Hoewel het nog volop winter is, is het voorjaar dichterbij dan je denkt. Verheug jij je ook al zo op het tuinseizoen? Weer heerlijk buiten op het terras zitten, tuinieren en allerlei klusjes doen. Een goed werkende buitenkraan is hierbij onmisbaar. Als je een beetje handig bent, is het vervangen van een oude buitenkraan een prima klus om zelf te doen. In dit artikel delen we een aantal tips voor het geval dat jouw eigen buitenkraan deze lente aan vervanging toe is.
Tip 1. Een goede voorbereiding is altijd het halve werk
Voordat je begint met de daadwerkelijke vervanging van de kraan, is het (zoals bij vrijwel iedere klus) belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen in huis hebt. Denk aan een schroevendraaier, verstelbare moersleutel, een waterpomptang en de juiste kraanonderdelen. Bestel bijvoorbeeld jouw kraan met bijpassende onderdelen gemakkelijk online via Vervangingsmarkt.nl. Dan hoef je er de deur niet voor uit!
Tip 2. Sluit de watertoevoer eerst af
Sluit de watertoevoer volledig af voordat je begint met het vervangen van de buitenkraan. Laat vervolgens het water weglopen om de leidingen leeg te maken. Gebruik eventueel een waterpomptang als het nodig is om de leidingen los te maken. Denk er daarnaast aan om beschermende handschoenen te dragen. Hiermee heb je meer grip en bescherm je tegelijkertijd je handen.
Tip 3. Kies de juiste buitenkraan uit
Buitenkranen zijn er in verschillende soorten en maten. Het is belangrijk om een kraan te kiezen die past bij jouw buitenruimte en persoonlijke wensen. In het koude klimaat van Nederland is het handig om te kiezen voor een vorstbestendige buiten kraan van vervangingsmarkt.nl. Ze worden ook wel vorstvrije of antivries kranen genoemd. Ze hebben een automatische leegloopfunctie, zelfs als de tuinslag erop is gemonteerd. Hierdoor loopt het water er altijd uit en loop je geen risico op bevroren buitenleidingen in de winter. Bepaal daarnaast of je een buitenkraan zoekt met een gewone draaiknop of met een sleutel, zodat alleen jij zelf de kraan aan kunt zetten.
Tip 4. Demonteer met het juiste gereedschap
Demonteer de oude kraan altijd met het juiste gereedschap. Hierdoor wordt de klus niet alleen een stuk eenvoudiger, maar is er ook minder kans op beschadigingen. Maak na de demontage de aansluitingen schoon en controleer op lekkages.
Tip 5. Dubbel check na montage van de nieuwe kraan
Controleer na montage van de nieuwe buitenkraan of alle afdichtingen goed zijn geplaatst en of de moeren stevig vastzitten. Zet daarna pas de watertoevoer aan en check of alles naar behoren werkt.