Ben je van plan om een haard in je nieuwe huis te installeren? Dan komt er best veel op je af bij het oriënteren op de juiste haard voor jouw huishouden. Genoeg om rekening mee te houden: prijs, duurzaamheid, uiterlijk. We helpen je een handje door de verschillende soorten haarden op een rij te zetten.
Gashaard
Een gashaard is een haard die brandt op gas, meestal aardgas. De gashaard heeft veel voordelen. Zo is deze makkelijk in onderhoud en heb je met een druk op de knop een brandend vuur in huis. Vaak komt de gashaard met een afstandsbediening. Het aanleggen van een gashaard is vaak behoorlijk prijzig. Een inbouw gashaard is een stuk duurder dan een vrijstaande kachel maar ook stukken fraaier voor het oog.
En dan is er nog de inzet gashaard. Deze kan geïnstalleerd worden als je al een open haard of schouw in huis hebt. En is minder duur dan een ombouw gashaard.
Houten sfeerhaard
Opnieuw geeft de naam al veel weg. De houten haard brandt op hout en is de traditionele vorm van de haard. De houten haard geeft je interieur een knus karakter. Wel zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Als je kiest voor een houthaard heb je ook voldoende opslagruimte voor hout nodig, in je woning of onder een overkapping in de tuin. Je hebt niet gelijk een brandend vuur maar moet eerst even stoken. Maar dit heeft ook wel weer wat.
Een houthaard heeft een schoorsteen nodig. Dit is bij een gashaard niet het geval.
Electrische haard
Je kunt kiezen voor een electrische haard met of zonder verwarming. Als je vooral houdt van een open haard door de sfeer die deze toevoegt in huis kun je prima eentje nemen zonder verwarming. Dit scheelt ook weer op de energierekening. De electrische haard werkt met behulp van een stopcontact. Daarmee is dit haardtype enorm gebruiksvriendelijk.
Het gebruik van gas is de laatste tijd omstreden in Nederland en er gaan zelfs geluiden op om de open haard op gas compleet te verbieden – of in elk geval het verbruik ervan binnen de perken te houden. Naar verwachting zal in 2050 het gasgebruik sterk gereduceerd zijn en dan is een electrische haard een slimme – vooruitziende – keuze. Helemaal in een nieuwbouwwoning waarbij een gasaansluiting niet altijd tot de mogelijkheid behoort.
Inbouwhaard
Hierbij gaat het niet om het brandstoftype van de haard maar het constructietype. Een inbouwhaard vraagt om een speciale aanpassing van jouw woning en dit vertaalt zich in de prijs. Het heeft een complexere instructie dan een inzethaard en dit vraagt om een bijzondere architectonische oplossing. Omdat dit maatwerk is, is dit een van de duurst opties van haarden. Ook is het afwerken van de haard complexer omdat stukken muur mogelijk opnieuw gestuct moeten worden.
Nog wat dingen om mee rekening te houden: de inbouwhaard moet voldoen aan strenge milieu- en veiligheidseisen en je hebt een koolmonoxidetector nodig.
Duurzame haard
En dan heb je nog haarden die branden op bio-ethanol of gel. Een haard op bio-ethanol heeft een brander dus je kunt de grootte van de vlam aanpassen. Dat is bij een haard op gel niet het geval. Beide opties zijn goed voor het milieu en je hebt er geen schoorsteen voor nodig.