Najaarsonderhoud vijver. Wat houdt dat in ? Als u een vijver hebt in uw tuin is onderhoud noodzakelijk. Elk jaar dient u twee maal per jaar uw vijver een grondige schoonmaakbeurt te geven. Dit keer behandelen we het onderhoud van uw vijver in het najaar. Nadat de zomer ons land verlaten heeft is vijverhoud en de vijver winterklaar maken zeer aan te raden. Het einde van het vijverseizoen betekent overigens niet dat u uw vijvervissen niet meer behoeft te voeren.
Het voeren van vijvervissen kunt u blijven doen tot dat uw vissen hierom vragen. Normaliter zullen vijvervissen blijven eten tot dat de watertemperatuur van uw vijver circa 8 a 9 graden is gezakt.
Najaarsonderhoud vijver
Om te voorkomen dat er veel bladafval in uw vijver terecht zal komen wordt vaak gebruik gemaakt van een vijvernet of afdeknet. Deze vijvernetten zijn er in vele verschillende maten.
Een vijvernet is dan ook echt geen overbodige luxe als u bijvoorbeeld veel bomen in uw tuin of in de directe omgeving van uw woning hebt staan. Maar waarom willen we dat bladafval niet in onze vijver ?
Bladafval komt in eerste instantie op het oppervlak van uw vijver en na verloop van tijd zal het bladafval zinken naar de vijverbodem. Een opeenhoping van bladafval in uw vijver kan er voor zorgen dat het gaat rotten.
Het rottingsproces gebeurd ook nog eens keer in de koudste periode van het jaar. Vijvervissen gaan gedurende de winter in een soort van winterslaap. Ze eten niet of nauwelijks en leven in deze tijd van het jaar op hun reserves. Deze reserves hebben ze gedurende de zomerperiode opgebouwd. In die tijd eten vijvervissen het meest.
De weerstand van de vissen wordt dus gedurende de winter lager. Als daarbij ook nog eens allerlei bladafval op de vijverbodem gaat rotten, kunnen de vissen allerlei verschillende ziektes krijgen.
Bovendien is het zo dat door een grote hoeveelheid slib, wat ontstaat door al het afval dat in de vijver terecht komt, ook nog eens de waterwaarden van uw vijver kunnen beïnvloeden. Waterwaarden die niet goed zijn, zijn natuurlijk ook niet goed voor dieren en planten.
Verwijderen van slib in de vijver
Mocht er onverhoopt toch een flinke sliblaag in uw vijver aanwezig zijn, raden wij u dringend aan om deze te verwijderen. De hele vijver leegpompen is een optie. Echter een handig hulpmiddel is een vijverstofzuiger.
Met dit hulpmiddel kunt u makkelijk vanaf de vijveroever alle slib of bladafval verwijderen. Bovendien kunt u het opgezogen water uit de vijver ook weer opnieuw gebruiken.
Het afval wordt simpel opgevangen door een netje, waar al het afval in achter blijft. Indien gewenst kunt de slang weer terug in de vijver leggen, waardoor het water automatisch weer in de vijver zal stromen. Het water zal hierbij wel enige dagen troebel kunnen zijn, maar na verloop van tijd is de bodem schoon en zal de vijver weer helder worden.