Onlangs gaven we je al een aantal tips om energie te besparen. Van een radiator ventilator tot isolatie, je kunt van alles doen. Energieslurpend witgoed als vaatwasser, wasmachine en droger, koelkast en vriezer heb je nu eenmaal wel nodig, dus hoe zorg je er dan voor dat ze minder verbruiken? In dit artikel zetten we een aantal praktische tips op een rijtje.
1. Vaatwasser
Dat je de vaatwasser het beste pas aan kunt zetten als deze helemaal vol is, dat is wellicht een open deur. Toch zijn er nog genoeg mensen die dagelijks de vaatwasser op een vol programma aanzetten. Zit de vaatwasser maar voor de helft vol en heb je je servies echt nodig? Draai dan liever een half programma.
Heb je nog een oude vaatwasser? Kies dan voor de vaatwasser beste koop en ga voor een zuinig energielabel. Dat scheelt je per jaar al snel €50, wat op termijn vaak voordeliger is. Zet je vaatwasser aan op de eco-stand, want dat scheelt ook nog eens circa 30% in verbruik.
2. Wasmachine en droger
Ook voor de wasmachine geldt dat de beste wasmachine tot €50 goedkoper is dan een model van minimaal tien jaar oud. Neem eens een kijkje bij je energiemaatschappij om te zien of je gebruik maakt van daluren. Dat wil zeggen dat op een bepaald tijdstip (vaak vanaf 21.00 uur of 23.00 uur tot 7.00 uur ’s ochtends) je een goedkoper energietarief hebt. Programmeer je wasmachine met startuitstel om ’s nachts te laten draaien. Dit kan overigens ook met de vaatwasser!
Draai ook bij wasmachine weer op eco-stand en was op een zo laag mogelijke temperatuur. Daardoor gaat je kleding ook langer mee. En wist je dat een volle trommel beter schoon wast dan een halfvolle trommel? Dat komt door de wrijving van het wasgoed. Volstoppen dus voordat je hem aanzet! Verder geldt natuurlijk, hoe minder je draait, hoe minder je verbruikt. Hang je was dus liever wat vaker uit. Scheelt niet alleen een droogbeurt, maar ook dit is weer beter voor je kleding.
3. Koelkast en vriezer
Hoe mooi de Amerikaanse koelkast ook is, houd er alvast rekening mee dat dit een van de grootste energieslurpers is. Heb je nog een nieuwe koelkast nodig, dan is dit model zowel qua verbruik, maar ook qua aanschafprijs, niet zo’n goede keuze. Het beste kies je voor een koel-vriescombinatie met een zuinig energielabel, die zijn zo’n 20% tot 40% zuiniger in gebruik dan een losse koelkast en losse vriezer. En ook hier geldt weer: hoe ouder het apparaat, hoe hoger het gebruik normaal gezien is.
Het gaat niet alleen om het apparaat zelf, maar ook om het gebruik daarvan. Veel mensen laten hun koelkast open staan als ze er even snel een drankje uitpakken. Of ze doen de koelkast meerdere keren open om spullen te pakken om te koken. Onze tip is om zoveel mogelijk in één keer eruit te pakken en zowel koelkast als vriezer niet onnodig open te laten staan. Daarnaast verbruiken een volle koelkast en vriezer minder dan lege exemplaren: de vrije ruimte met lucht moet namelijk gekoeld worden, steeds weer opnieuw als je de deur opendoet (lucht ontsnapt dan). Tot slot, haal je iets uit de vriezer dat moet ontdooien? Laat dat lekker gebeuren in de koelkast. Zo kan de koelte overgebracht worden, waardoor je koelkast minder hard hoeft te werken.