Veel mensen willen graag katten uit hun tuin houden. Ze vinden het met name vervelend als katten in hun tuin poepen. Het is helaas een bekend feit dat de meeste katten niet in de tuin van hun eigenaar poepen, maar dat ze dat het liefst doen in de tuin van de buren. Soms gaan ze speciaal een blokje om naar hun favoriete tuin. Wat kun je daartegen doen? Dit zijn de beste tips om katten uit de tuin te houden! We hebben ze opgedeeld in vier categorieën:
- Katten uit de tuin houden met planten
- Huis- tuin- en keukenmiddeltjes om katten uit de tuin te houden
- Katten uit de tuin houden middels tuininrichting
- Katten uit de moestuin houden
Katten uit de tuin houden met planten
Er zijn heel veel planten waarvan geclaimd wordt dat ze katten uit de tuin kunnen houden. Toch is de ene plant een stuk beter tegen katten dan de andere. In deze lijst houden we ook rekening met hoe prettig de plant voor mensen is. Katten hebben bijvoorbeeld een hekel aan brandnetels, maar we begrijpen dat je die plant liever niet in je tuin hebt. Hier vind je 12 planten die werken tegen katten in de tuin.
Opmerking: als een kat verkouden is, niesziekte heeft (gehad) of al wat ouder wordt, werken planten minder goed tegen de katten. Dat komt omdat de meeste planten werken via geur.
1. Ooievaarsbek
De ooievaarsbek is een mooie geraniumsoort die bloeit met paarse bloemetjes. Het is een compacte plant die een typische geur verspreidt. De geur van de ooievaarsbek is voor mensen helemaal niet onaangenaam. De meeste katten houden er echter niet van en blijven er een beetje bij uit de buurt. Ooievaarsbek tegen katten werkt het best als je op regelmatige afstanden wat plantjes hebt staan. Je kunt de ooievaarsbek tegen katten in de volle grond zetten of in bloempotten.
2. Citroenverbena
Citroenverbena tegen katten is een bekende tip. Het kruid wordt meestal gezaaid of gestekt. Citroenverbena is niet winterhard, dus plaats je het het beste in potten die je ‘s winters naar binnen haalt. Citroenverbena werkt niet alleen goed tegen katten, maar ook tegen muggen! Bovendien kun je citroenverbena ook gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld in kip- of visgerechten of om thee van te trekken. Citroenverbena tegen katten heeft dus meerdere nuttige eigenschappen.
3. Citroengras
Citroengras, ook wel sereh genoemd, komt oorspronkelijk uit India. Daar groeit de plant welig. Veel mensen denken dat citroengras het niet goed doet in Nederland, maar dat valt nogal mee. Als je het citroengras in het voorjaar in potten zaait (binnenshuis) kunnen de plantjes rond mei in de volle grond worden uitgeplant. Citroengras heeft twee voordelen: het werkt dankzij de geur goed tegen katten in de tuin én het is bruikbaar in de keuken.
4. Citroenmelisse
Van alle planten tegen katten wordt citroenmelisse het vaakst over het hoofd gezien. Citroenmelisse werkt goed tegen katten dankzij de heerlijke citroengeur die de plant verspreidt. Deze melisse is bovendien nuttig om thee van te zetten of te gebruiken in je eten. Citroenmelisse is een compact plantje dat in de winter onder de grond overleeft. Je kunt het beste een zakje zaadjes kopen en de planten zelf opkweken.
5. Citroengeranium
Citroengeranium tegen katten werkt eigenlijk hetzelfde als bovenstaande planten. Ook deze keer is een citroengeur hetgeen wat katten uit de tuin houdt. Citroengeranium ruikt vooral sterk naar citroen als ze wordt aangeraakt of als blaadjes worden fijngewreven. Citroengeranium tegen katten werkt op vrij beperkte afstand, maar als je het blad regelmatig wat beschadigd werkt het ook op grotere afstanden goed.
