Veel mensen staan er niet bij stil, maar als je zonnepanelen op je dak laat plaatsen, zul je er ook een omvormer bij moeten aanschaffen. Die omvormer zorgt ervoor dat de energie, die de zonnepanelen opwekken, geschikt is om op het elektriciteitsnet te zetten. Zonder een omvormer zou je dus niets hebben aan de zonnepanelen, omdat je dan de opgewekte energie niet kunt doorzetten. Maar zo’n omvormer heeft een beperkte levensduur. Waar zonnepanelen gemiddeld vijfentwintig jaar of langer meegaan, zul je omvormer in de meeste gevallen al eerder moeten vervangen.
Huren is een goede optie
Als je ervoor kiest om de zonnepanelen zelf aan te schaffen, zul je ook de bijbehorende omvormer moeten kopen. Na verloop van tijd zul je deze omvormer dan moeten vervangen en die kosten zijn uiteraard dan voor eigen rekening. Je kunt ook zonnepanelen huren bij HalloStroom en dan wordt het gehele pakket, inclusief de omvormer, geleverd, gemonteerd en beheerd. Dat wil zeggen dat bij eventuele problemen altijd snel een oplossing geboden wordt, zodat je zorgeloos van de opgewekte stroom gebruik kunt blijven maken. Vergelijk het maar met een huurhuis waaraan door de huurbaas regelmatig onderhoudswerkzaamheden gepleegd worden.
Het uitlezen van de omvormer
Er is geen universeel systeem voor het uitlezen van een omvormer. Dat uitlezen is belangrijk, want zo kom je erachter hoeveel energie je hebt opgewekt. Soms zijn omvormers voorzien van bluetooth en kun je de informatie via een applicatie op je eigen PC of tablet uitlezen. Een nadeel hierbij is dat het signaal storingen kan vertonen, waardoor het uitlezen niet mogelijk is. Een betere optie is een omvormer die via een ethernetkabel op een router kan worden aangesloten. De fabrikant kan dan de gegevens uitlezen en die via een app of website beschikbaar stellen. Op dezelfde manier werken de omvormers die uitgerust zijn met de mogelijkheid om verbinding te maken met jouw wifisignaal. De nieuwste generatie omvormers beschikt vaak over een ingebouwde webserver, waarmee je vanuit je eigen netwerk verbinding kunt maken.
Geluiden
Omvormers produceren geluid. Soms is een soort zoemtoon te horen wanneer het apparaat in werking is. Daar moet je rekening mee houden bij de plaatsing van de omvormer. Niet elk type omvormer maakt evenveel geluid. Het type koeling is hierbij de doorslaggevende factor. Een ventilator zul je horen aanslaan en draaien, maar ook een zogenoemde convectorkoeling is niet volledig geluidloos.