Als je meer ruimte onder je schuine dak wilt, is een dakkapel een goede optie. Hierdoor krijg je meer (sta)ruimte in de kamer en wordt de kamer veel lichter door de grotere lichtinval.
Materiaalkeuze dakkapel
Dakkapellen worden in de basis opgebouwd met een houtskelet. Met welk materiaal de buitenkant omkleed wordt en de kozijnen gemaakt worden, is naar keuze. De meest gebruikte materialen hiervoor zijn hout en kunststof.
Omdat een dakkapel op grote hoogte zit, kiezen veel mensen voor een kunststof dakkapel. Dit houdt in dat de buitenzijde van de dakkapel (kozijn, front, boeidelen en zijwangen) van kunststof is. Kunststof is onderhoudsarm, het hoeft enkel schoongemaakt te worden. Schilderwerk is verleden tijd. Ook de dakrandafwerking en de dakbedekking wordt met duurzame materialen gedaan. Veelal is dit EPDM, een dakrubber dat bij voorkeur uit één stuk wordt gelegd, zodat er geen aansluitingen zijn waardoor lekkage kan ontstaan.
De binnenafwerking is bij een dakkapel vaak optioneel. Je kunt zelf bepalen hoe deze wordt afgewerkt ook qua materiaal. Zo kan een kunststof dakkapel aan de binnenzijde prima met hout worden afgewerkt.
Uiterlijk van een dakkapel
Hoe de dakkapel er aan de buitenkant uit ziet is afhankelijk van de materiaalkeuze en kleurstellingen. Kunststof kozijnen en kunststof panelen zijn in diverse kleuren leverbaar, eventueel met een houtnerfstructuur zodat het op een houten dakkapel lijkt. Hout kan uiteraard in elke gewenste kleur geschilderd worden. Erg bepalend bij een dakkapel is de overstek die gecreëerd wordt. Bij oudere dakkapellen, vooral in kunststof, was deze overstek vaak klein. Meer recent geplaatste dakkapellen worden met een grotere overstek gemaakt, zodat de dakkapel een meer robuuste uitstraling krijgt.
Dit heeft echter niets met de kwaliteit te maken, maar is een kwestie van smaak. Ook kan het afhankelijk zijn van het type woning waarop de dakkapel geplaatst wordt. Bij een heel moderne woning kan het daardoor soms beter passend zijn juist een kleine overstek aan te houden.
Plaatsing van een dakkapel
Dakkapellen worden vaak prefab geplaatst. Dit houdt in dat de leverancier de dakkapel in zijn eigen werkplaats maakt. De dakkapel komt dan in zijn geheel bij je thuis waarna deze met behulp van een kraan op het dak wordt geplaatst. Het voordeel hiervan is dat de dakkapel binnen een dag geplaatst wordt. Soms is het niet mogelijk een dakkapel prefab te maken. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met dat de kraan niet bij de woning kan komen om de dakkapel omhoog te takelen of de dakkapel een bijzondere vorm moet hebben doordat er bijvoorbeeld een schoorsteen in de weg zit.
Wel of geen vergunning
Houd er rekening mee dat een dakkapel niet altijd zonder vergunning mag worden geplaatst. Globaal zijn de regels dat wanneer een dakkapel aan de voorzijde van de woning wordt geplaatst of als deze zichtbaar is vanaf openbare weg of openbaar groen, een vergunning verplicht is. Een gemeente kan echter zelf nog meer eisen stellen aan het plaatsen van een dakkapel. Vraag daarom bij je gemeente na wat de regels zijn. Ook een dakkapelleverancier is van deze regels op de hoogte en kan je hierin adviseren.