6. Citroentijm
Er zijn verrassend veel planten en kruiden die naar citroen ruiken. Dat geldt ook voor citroentijm. Net als bij de citroengeranium werkt het het beste wanneer de planten worden aangeraakt of ingesneden/fijngewreven. Toch zijn er ook katten die al bij voorbaat uit de buurt van citroentijm blijven. Citroentijm is een kruid dat niet goed winterhard is en dus het beste in de winter binnen gehouden kan worden.
7. Munt
Munt heeft een scherpe, frisse geur. Voor mensen best heel prettig, maar voor katten is het een beetje té. Dankzij hun goede neus zijn veel katten overgevoelig voor munt. Ze zullen met een boog om de muntplanten heen gaan. Munt is een zeer geschikte plant voor de tuin, het groeit mooi en bovendien is het natuurlijk lekker om thee van te trekken.
8. Kattenschrik
Jawel, er is een plant die kattenschrik heet. De plant geeft een typische lucht af die de meeste katten niet prettig vinden. Overigens zouden ook honden, veel soorten knaagdieren en slakken een hekel hebben aan kattenschrik. Of dat zo is, is de vraag. Maar het is een feit dat veel katten een hekel hebben aan dit bijzondere plantje. Het is helaas niet winterhard, dus je zult het binnen moeten halen als het koud wordt.
Kattenschrik is in Nederland niet zo bekend en daardoor moeilijk te koop te vinden.
9 Lavendel
Lavendel geeft een sterke geur af, vooral in de zomermaanden. Deze geur vinden de meeste mensen wel lekker. Lavendel werkt tegen katten, omdat katten heel anders denken over die geur. Vooral katten met een gevoelige neus blijven al snel op afstand. Zet je op regelmatige plekken lavendel in je border, dan is de kans groot dat de katten ergens anders hun heil zoeken.
10. Boerenwormkruid
Boerenwormkruid is een typisch kruid dat het vooral goed doet op zanderige gronden. Het is een onkruid en wordt door veel tuinenbezitters weggehaald. Toch is het gemakkelijk te verwijderen en het werkt dus ook tegen katten. Houd jij van het geveerde blad en de gele bloemetjes? Dan is het jouw ideale plant tegen katten.
11. Wijnruit
Wijnruit tegen katten wordt vaak ingezet. De plant is niet erg geliefd bij katten vanwege zijn geur, maar mensen ruiken die nauwelijks en het is geen onprettige geur. Wijnruit tegen katten is ook een hele mooie sierplant voor de tuin, met een opvallend licht grijsgroen blad en gele kleine bloemetjes.
Let op: Wijnruit is fototoxisch, wat betekent dat je een soort brandblaren kunt krijgen als je het blad aanraakt en dan de huid in de zon houdt. Zet hem dus niet te dicht bij het pad of op plekken waar kinderen spelen.
12. Essenkruid of vuurwerkplant
Essenkruid, ook wel vuurwerkplant genoemd, is een mooie toevoeging aan je tuin. De plant ruikt heel sterk naar een mengeling van vanille en citroen tijdens de bloei. Verder produceert de plant ook een olie, dat zorgt voor een nog sterkere geur. Katten houden niet van deze planten. De vuurwerkplant groeit goed in Nederlandse tuinen.
Let op: de vuurwerkplant is fototoxisch, wat betekent dat je een soort brandblaren kunt krijgen als je het blad aanraakt en dan de huid in de zon houdt.
Let op: bij de vuurwerkplant kan zowel de olie zelf als de oliedamp vlamvatten, met name in hete zomers gebeurt dat soms spontaan. Dit kan geen kwaad, maar plaats de plant niet bij brandbare zaken.
Huis- tuin- en keukenmiddeltjes om katten uit de tuin te houden
Er zijn heel veel huis- tuin- en keukenmiddeltjes om katten uit de tuin te houden. Ze zijn niet allemaal even effectief. Vaak is het een beetje uitproberen wat het beste werkt in jouw tuin. Soms werken middeltjes wel tegen de ene, maar niet tegen de andere kat. Je kunt ze in elk geval proberen, want ze zijn simpel en goedkoop.
