De draadloze deurbel wint met de dag aan populariteit en dit is begrijpelijk. Er zijn namelijk nogal wat voordelen aan dit type deurbel verbonden. Een draadloze deurbel heeft geen kabeltje nodig om de drukknop en de ontvanger met elkaar in verbinding te stellen. De drukknop zelf wordt ook niet op netstroom aangesloten, maar werkt op batterijen. Hierdoor kan je de ontvanger van de draadloze deurbel dus overal neerzetten als deze op batterijen werkt. Op warme zomerdagen die thuis bij voorkeur doorgebracht worden onder een parasol in de tuin, staat de ontvanger naast je op een bijzettafeltje. Op deze manier zal het je dus niet ontgaan wanneer er iemand op de bel drukt. Sommige ontvangers worden aangesloten op netstroom. Deze kan je dus plaatsen in een wandcontactdoos naar wens. De ontvanger van het belsysteem hoeft dus niet meer in de gang te hangen, omdat het kabeltje te kort is. Daarnaast is het makkelijk de draadloze deurbel zelf te monteren. Het kost weinig moeite en je hoeft er geen elektricien meer voor op te bellen. De drukknop kan aan de deurpost bevestigd worden door het blokje vast te schroeven of door het simpelweg op te plakken met dubbelzijdig tape. Bij een bedrade deurbel bestaan er verschillende aansluitingen van twee, drie of vier draden. Ook is er soms nog een transformator nodig, bijvoorbeeld wanneer de deurbel niet op 230 maar op 220 volt werkt. Een ingewikkeld verhaal dus.
Waar moet ik op letten?
Bij sommige draadloze deurbellen kan je een keuze maken uit verschillende melodieën. Wanneer je het typische belgeluid een beetje moe bent, kan dus een nieuw melodietje worden ingesteld. Ook is vrijwel steeds het volume regelbaar. Wat wel belangrijk is, is op tijd de batterijen te vervangen om te voorkomen dat de bel het plotseling niet meer doet. Bij de meeste systemen wordt er echter van tevoren een signaaltje gegeven waardoor je op de hoogte wordt gebracht van de korte resterende levensduur van de batterijen. Op deze manier zal je visite dus nooit voor een dichte deur komen te staan. Let ook op het bereik van de draadloze deurbel. Meestal is dit tussen de 50 tot 75 meter. Sommige hebben een groter bereik. Zelfs wel tot 500 meter. Dit is wel goed om rekening mee te houden, anders zou het zomaar kunnen zijn dat je de ontvanger mee naar buiten neemt maar deze geen signaal kan ontvangen. Of misschien hangt de drukknop aan de poort en heb je een lange oprit. Draadloze deurbellen kunnen bestaan uit een drukknop en een ontvanger, maar met de meeste systemen is het ook mogelijk een draadloze deurbel met 2 ontvangers te hebben. Ook zijn meerdere drukknoppen vaak mogelijk. Op deze manier kan je bijvoorbeeld een drukknop aan de poort en aan de voordeur hangen. Of een extra knop aan de achterdeur. Meerdere ontvangers zorgen ervoor dat overal in huis de draadloze deurbel goed te horen is. je kunt een ontvanger op netstroom hebben en een draagbare op batterij die je meeneemt in de tuin of naar zolder bijvoorbeeld.
Diverse systemen draadloze deurbel
Er zijn bij draadloze deurbellen verschillende systemen die het mogelijk maken om de drukknop en de ontvanger draadloos met elkaar te verbinden. Met een DECT-verbinding gebeurt dit digitaal. De verbinding is beveiligd. Je wordt dus niet op de hoogte gesteld van het bezoek van de buren. De ontvanger reageert alleen op de drukknop aan welke deze gelinkt is. Het nadeel van draadloze deurbellen met dit systeem is dat je niet meerdere ontvangers op een drukknop kan afstemmen.
Wifi
Waar je je ook bevindt, zolang je internet hebt op je telefoon wordt je op de hoogte gesteld wanneer iemand aanbelt. Hier krijg je dan een melding van. Wanneer je verbonden bent met het wifi-netwerk, is het wel belangrijk dat de router binnen het bereik van de drukknop geplaatst is. Sommige wifi-deurbellen zijn voorzien van een
terugspreekfunctie, oftewel: een intercom. Zo weet je niet alleen dat er iemand voor de deur staat, maar ook wie er voor de deur staat. Met sommige draadloze deurbellen hoef je hiervoor niet eens thuis te zijn. Zo kan je met je smartphone vanuit bijvoorbeeld kantoor in contact staan met de persoon die thuis voor je deur staat. Deze varianten bestaan natuurlijk ook voor de digitale ontvanger. Daarnaast bestaat er de draadloze deurbel met camera. Op deze manier is het mogelijk de persoon te zien. Dit heeft als voordeel dat je kan bekijken wie er voor de deur staat, zonder open te maken. Je hoeft niet eens door het raam te turen. Wanneer het al wat later op de avond is, kijk je dus gewoon op je smartphone of tablet wie er voor de deur staat. sommige draadloze deurbellen hebben zelfs een infrarood functie. Hierdoor is ook in het donker de persoon voor je deur goed te zien. De camera gaat aan wanneer er wordt aangebeld, maar kan ook handmatig aangezet worden. Ook met deze video deurbel kan je in contact komen met je visite zonder dat je daarvoor thuis hoeft te zijn, of je vraagt de postbode of hij het pakketje bij de buren zou willen afgeven.
GSM
Niet alleen met smartphones heb je de mogelijkheid voor een draadloze bel. Er bestaan ook systemen voor gsm. Wel is hierbij belangrijk dat je genoeg prepaid tegoed op je telefoon hebt, anders heb je weinig aan het systeem.
Draadloze deurbel Honeywell
Een goed merk waar je je op kan oriënteren voor de aankoop van een draadloze deurbel is Honeywell. Van deze bel bestaan veel verschillende varianten. Voor ieder persoon en voor elke situatie zit er dus wel iets tussen. Deze draadloze deurbellen hebben vaak een groot bereik en de batterijen gaan lang mee. Wat vooral opvallend is aan dit merk is de heldere klank. Hierdoor is de bel overal goed te horen. Het volume is aan te passen, met een maximaal volume van 90 decibel. De draadloze deurbel Honeywell is ook voorzien van een slaapstand, hierdoor kan je de bel voor een bepaalde tijd uitzetten. Schakel deze bijvoorbeeld tot 07.00 uur uit, wanneer je gaat slapen. Of zet de draadloze deurbel op slaapstand wanneer je niet gestoord wilt worden op je vrije avond.
Tot slot
Alles samengevat is het wel duidelijk waarom de draadloze deurbel aan populariteit wint. Geen gedoe met de aansluiting, geen ingewikkelde bedrading. Simpelweg de drukknop bevestigen eventueel met dubbelzijdig ducttape en de ontvanger op de netstroom aansluiten of de batterijen plaatsen. Er is keuze uit meerdere melodieën en wanneer je meerdere ontvangers heb, is de draadloze deurbel altijd goed te horen. Zelfs wanneer je niet thuis bent kan je nog in contact komen met je bezoek wanneer je voor een variant gaat met een intercom of camera. Het enige mogelijke nadeel zijn de batterijen die ongemerkt leeg kunnen gaan. Op tijd vervangen van deze is dus aan te raden en dan blijven er enkel voordelen over bij een draadloze deurbel.