Vloerbedekking verwijderen is een leuke klus. Het is uitdagend om een vloer weer helemaal terug te brengen tot zijn oude staat. Afhankelijk van de vloer kan het een kleine klus zijn of ben je zomaar een aantal dagen aan het werk. Er zijn ook nog verschillende methodes om een vloerbedekking of tapijt te verwijderen. Bovendien is het verwijderen van vloerbedekking van de trap heel anders dan het verwijderen van vloerbedekking van een gewone vlakke vloer. Kortom: tijd om uitgebreid onderzoek te doen. Hoe verwijder je vloerbedekking?
Wat is de bouwvloer?
Vloerbedekking ligt natuurlijk ergens op. Soms ligt het tapijt rechtstreeks op de originele bouwvloer: beton of ruw hout. Maar het komt nog veel vaker voor dat er vloerbedekking is gelegd op een andere ondergrond. Bijvoorbeeld op een laminaatvloer, op tegels of bovenop een ouder tapijt. De ondergrond maakt natuurlijk veel uit voor het verwijderen van vloerbedekking.
Tip 1. Zoek de bouwvloer en kijk welke lagen je moet verwijderen
Allereerst bepaal je de ondervloer. Dat doe je door een klein stuk tapijt uit te snijden met een scherp mes. Er zijn speciale tapijtmessen voor, maar een scherp Stanleymes werkt ook prima. Kijk wat er direct onder de laag vloerbedekking zit. Ligt daar nog een vloer? Probeer ook daarvan een deel te verwijderen om te kijken wat daar weer onder zit. Ga door totdat je de werkelijke bouwvloer (hout of beton) hebt bereikt.
Hoe zit de vloerbedekking eigenlijk vast?
De volgende vraag: hoe zit de tapijtvloer vast op de onderlaag? Vloerbedekking verwijderen is doorgaans een gevecht tegen de lijmlaag die is gebruikt om het tapijt vast te leggen. Er zijn doorgaans twee methoden:
- De meeste professionele bedrijven smeren stroken lijm op de vloer, met name langs de randen en in de hoeken. Daarna wordt het tapijt erop gelegd en plakt het vast. Het middendeel ligt dat grotendeels los, wat geen gevolgen heeft.
- Veel doe-het-zelvers nemen het zekere voor het onzekere. Ze smeren de totale ondervloer in met lijm en leggen dan het tapijt erop. Zo ligt de hele vloer solide vast. Fijn als het tapijt nog mooi is, maar een groot probleem als je het wilt verwijderen!
Tip 2. Kijk hoe vast de vloer zit
Snijd met een mes een strook van de vloerbedekking open op een afstand van minimaal 30 cm van de muur. Voel of de vloerbedekking vast ligt of los zit. Is hij niet op te tillen en liggen de randen van de snede strak op de ondervloer? Dan is er waarschijnlijk volledig egaal gelijmd. Kun je de vloerbedekking wel een stukje optillen en eraan trekken? Dan is de kans groot dat de vloer in stroken is gelijmd. Dit is belangrijk voor de hoeveelheid tijd die het verwijderen gaat kosten: een volledig verlijmde vloer kan enorm veel werk zijn.
Twee soorten lijm
Nu je toch aan het kijken bent hoe de vloer gelijmd is, kijk dan ook waarmee de vloer gelijmd is. Er zijn twee soorten lijm die gebruikt worden:
- Ziet de lijm er bruin uit? Dan is de lijm op synthetische basis gemaakt. Deze lijm is eigenlijk maar op een manier snel te verwijderen: met speciale lijmafbijt. Wil je die echt niet gebruiken, dan zul je moeten kiezen voor ouderwets handwerk. Je bent dan waarschijnlijk best lang bezig met tapijt verwijderen en het verwijderen van lijmresten.
- Ziet de lijm er wit of doorzichtig uit? Dan is de lijm op waterbasis. Daar ben je heel blij mee, want deze is veel eenvoudiger los te maken. Je kunt bijvoorbeeld (voorzichtig!) wat heet water gebruiken om de vloer in te weken. Daarna kun je de lijm waarschijnlijk gemakkelijker lostrekken. Het gebruik van Cola wil ook goed werken, maar bedenk dat je daarna nog wel de ondervloer moet schoonmaken.
