeding goed de prijzen van de verschillende supermarkten en probeer ook zoveel mogelijk huismerken te kopen aangezien die vaak kwalitatief net zo goed zijn als A-merken. Kleding tenslotte kun je altijd veel goedkoper krijgen in de uitverkoop en op bijvoorbeeld marktplaats.nl, stel bij iedere aankoop de vraag hoe vaak je iets aan zal doen en bij welke gelegenheid om impulsaankopen te voorkomen.
Verlaag je vervoerskosten
Doordat de brandstof prijzen relatief laag zijn is het aantrekkelijk om snel de auto te pakken. Reken er echter maar op dat deze weer zullen stijgen en probeer daarom nu al je gedragspatroon te veranderen. Pak zo vaak mogelijk de fiets of het openbaar vervoer, dit laatste is zeker goedkoper als je meestal alleen reist. Kijk voor nog meer korting of het vervoersbedrijf waar je vaak mee reist ook abonnementen heeft of speciale kortingsacties. Goed om te weten als je in loondienst bent, is dat er ook in 2015 nog mogelijkheden zijn om een fiets via de werkgever aan te schaffen.