De naam zet je op het verkeerde been, want vleesetende plant, dat klinkt behoorlijk angstaanjagend. Deze plant verorbert geen muisjes, konijntjes of vogels maar vliegen. Best onschuldig toch? En wie houdt er nu van vliegen in huis? Vleesetende planten zijn een kunstwerk om te zien: sierlijk van vorm en bijzonder van kleur. Niet zo gek dat we ze steeds vaker zien terugkomen in ons interieurbeeld. Ken je deze vleesetende planten al?
Venusvliegenvanger
Dit schattige kleine plantje is behoorlijk intelligent. De plant trekt vliegjes en spinnen aan door het afscheiden van een nectarachtige geur. En zodra de prooi in de buurt komt, bam, dan gaan de bladeren dicht. De binnenkant van de bladeren zijn vaak rood, dit is aantrekkelijk voor insecten. Dit plantje doet het leuk op je vensterbank.
Zonnedauw
Dit fotogenieke plantje is geliefd onder natuurfotografen en je ziet wel waarom. Haar exotische uiterlijk maakt dit plantje een blikvanger in je interieur. Het plantje doet haar naam er eer aan. De rode blaadjes zijn versierd met druppels: dit doet de plant zelf. De plant produceert een soort glinsterende substantie die aan de bladeren blijft kleven. Oorspronkelijk komt zonnedauw uit Australië. Ook in Brazilië komt ze in het wild voor.
Bekerplant
Deze plant heeft een fijne retro-uitstraling. Hang er een paar aan je plafond voor een extra vintage accent in huis. Leuk detail: de plant staat ook bekend als Monkey Jars. Het onderhoud is vrij makkelijk. Alleen als je water geeft, geef dan gelijk een flinke voorraad. Doe dit zo’n een keer per week.
Cephalotus
Deze vleesetende plant is wat minder bekend, maar minstens zo fraai. Cephalotus is gek op volle zon. Tip: wanneer je de plant water geeft doe dit dan niet van bovenaf, maar schenk het water voorzichtig bij de basis van de plant.
Sarracenia (trompetbekerplanten)
De sarracenia staat bekend als trompetbekerplant en je ziet wel waarom. Ze komt uit de familie van de bekerplant. Verassend: ze komt uit Noord-Amerika. Ook deze plant scheidt, net als de andere vleesetende planten, een zoete substantie uit. De rand van de beker is ontzettend glibberig en de prooien hebben geen kans, ze glijden er zo in.
Is de vleesetende plant wat voor jou? Of ben je meer van de rozen en madeliefjes?