Hoe lekker is dat niet, na een lange en vermoeiende dag in je bed neerploffen, je lekker innestelen en direct in slaap vallen? Heel fijn, als je tenminste wel een goede matras hebt! Zo niet dan is de kans goot dat je eerst nog gaat woelen en draaien omdat je niet lekker ligt of het bijvoorbeeld te warm of koud hebt. Daardoor kom je niet in slaap en stap je ’s ochtends uiteindelijk moe en geradbraakt weer uit bed.
Keuze matras
Een matras is een aankoop die iedereen gemiddeld maar eenmaal per 10 jaar doet. Op iets waar je zo lang mee doet moet je je voor de aanschaf wel goed oriënteren. De keuze van een matras begint met het soort materiaal. De meest voorkomende materialen van matrassen zijn polyether, koudschuim, (Nasa-)traagschuim, pocketvering, binnenvering en latex (of een combinatie van materialen). Naast de voorkeur voor een bepaald materiaal (of combinatie van materialen) met bijbehorende eigenschappen is trouwens van groot belang wat je gewicht is, welke je slaaphouding je meestal aanneemt (rug, zij of buik) en of je specifieke slaapproblemen hebt.
Proefliggen en -slapen
Je kunt een matras beoordelen op allerlei objectieve eigenschappen maar je wil uiteindelijk toch zeker weten dat je hem ook lekker vind liggen. En dat is nu eenmaal niet echt goed te beoordelen door er in de winkel even 5 minuten op te gaan liggen. Koop daarom je matras bij een goede matrassenwinkel, zij bieden vaak de mogelijkheid van een matrassen test. Je kunt dan thuis 14 dagen proefslapen zodat je echt weet of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Of je informeert of er ook bepaalde hotels zijn met de specifieke matras zodat je hem daar (soms gratis als je hem daarna ook aanschaft) een nacht kunt uitproberen. Ga, als dat allebei niet mogelijk is, rustig een uur lang in de winkel op een matras liggen en probeer de matras uit met diverse kussens.
Een matras kun je beoordelen op een aantal basiskenmerken, waarbij ieder materiaal anders zal scoren op de specifieke matraseigenschappen. Belangrijke basiskenmerken waarbij je eigen voorkeuren een grote rol spelen zijn stevigheid, sterkte, comfort, mate van warmte-isolatie en vochtdoorlaatbaarheid en duurzaamheid. Denk goed na over wat je prefereert en wat je prioriteit heeft, dan heb je direct lange tijd plezier en profijt van je keuze.