1. Azijn tegen katten
Katten uit de tuin houden met azijn is eenvoudig als je wat meer bestrating hebt. Je gebruikt hiervoor schoonmaakazijn. Dit is erg effectief tegen onkruid tussen de tegels én het werkt tegen katten. Een nadeel van azijn tegen katten is dat je het niet kunt gebruiken op de tuingrond. Dan verzuurt je grond, waardoor planten er niet meer in groeien. Een ander nadeel is dat veel mensen zelf de geur van de azijn ook niet zo prettig vinden.
2. Peper
Een iets minder diervriendelijk hulpje: peper tegen katten. Je kunt peper strooien tegen katten op de plekken waar de katten het vaakst poepen. Katten snuffelen altijd eerst even voor ze hun behoefte doen. Als ze peper opsnuiven, zullen ze niet snel terugkomen! Peper tegen katten is zeer effectief, maar heeft twee nadelen. Allereerst is het natuurlijk niet erg diervriendelijk – de kat kan zijn reukvermogen tijdelijk of zelfs helemaal verliezen! Daarnaast is peper erg slecht voor planten die dichtbij groeien. Daarom raden we het katten uit de tuin houden met peper alleen aan als andere middelen niet helpen.
3. Hertshoornolie
Hertshoornolie is een dierlijke olie met een heel sterke, penetrante geur. De geur is voor zowel mensen als dieren heel onprettig. Je kunt de olie in de tuin druppelen op de plaatsen waar je last hebt van katten. Let erop dat de olie niet op je planten komt – en zeker niet op je handen of je kleren, want het is moeilijk weg te wassen. Na een regenbui moet je even controleren of de geur nog sterk genoeg is. Hertshoornolie tegen katten heb je meestal maar korte tijd nodig, daarna mijden katten een tijdlang je tuin.
4. Koffiedik
Koffiedik of koffiegruis tegen katten is niet altijd effectief. Maar in dit geval is het middel ook nog eens heel goeie bemesting voor je tuin! Je kunt koffiedik of koffiegruis tegen katten gebruiken op de plekken waar de katten het meest hun behoefte doen. De katten krijgen het koffiedik aan hun pootjes en vinden de smaak vreselijk vies bij het aflikken. De kans is groot dat ze liever een ander plekje zoeken om hun behoefte te doen. Het is wel belangrijk om zeer regelmatig gebruikt koffiedik te strooien. Het koffiedik moet vochtig zijn voor de beste werking.
5. Mottenballen
Mottenballen werken goed om motten uit kleding te weren. Niet alleen motten hebben een hekel aan die geur: ook de meeste katten vinden het smerig. Leg de mottenballen liefst op droge plekjes, want als ze nat worden verliezen ze al snel hun geur. Leg regelmatig nieuwe mottenballen neer op de plekken waar katten vaak komen.
6. Citroenschillen
Zoals je al hebt gemerkt in de tips van planten tegen katten, is citroengeur voor de meeste katten onaangenaam. Je kunt daarom van vrijwel alle zure citrusvruchten (limoen, citroen, sinaasappel) de schillen in de tuin leggen. Het is goede compost voor je tuin en de geur zal katten weghouden.
7. Stekelige takken
Ga eens naar het bos en knip wat takken van een braamstruik. Of haal bij vrienden of buren eens wat stukken van de frambozenstruik of een andere prikstruik op. Deze takken leg je in de tuin op plekken waar katten komen. Leg ze gewoon op de grond, zodat de katten ze kunnen zien. Het is niet diervriendelijk om ze te verbergen zodat katten zich bezeren – zodra ze de stekels zien zullen ze al een blokje om gaan.