Tip 3. Check hoe sterk de lijm nog is
De lijmlaag kun je eenvoudig checken door een stevige ruk aan de vloerbedekking te geven. Komt de lijmlaag gemakkelijk lost? Dan kun je de vloer waarschijnlijk vlot verwijderen. Komt de vloer vrijwel niet los, of scheurt het tapijt? Dan heb je echt lijmafbijt of heet water nodig (afhankelijk van de lijmsoort) om de lijm zachter te maken.
Het echte werk: zelf doen?
Nu heb je het voorbereidende werk gedaan. Je weet nu welke vloer(en) er onder de vloerbedekking zit. Bovendien weet je ook welke lijmlaag er gebruikt is en hoe de verdeling van de lijm waarschijnlijk is. Tijd voor de vraag: ga je zelf de vloer verwijderen? Dit zijn overwegingen:
- Heb je er tijd voor? Een professional kan het veel sneller dan jij. Maar als je hebt ontdekt dat er witte lijm is gebruikt en dat de vloer gemakkelijk loskomt, kun je de klus prima zelf uitvoeren.
- Heb je gevoelige longen? Zelfs met een mondkapje op krijg je heel wat stof binnen. Hoe schoon de vloer ook is, er zitten kilo’s stof in een vloerbedekking. Als je hier gevoelig op bent vanwege allergie, astma, COPD of andere problemen, moet je er echt niet aan beginnen.
- Is het een erg grote of vastzittende vloer? Er zijn speciale machines te huur om tapijt te verwijderen. Boels verhuurt bijvoorbeeld een machine daarvoor. Maar een professional heeft doorgaans betere apparaten ter beschikking en ook meer ervaring in het (netjes) verwijderen van vloeren.
Zelf aan de slag: dit heb je nodig!
Vloerbedekking verwijderen doe je met deze middelen:
- Handschoenen en mondkapje voor elke deelnemer, bij voorkeur een nauwsluitend stofmasker
- Een klauwhamer, schroevendraaier en plamuurmes
- Een scherp stanleymes of tapijtmes
- Bij witte lijm: heet water en een borstel of spons, eventueel een fles cola
- Bij bruine lijm: lijmafbijt en kwast
Start van het project: de vloerbedekking verwijderen
Begin in een hoek van de ruimte (die je natuurlijk eerst hebt leeggeruimd). Daar maak je in de hoek de vloerbedekking los. Dat kan best lastig zijn, want zo’n hoek is meestal extra vast gelijmd. Soms is het handig om een klein eindje van de hoek te beginnen en de hoek los te snijden van de rest van het tapijt. Je maakt de hoek dan als laatste los met behulp van plamuurmes en afbijt.
Let op: op houten ondervloeren zit de vloerbedekking soms vast met spijkers langs de randen. Als dat zo is, dien je deze eerst te verwijderen.
Als je een begin hebt, trek je de vloerbedekking een stuk los. Lukt dat niet omdat de lijm te vast zit? Smeer dan met een kwast lijmafbijt of met een spons heet water langs de rand die vastzit, laat even intrekken en trek dan de vloerbedekking verder los. Als je pech hebt, moet je dit heel vaak doen. Heb je geluk, dan zul je na een tijdje sneller grotere delen kunnen lostrekken.
Werk in stroken
Komt er een breed stuk vloerbedekking los? Dan snijd je met je mes een strook af, die je het eerst lostrekt. Werk in stroken van maximaal 1 meter breed, zodat je minder spierkracht nodig hebt om de rand los te maken. Natuurlijk werk je in een breedte die voor jou prettig werkt en die goed gaat met de verlijming van het tapijt. Het zal vaak vanzelf al in bepaalde patronen loskomen.
Zitten delen erg vast? Gebruik lijmafbijt of heet water op die plaatsen. Een extra tip: dit werkt eigenlijk nooit als je het middel bovenop het tapijt aanbrengt. Bij het tapijt verwijderen moet je het eigenlijk op de rand smeren / sponzen die je los wilt krijgen. Er is een uitzondering: als een tapijt op een ander tapijt is gelijmd, is het onderste tapijt volledig doordrenkt van lijm. Dan zul je het hele tapijt moeten verwijderen door het deel voor deel royaal te doorweken met water of afbijt.
