Als je wat mooie grote potten in je tuin of op het balkon hebt staan met planten erin heb je vast wel eens potgrond moeten kopen. Alleen wat is potgrond eigenlijk? En je hebt best wel wat verschil in prijs als het gaat om potgrond. Is duurder altijd beter?
Potgrond bevat bepaalde voedingsstoffen die ervoor zorgen dat jouw plantjes zo goed mogelijk tot bloei kunnen komen. De belangrijkste hiervan zijn stikstof, fosfor en kalium. En nog belangrijker: het bevat geen schadelijke stoffen of gevaarlijke bacteriën. Het is, zoals de naam al zegt, vooral bedoeld voor planten in potten. Je plantjes kunnen er zo’n 4 tot 6 weken goed op groeien.
Het beste moment van het jaar om jouw potten van nieuwe potgrond te voorzien is het voorjaar. Hierna komen de planten en bloemen namelijk weer tot bloei.
Potgrond is duurder dan tuinaarde of compost, dat weer meer geschikt is om je tuin mee op te hogen.
Meer weten over compost? Lees dan ook onze blog zelf je compost maken doe je zo.
Universele potgrond of speciale potgrond?
Zodra je op zoek gaat naar potgrond in het tuincentrum zie je dat je verschillende soorten hebt. Universele potgrond en potgrond voor speciale plantsoorten. Universele potgrond bestaat uit een mengel van grondstoffen, waaronder veen (turf). Hierin zitten alle voedingsstoffen die planten nodig hebben. Het is universeel omdat het voor veel plantensoorten geschikt is. Hiernaast heb je ook potgrond voor specifieke plantsoorten.
Sommige plantensoorten komen optimaal tot bloei in een andere bodem. Ze hebben een andere samenstelling van de bodem nodig, bijvoorbeeld met extra magnesium of een andere zuurtegraad. Planten met een speciale behoefte zijn rozen, hortensia’s en rododendrons. En exotische soorten als olijfbomen, cactussen en palmen. Zo hebben rododendrons liever een lage Ph-waarde van de grond.
En dan heb je nog langwerkende potgrond. Hier kunnen je plantjes tot wel zes maanden lang op groeien. Je gebruikt deze potgrond vooral voor planten in huis en balkonplanten.
Let er bij het kopen van potgrond dus op of je een planten- of bloemsoort hebt met een speciale behoefte. In dit geval is het zeker nuttig om hier een aparte potgrondsoort voor aan te schaffen.
Is duurder altijd beter?
De Consumentenbond testte in het verleden tien soorten potgrond en hieruit bleek dat de overgrote meerderheid een dikke voldoende scoorde. De enige uitzondering was een speciale kokospotgrond. Toevallig is deze soort potgrond ook behoorlijk prijzig.
Van de overige soorten potgrond was er niet een heel groot verschil in hoe de plant (sla in dit geval) erop groeide. Je zou dus kunnen concluderen dat duurder zeker niet altijd beter is. Of je nu gaat voor een voordeelzak of een duurdere potgrond, je plantjes zullen het er toch wel goed op doen.
Is potgrond duurzaam?
Potgrond is helaas niet duurzaam. De laatste tijd zijn er daarom wat kanttekeningen geplaatst bij de winning van potgrond. Potgrond bestaat vooral uit veen en de voorraad hiervan is niet onuitputtelijk. Voorlopig zijn er nog geen duurzame alternatieven en blijft potgrond dus de beste optie om jouw planten van een goede voedingsbodem te voorzien.