8. Kerriepoeder en andere kruiden
Er zijn diverse kruiden waar katten niet zo dol op zijn. De geuren zijn te sterk. Kerriepoeder werkt daardoor best goed tegen katten – al moet je het wel regelmatig verversen om het effect te behouden. Hetzelfde geldt voor rozemarijn, tijm, Chinese 5 kruiden en ga zo maar door. Eigenlijk alles wat een sterke geur heeft is goed.
9. Knoflookteentjes en uien
Knoflook en uien hebben een erg scherpe geur. Je kunt dit gebruiken om katten weg te houden uit je tuin. Snijd een aantal teentjes knoflook open en strooi ze over de grond. Of snijd uien in ringen of blokjes en strooi uit in de tuin. Dit werkt zeer effectief. Af en toe moet je het wel herhalen, maar al snel zullen de meeste katten netjes je tuin vermijden.
10. Kattenschrik
Er is een middel dat kant en klaar in de winkels te vinden is: kattenschrik. Dit middel bestaat uit korreltjes die je moet uitstrooien of een spray die je kunt spuiten. Kattenschrik is wat duurder dan de voorgaande huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Het werkt op dezelfde manier, dus katten die zich niet laten afschrikken door de voorgaande middeltjes zullen ook niet snel onder de indruk zijn van kattenschrik. Kattenschrik is wel gemakkelijker om te gebruiken op plekken dicht bij de woning, waar je liever zelf geen last hebt van vervelende geurtjes.
Katten uit de tuin houden middels tuininrichting
Planten kunnen katten deels uit de tuin houden. Ook allerlei huis- tuin- en keukenmiddeltjes kunnen werken, mits ze regelmatig herhaald worden. Dat is anders wanneer je aan de slag gaat met je tuininrichting. Het is wat meer werk, maar daarmee kun je wel permanent katten uit je tuin houden.
1. Cacaodoppen tegen katten
Katten zijn dol op graven in de tuin. Dat is ook vaak de reden waarom ze bij je langskomen: ze doen hun behoefte liefst in de volle grond. Ben jij op zoek naar een methode om én onkruid tegen te gaan én katten uit de tuin te houden? Dan gebruik je cacaodoppen tegen katten. Cacaodoppen voelen voor katten niet erg prettig. Bovendien zijn ze, zeker met vochtig weer, wat plakkerig. De kat moet dan zijn pootjes wassen en houdt niet van de smaak. Een dikke laag cacaodoppen werkt dus ideaal tegen katten en het is ook best mooi. Vergeet niet om regelmatig de bovenlaag aan te vullen, want de onderste laag zal composteren (en zo de tuin voeden!).
2. Schutting tegen katten
Vooral achtertuinen hebben vaak een schutting. Deze kun je zo veranderen dat katten er niet goed overheen kunnen komen. De tips die we al gaven om katten in de tuin te houden werken omgekeerd ook om katten uit de tuin te houden. Denk aan:
- Installeer kattenrollen boven de schutting. Dit zijn houten rollers die gaan draaien als een kat erop probeert te lopen. Zo werkt de schutting tegen katten die op of over de schutting willen komen.
- Bevestig schrikdraad over de schutting. De kat op deze manier uit de tuin houden met schrikdraad is niet heel mooi, maar wel erg effectief.
- Bevestig kippengaas over de schutting. Dat vinden katten erg onprettig aan hun pootjes.
3. Kippengaas tegen katten
Je kunt ook eenvoudig kippengaas tegen katten gebruiken. Dit gaas leg je op de grond tussen je planten. Het is een onaangenaam gevoel voor katten en ze zullen er niet meer komen. Natuurlijk is kippengaas tussen planten niet zo mooi, dus je kunt er ook voor kiezen om het 1-3 cm onder de grond te leggen. Dan kunnen katten niet meer graven en zullen ze in elk geval hun behoefte minder snel in je tuin doen.