Vloerbedekking lijm verwijderen als de vloer eraf is
Ben je aangekomen op de ondervloer? Dan zul je merken dat er nog lijmresten en misschien wat stukjes tapijt op zitten. De vloer moet helemaal schoongemaakt worden voordat je er een nieuwe vloer op legt. Anders is de kans groot dat de oneffenheden door blijven werken in je nieuwe vloer. De lijmresten verwijderen werkt simpel: met afbijt of heet water (of eventueel cola) kom je meestal een heel eind. Je zult soms ook gewoon geweld moeten gebruiken met een plamuurmes en een verfkrabber. Let op dat je een houten ondervloer niet teveel beschadigd. Kleine beschadigingen, krassen en deuken kun je gelukkig wel herstellen.
Je kunt lijm ook verwijderen met een schuurmachine, maar dan moet je erg oppassen dat je niet teveel schuurt op de ondervloer. En het kan eigenlijk niet als je een betonnen ondervloer hebt, want dan verdwijnt het schuurpapier als sneeuw voor de zon en is de kans groot dat je het apparaat beschadigd.
Vloerbedekking van de trap verwijderen
Vloerbedekking op de trap werkt bijna hetzelfde als gewone vloerbedekking verwijderen. Er zijn echter twee uitzonderingen:
- De vloerbedekking wordt nogal eens vastgemaakt met kleine spijkers aan de zijkanten. Deze moet je eerst verwijderen voordat je de vloerbedekking los kunt maken.
- Je werkt op een onhandige plaats. Je begint aan de bovenzijde van de trap met het losmaken van de vloerbedekking. Begin in het midden van de bovenste trede. Je maakt altijd eerst het platte gedeelte los, daarna de opstaande kanten en de zijkant. Heb je een groot stuk losgemaakt, snijd het dan eraf zodat het niet onhandig in de weg zit op de smalle trap.
Vloerbedekking verwijderen: waar laat je het?
Oude vloerbedekking moet natuurlijk afgevoerd worden. Doorgaans kun je het kwijt op de stortplaats. Het kan per regio verschillen of je daarvoor moet betalen. Houd in de gaten dat het tapijt enorm veel stof en rotzooi bevat. Het is dus verstandig om het te vervoeren in een kar, of anders goed verpakt in de auto.
PVC vloer verwijderen
Hoewel PVC een heel ander materiaal is als vloerbedekking, is het toch min of meer dezelfde procedure. Ook PVC wordt namelijk op een hard een gladde ondervloer gelijmd. Zit de PVC op isolerende platen gelijmd? Dan kun je het eenvoudig met platen en al verwijderen. Dat is eenvoudiger dan het PVC van de platen losmaken.
Een vloer verwijderen is een flinke klus. Zeker als het gaat om verlijmde vloerbedekking ben je wel een poosje zoet. Toch is het verwijderen van vloerbedekking ook weer niet onmogelijk. En het levert je veel op, want daarna is de ondervloer helemaal klaar voor een nieuwe vloer. Ga je weer voor nieuwe vloerbedekking? Of kies je toch liever voor ander materiaal op de vloer?
Interessant artikel! Mijn man werkt in een branche waar hij vaak vloeren moet verwijderen bij het ontruimen van een woning. Natuurlijk weet hij hoe dat moet, maar ik vind het zelf ook wel interessant om te lezen hoe dit nou precies moet. De afbeeldingen schetsen hier een extra goed beeld bij.
Groetjes,
Anne
Hi Anne, wat leuk om te horen, dankjewel! Fijn dat we je hier verder over hebben kunnen informeren.
Super artikel! Ik ben namelijk afgelopen weekend bezig geweest om tapijt te verwijderen. Inderdaad een moeilijke klus, maar aan de hand van jou artikel ben ik wijzer geworden! Echt super. Bedankt!
Groet,
Daphne
Hi Daphne, wat goed om dat te horen! Bedankt voor de reactie. Blij dat we je hebben kunnen helpen met onze tips.