Veel mensen besluiten in plaats van een vakantie in een ver land dit jaar, al dan niet noodgedwongen door de crisis, thuis te blijven. Het is zo dat door de crisis het uitgaven patroon eens kritisch onder de loep wordt genomen.
Tuinplannen : een vijver aanleggen ?
Reeds eerder hebben wij een blog geschreven over eventuele plannen om een vijver in uw tuin aan te leggen. In dit artikel gaan we wat nadrukkelijker in op vijverfolie. Vijverfolie wordt vaak gebruikt maar er zijn ook andere materialen die u kunt gebruiken met de aanleg van een vijver. We gaan hier echter alleen in op vijverfolie. Er zijn dus twee verschillende soorten :
- PVC vijverfolie
- Rubber vijverfolie
PVC vijverfolie is aanmerkelijk goedkoper dan rubberfolie. Het verschil tussen deze twee materiaalsoorten is met name de duurzaamheid en het verwerken van het product.
PVC vijverfolie
PVC vijverfolie is minder duurzaam dan rubber. Gemiddeld genomen dient u er rekening mee te houden dat PVC na zeven a acht jaren zijn langste tijd heeft gehad. Met name de UV straling van de zon en warmte kan zorgen voor problemen.
Plastic (PVC) droogt na enkele jaren uit en zal dus wellicht voor scheuren en dus voor lekkages kunnen zorgen. Het andere probleem is de verwerking van dit product. In vergelijking met rubber, kunt u PVC niet verwerken zodat er naadloze plooien achterblijven nadat de folie is gelegd. Dit betekent in de praktijk dat PVC vijverfolie niet zo ‘strak’ te leggen is als rubber.
Rubber vijverfolie
Rubber vijverfolie kan gelast of gelijmd worden. Lassen van rubber folie houdt in dat naden met elkaar ‘versmolten’ worden en dus lelijke vouwen in de vijver vermeden kunnen worden. Het lassen van rubber vijverfolie is echter wel een precisie werk. Enige kennis en ervaring is echt noodzakelijk om een perfecte strakke vijver te krijgen.
Rubber is daarnaast duurzamer, maar ook duurder in aanschaf. Zo wordt bijvoorbeeld rubber van Ecolan dertig jaar lang gegarandeerd ! U kunt dus met dit product ook zorgeloos lang genieten.