4. Schrikdraad in je tuin
Schrikdraad werkt goed tegen katten als je het op de schutting plaatst. In de voortuin kun je het ook gebruiken, laag boven de grond gespannen. Een kat uit de tuin houden met schrikdraad is niet echt gemeen. De kat krijgt alleen een klein, vervelend tikje zodra hij het draad raakt. Daarvan schrikt hij, waardoor hij het niet snel nog eens zal doen.
Hier vind je alles wat je nodig hebt voor schrikdraad in je tuin:
5. Sateprikkers of bamboe stokjes
Veel mensen zweren bij sateprikkers tegen katten. De prikker worden dan in de grond gestoken onder verschillende hoeken. Zo ontstaat een prikkelige bodem waar de kat niet fijn meer kan lopen. Zelf zijn we geen fan van scherpe sateprikkers, omdat een kat zich zou kunnen verwonden. Zeker als hij er per ongeluk op springt. Gebruik liever dunne bamboe stokjes zonder scherpe bovenkant. Het gaat er vooral om dat de katten niet meer de ruimte hebben om te lopen of graven.
6. Deksel op de zandbak
Het is verrassend hoeveel mensen een open zandbak in hun tuin hebben. Voor katten is dit een soort hele grote kattenbak. Ze plassen erin en als je pech hebt doen ze ook hun grote behoefte in de zandbak. Dus of je nu wel of niet een hekel hebt aan katten in de tuin: doe hoe dan ook een deksel op de zandbak. Je wilt toch niet dat je kind speelt in zand met kattenpies erin.
7. Elektronische kattenverjager
Er zijn genoeg elektronische kattenverjagers te vinden. De meeste werken met ultrasoon geluid. Het zijn kleine apparaatjes die je gewoon in je tuin kunt plaatsen. Vaak werken ze op batterijen. Zo’n elektronische verjager maakt geregeld een hoge pieptoon. Die toon is wel hoorbaar voor katten, maar niet voor mensen. Katten hebben er een vreselijke hekel aan en mijden deze tuinen meestal. Alleen katten met een slecht gehoor zullen dan nog de tuin in komen.
8. Sproeisysteem
Heb je een sproeisysteem in je tuin? Dan kun je deze koppelen aan een bewegingssensor. Als de sensor beweging detecteert, gaan je sproeiers aan. Als katten ergens een hekel aan hebben, dan is het wel water! Het sproeisysteem kan de kat flink laten schrikken en een goede douche geven. De kat haalt het niet nog eens in zijn kop om in jouw tuin te gaan zitten. Let op: er zijn uitzonderingen, sommige katten vinden sproeiers juist wel leuk. Dat is echter vrij zeldzaam.
Katten uit de moestuin houden
De moestuin beschermen tegen katten is best lastig. Veel van de bovengenoemde methoden kun je niet gebruiken in de moestuin. Je kunt bijvoorbeeld geen katten uit de moestuin houden door kippengaas in te graven – dit kan gaan roesten en de stoffen kunnen worden opgenomen door je planten. Datzelfde geldt voor de meeste huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Wel kun je planten tegen katten in de moestuin zetten. Doe dit alleen met planten die absoluut niet giftig kunnen zijn! Je kunt in de moestuin ook uien, knoflook en prei gebruiken tegen katten. Katten houden niet van die geuren. Een frame van latjes tussen de planten kan katten ook flink belemmeren in hun beweging en zorgen dat ze liever ergens anders heen gaan.
Katten uit de tuin houden kan een grote uitdaging zijn. De bovengenoemde methoden kunnen een grote stap vooruit betekenen. Wat het beste middel tegen katten is? Dat is een kwestie van uitproberen. Soms kun je katten uit de tuin houden door middel van planten, soms werkt geluid beter. Er zijn ook katten die het allemaal weinig lijkt te kunnen schelen. Een combinatie van bovengenoemde methoden werkt echter vrijwel altijd. Let op: deze tips om katten uit de tuin te houden werken natuurlijk een stuk minder effectief als je zelf een kat hebt, want ook je eigen kat heeft een hekel aan deze tips.