Je dekbed schoonmaken kan een hele klus zijn. Zeker bij flinke tweepersoonsdekens ben je wel even bezig. Het is verstandig om je dekbed minimaal 1x per jaar grondig te reinigen, maar bij voorkeur nog wat vaker. Je doodt dan de bacteriën, zorgt dat het dekbed weer lekker fris is en dat het transpiratievocht eruit is. Goede ventilatie en regelmatig luchten is goed voor je dekbed, maar wassen is ook een must. Maar hoe maak je je dekbed eigenlijk schoon? Zó doe je dat!
1. Wassen? Check het label
Op elk dekbed zit een waslabel. Dat zit meestal in de naad vlakbij een van de hoeken. Op het label staan symbolen. Je kunt hier zien of een dekbed in de wasmachine mag of niet. Kan jouw dekbed in de wasmachine, dan moet je natuurlijk ook nog kijken of dat goed past. Vooral dikke tweepersoonsdekbedden kunnen niet altijd in de wastrommel. Een zomerdekbed zal waarschijnlijk beter passen dan een dik winterdekbed.
2. Was nooit te heet
Misschien denk je bij jezelf: die temperatuur kan wel iets omhoog. Maar doe dat niet! Ga nooit boven de temperatuur die op het waslabel staat. De kans is dan groot dat je dekbed krimpt, waardoor je in de problemen komt met je dekbed hoezen.
3. Wat mag je nooit wassen?
Er zijn bepaalde stoffen die je nooit mag wassen in de wasmachine. Dat zijn deze:
- Wol. Zuivere wol mag eigenlijk nooit zomaar in de wasmachine. Er is wel speciale wol die is voorbehandeld en die mag wel op lage temperatuur in de wasmachine. Dit staat op het label vermeld. Zit er geen label aan? Dan kun je het meestal niet wassen.
- Zijde. Een zijden dekbed mag je ook niet zomaar wassen. Deze moet eigenlijk altijd naar de stomerij om schoongemaakt te worden. Doe je het zelf, dan kan het dekbed onherstelbaar beschadigen.
4. Synthetische en donzen dekbedden
Synthetische en donzen dekbedden kun je gerust zelf wassen. Natuurlijk check je hiervoor het label. De donzen dekbedden van Yumeko kunnen bijvoorbeeld meestal wel in de was machine op lage temperatuur. Je kunt ze ook met de hand wassen als er kleine vlekken op zitten. Meestal is dit echter een onhandige klus en het uitspoelen is erg lastig bij een groot dekbed.
5. Dekbedden drogen
Als het dekbed gewassen is, moet het drogen. Bij mooi weer kan dat buiten, al kun je ze beter niet in de volle zon leggen. Met name zijden dekbedden mogen nooit in de zon liggen omdat ze daar gevoelig voor zijn! Hang het dekbed op een plaats waar het wat waait, waardoor het dekbed sneller droogt. Is het geen goed weer? Check dan deze handige wasdroger tip:
- Doe een dekbed altijd in de wasdroger met twee of drie tennisballen. De tennisballen hebben geen last van de temperatuur. Door het ronddraaien slaan ze tegen het dekbed, dat daardoor luchtig blijft. Dit voorkomt dat de dekbedvulling aan een kant blijft hangen en het dekbed rare hobbels gaat vertonen. Check eerst altijd het waslabel voordat je een dekbed in de wasdroger stopt.
6. Laten stomen
Bij de stomerij slijt het dekbed een stuk minder tijdens de wasbeurt. Je hebt ook geen kans dat het dekbed krimpt. Bij wol en zijde wordt dit altijd geadviseerd, maar ook bij andere dekbedden is stomen de beste keus. Je hebt dan wel even een ander dekbed nodig omdat je de dekens een paar dagen kwijt bent. Je krijgt ze dan wel weer perfect schoon en heerlijk fris weer terug. Dit verlengt de levensduur van je dekbed.
Een dekbed wassen kan op verschillende manieren. Een kleine vlek kun je met groene zeep of een andere zachte reiniger verwijderen. Maar zo’n 2 a 3 keer per jaar is het tijd om het dekbed eens goed schoon te maken. Dat kan soms in de wasmachine, maar soms moet het dekbed naar de stomerij. Dat is iets duurder, maar levert wel gegarandeerd een goed resultaat.