Gezegend met groene vingers? Grote kans dat je veel planten in huis hebt! Water en plantenvoeding geven, af en toe met een plantenspuit de bladeren verzorgen: de basis van je plantenverzorging. Maar ook planten stekken hoort in dit lijstje thuis, om je plantenfamilie uit te breiden! Hoe je dat goed aanpakt? Lees onze tips!
Welke planten kun je stekken?
Er zijn bepaalde plantsoorten die heel populair zijn om te stekken, omdat ze snel groeien of omdat de stekjes makkelijk van de moederplant zijn af te halen. Denk aan je Pilea stekken (ofwel: de pannenkoekenplant), Graslelie stekken of Sanseveria stekken. Maar je kunt stekjes maken van bijna elke plant! Toegegeven: bij de ene plant gaat dit wat makkelijker dan bij de andere plant – het is natuurlijk ideaal als de stekjes al los van de moederplant in de pot groeien. Maar als je een scherpe schaar hebt én weet hoe je het moet aanpakken, komt het ook goed bij andere plantensoorten!
Wat heb je nodig bij het stekken van planten?
Over die schaar gesproken: wat heb je eigenlijk nodig voor planten stekken? Eigenlijk heb je er maar weinig voor nodig – wat het stekken van planten ook nog eens zo eenvoudig maakt. Met een schaar knip je de stekjes van de plant af. Vervolgens heb je een klein potje dat je met water vult nodig, waar je je stekje in zet zodat ‘ie nieuwe wortels kan gaan groeien. Als de wortels een behoorlijk stukje zijn gegroeid, zet je je nieuwe plantje in een klein potje met aarde: hier kunnen de wortels verder in groeien. En meer heb je niet nodig!
Wanneer kun je planten stekken?
Het is belangrijk om je planten te stekken op het juiste moment in het jaar. Het voorjaar is hier het beste seizoen voor: je planten komen dan uit de rustmodus na de winter en zijn klaar om weer op te leven en te groeien! In dit seizoen groeit je stekje dan ook het mooist en snelst tot een nieuwe plant.
Ook lezen! Je kamerplanten gaan langzaam in rustmodus: 7x zó verzorg je ze in de herfst en winter
Kies het juiste stekje
Welk stukje van je plant kun je stekken? Bij sommige plantsoorten is dat heel duidelijk: denk aan de pannenkoekenplant waar het stekje gewoon naast de moederplant groeit. Bij grote planten is het vaak voldoende om een gezond, sterk blad met een stuk steel af te knippen en deze in water te laten wortelen. Heeft je plant luchtwortels, die boven de grond groeien? Dan kun je hier je plant afknippen, zoals bij een Monstera stekken.
Geduld is belangrijk!
Ten slotte: heb geduld! Het kan per stekje verschillen hoe snel de wortels groeien – soms kan dit wel weken tot zelfs maanden duren. Zeker in het begin heeft je stekje vaak moeite om water goed op te nemen. Maar zolang je stekje er nog gewoon gezond uitziet, dus niet slap en hangend of verkleurd, is ‘ie gewoon bezig met groeien. Zet je stekje pas in de aarde als de wortels echt een stuk gegroeid zijn in het water – anders is de overlevingskans een stuk kleiner. En dan is het tijd om van je nieuwe plantje te genieten!
Lees ook! Kamerplanten verpotten: 5 handige tips