In Nederland heerst al een aantal jaren een flink tekort aan woningen. De overheid worstelt met maatregelen om de woningbouw te stimuleren. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat er tot 2030 ieder jaar minstens 90.000 nieuwe woningen bij komen. Dat laatste lukt sowieso niet, zelfs als je de nieuwe woningen meetelt die beschikbaar komen door het ombouwen van winkels en kantoorpanden. Het probleem is dat bouwen duur is en dat nieuwbouwwoningen daardoor duur zijn. Projectontwikkelaars dienen minder aanvragen voor bouwvergunningen in. En als die vergunning er is dan is het vaak lang niet zeker of de bouw van de huizen uiteindelijk doorgaat. Met andere woorden: heb je een dak boven je hoofd dan mag je in je handen knijpen. Maar dat doet lang niet iedereen in Nederland.
Een huis kopen is een uitdaging
Vraag het aan Thoma Post Makelaars Amsterdam en je krijgt te horen dat het aantal koopwoningen dat beschikbaar is nog altijd laag is. Als je op zoek bent naar een koopwoning in Nederland dan kun je gemiddeld uit minder dan 3 huizen kiezen. En dan moet je ook nog niet al te kieskeurig zijn. Wil je per se in een bepaalde plaats wonen, in een huis in een door jou gewenste prijsklasse en met het aantal kamers dat jou het beste uitkomt, dan is de kans groot dat dat huis niet te vinden is. Daarom wonen veel mensen in een huis dat eigenlijk net bij ze past. Of ze hebben helemaal geen eigen plek.
Starters hebben het moeilijk
Vooral starters blijven het moeilijk hebben. Ze komen vaak niet in aanmerking voor een huurwoning omdat hier lange wachtlijsten voor zijn. Daarnaast geldt voor een sociale huurwoning een inkomensgrens waar je als tweeverdiener al snel overheen gaat. Huren in de vrije sector betekent dat je in veel gevallen een te groot deel van je inkomen kwijt bent aan vaste lasten. Om die reden wonen kinderen nog bij hun ouders en blijven stellen die uit elkaar willen noodgedwongen samenwonen. Dit kan leiden tot zeer onwenselijke situaties. Er komen hierdoor ook meer mensen op straat terecht. Ze slapen in hun auto of in een caravan op een camping, ook in de winter.
De situatie wordt maar langzaam beter
Helaas is het niet te verwachten dat de situatie op de Nederlandse woningmarkt snel zal verbeteren. De vraag naar woningen blijft groeien en de bouw van nieuwe woningen kan die vraag nauwelijks bijbenen. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zullen dan ook niet snel korter worden. Het zou enige verlichting kunnen bieden wanneer er woningen worden gebouwd voor ouderen die nu nog in een eengezinswoning wonen terwijl hun kinderen allang de deur uit zijn. Die comfortabele appartementen moeten dan natuurlijk wel betaalbaar zijn. Daarnaast moeten ze ook geschikt zijn voor mensen die hulpbehoevend worden, dus met voorzieningen dichtbij en als het even kan rolstoelvriendelijk.