Er zijn elk jaar een aantal gelegenheden waarbij je een diner kunt organiseren. Je kunt bijvoorbeeld een diner geven ter gelegenheid van een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon omdat je met een groep vrienden of familie bij elkaar komt. Bij zo’n diner wil je vast en zeker alles uit de kast halen om er een gezellige avond van te maken. Allereerst bedenk je natuurlijk wat je die avond serveert aan je gasten. Kies je voor een driegangendiner, een viergangendiner of zelfs meerdere gangen? Vervolgens zorg je ervoor dat je heerlijke wijn in huis haalt die past bij de gerechten. Wanneer je de drank en gerechten in huis en onder controle hebt, is het tijd om de tafel te dekken. Om dit op een feestelijke manier te doen, zullen we je een aantal tips geven.
Ruimte creëren voor je gasten
Niet in ieder huis staat een grote lange tafel waar alle gasten aan kunnen zitten. Soms moet je daarom een beetje improviseren met ruimte. Aan het uiteinde van de tafel moet soms nog een tafel geplaatst worden en vanuit het hele huis worden stoelen verzameld. Een perfecte oplossing voor het creëren van ruimte is een eettafelbank. Wanneer je aan de lange kant van de tafel stoelen zet, kunnen er vaak maar twee of drie stoelen kwijt. Met een lange eetbank creëer je veel meer zitplekken. Op zo’n bank kunnen minimaal 3 of 4 mensen zitten. Ideaal dus! Niet alleen met diners is een eetbank ideaal, want je kunt ‘m natuurlijk het hele jaar door gebruiken. Een eetbank zit comfortabel, staat elegant en er is altijd plek aan tafel! Als je wilt investeren kun je eens kijken voor een mooie design eetbank. Daarmee kies je voor kwaliteit en hier heb je nog jaren plezier van.
De tafel dekken
Wanneer er genoeg plekken voor de gasten aan tafel zijn, kun je beginnen met het aankleden van de tafel. Bij het dekken van de tafel kun je denken aan: tafellinnen, bestek, servies, glazen, servetten en wellicht tafel attributen.
Tafellinnen en servetten
Het dekken van de tafel begint met het uitkiezen van het tafellinnen. Daarom maak je eerst een keuze voor een tafelkleed, tafellopers of placemats. Net wat jij mooi vindt. Bedenk wat voor servies je op tafel zet, zodat je kunt inschatten welk tafelkleed hier mooi bij staat. Bij gekleurde borden past bijvoorbeeld een effen tafelkleed mooier. Als het tafellinnen uitgekozen is, kun je verder met het vouwen van de servetten die passen bij de rest van de tafel. De servet leg je in het midden van het bestek, op de plek waar het bord komt. Leg ze niet onder het bestek, want dan moet je gast eerst het bestek wegpakken en ligt alles door de war.
Tip: Vouw wat extra servetten, voor het geval je gasten meerdere servetten nodig hebben. Ruim de gebruikte servetten dan gelijk op, zodat je gedekte tafel enigszins netjes blijft.
Bestek, servies en het glaswerk
Afhankelijk van het aantal gangen, kun je het bestek neerleggen. Uiteraard de vorken aan de linkerkant en de messen aan de rechterkant. En waar gaat de lepel voor de soep dan? Die leg je weer rechts van de messen. Een klein lepeltje voor het nagerecht kun je aan de bovenkant van het bord leggen, maar mag ook rechts van de grote lepel. Hoe mooi het ook staat, wij adviseren om het servies niet op tafel te zetten, voordat het diner begint. Als je het eten gaat serveren, moet je de borden toch weer van tafel halen. Daarom is het handiger als je ze in de keuken laat staan. Het enige wat je dan nog hoeft neer te zetten, is het glaswerk. Wanneer je een mooie wijn serveert, plaats je het wijnglas recht boven het mes voor het hoofdgerecht. Schuin daaronder plaats je een waterglas.
Met al deze stappen is jouw tafel helemaal mooi gedekt! Natuurlijk kun je de tafel nog aankleden met tafel attributen. Met kerst is bijvoorbeeld een mooi klein kerststuk een idee en in de zomer kun je hier en daar wat vrolijk gekleurde bloemen neerzetten. Kaarsen mogen aan tafel natuurlijk nooit ontbreken!
Tafelindeling
Wanneer je met een grote groep gaat dineren, kun je kiezen voor een tafelindeling. Sommige gasten kennen bijvoorbeeld niet alle andere gasten en daarom kan het fijn zijn om hen bij mensen neer te zetten die ze al eens gezien hebben. Het is natuurlijk niet wenselijk, maar er zijn soms ook mensen die elkaar minder goed liggen, waardoor je hen niet graag naast elkaar zet. Met een tafelindeling heb je helemaal zelf in de hand waar je gasten gaan zitten. Met een tafelindeling kun je ook gelijk van tevoren bedenken wie je op de eettafelbank van Leolux plaatst, zodat er wellicht plek is voor vier personen op de bank. Gelijk efficiënt voor het creëren van ruimte.
Het diner kan beginnen!
Als al deze stappen doorlopen zijn, kan het diner beginnen! Onthaal je gasten met een lekker drankje en wacht tot alle gasten binnen zijn, voordat jullie aan tafel gaan zitten. Hiermee voorkom je dat sommige gasten aan tafel gaan zitten, terwijl andere nog gezellig met elkaar staan te kletsen.
Veel plezier met het dekken van de tafel en geniet van je diner!