De invloed van licht in de tuin wordt onderschat. Het zorgt voor enorm veel sfeer. Zelfs in het donker kun je een mooie boom of plant laten oplichten – en er zo veel langer van genieten. En laten we eerlijk zijn, donkere dagen met lange avonden hebben we veel in Nederland. Ze worden een stuk draaglijker als je tuin dan is verlicht. Bovendien staat het ontzettend mooi. Als je je huis binnentreedt, als je uitzicht hebt vanaf de woonkamer op je tuin…. de hele buurt krijgt een uplift.
Best gek dat zodra de feestdagen voorbij zijn mensen geneigd zijn hun lichtjes weer uit de tuin te halen. Het was zo’n mooi gezicht! Werd jij er niet vrolijk van als je ‘s avonds rondreed – of van werk naar huis – en je zag hoe alle tuinen in een warm, geel licht baadden?
Er is dus veel te zeggen voor een lichtplan voor je tuin. Niet alleen voor degenen die hier voorbij rijden want je hebt er vooral zelf gewoon ontzettend veel plezier van.
De eerste praktische stap is te zorgen voor stroom in je tuin. Dit doe je bij voorkeur wanneer je je tuin gaat aanleggen of renoveren. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel slimme oplossingen waarbij je ook zonder kabels uit de voeten kan. Denk aan solarverlichting op zonne-energie.
Plattegrond van je tuin maken
Maak een plattegrond van je tuin op schaal. Denk na over waar je jouw lichtbronnen wilt plaatsen. Logische plekken om op te lichten zijn een paadje, een boom of vijver. Houd ook rekening met hoe je de tuin in kijkt. Mooie planten, bomen of andere elementen die je vanuit de woonkamer kunt zien, zijn extra belangrijk.
Als je een hele grote tuin hebt maak je een selectie want je kunt dan misschien niet alles verlichten. En dit is trouwens maar goed ook. De lichtbronnen vallen meer op als je ook wat donkere plekken in je tuin houdt. Houd ook wat schaduwplekken, dit geeft een mooi effect.
Kies per plek welke type lamp je hier wilt
Zet de lampen op strategische plekken. Lampen die een grotere opervlakte kunnen verlichten richt je bijvoorbeeld op het gras. Op ander plekken mag het licht feller en meer geconcentreerd zijn, zoals bij een boom.
Ook de lichtrichting is van belang. De lamp kan gericht zijn naar boven, neutraal of naar beneden. Natuurlijk is het uiterlijk van de lamp van belang. Paaltjes plaats je vaak aan beide kanten van een pad. Andere lampen zijn minder geschikt om grote oppervlakten te verlichten maar zijn op zichzelf een stijlvol item in je tuin.
Er zijn zelfs speciale lampen voor in de vijver, in de vorm van een drijvende lichtgevende bol.
Maar meestal gaat het om het lichteffect en dan wil je dat de lamp juist niet opvalt. Spotjes zijn hier ideaal voor, of lage lampen die je verdekt opstelt in jouw border.
Kies je lichtbron
Kies je lichtbron, met een duur woord armatuur. Je let hierbij op de lichtkleur: warm of koel. Kies ook het soort lichtbron verstandig. LED, solar, halogeen en de gloeilamp zijn populaire opties. De meest duurzame optie is die van LED of solar. Bovendien scheelt dit op de energierekening. Alleen voor het meest sfeervolle licht kun je beter voor een andere lichtbron kiezen.
Heb jij lampen in je tuin?