Ook als je in een huurwoning woont, wil je graag zo comfortabel mogelijk wonen. Natuurlijk weet je wel dat het niet je eigen woning is. Daardoor is niet elke verbouwing een verstandige keuze. De ene verbouwing is een prima idee, terwijl de andere verbouwing beter niet uitgevoerd kan worden. Met deze 7 zaken moet je sowieso rekening houden als je je huurwoning wilt verbouwen!
1. Vraag (schriftelijk) toestemming aan de verhuurder
Voor de meeste verbouwingen moet je toestemming vragen aan de verhuurder. Doe je dat niet, dan kan de verhuurder eisen dat je de woning in oude staat oplevert als je wilt gaan verhuizen. Bij sommige verbouwingen kost het enorm veel tijd, moeite en geld om de oude situatie terug te brengen. Het beste leg je de verhuurder een duidelijk verbouwingsplan voor en vraag je schriftelijke toestemming.
2. Wat valt wel en niet onder ‘verbouwen’?
Verbouwen is in principe het aanbrengen van grote veranderingen in een woning. Sommige dingen vallen dus niet onder verbouwen, bijvoorbeeld het opnieuw schilderen van een muur. Toch moet je voor vrijwel elke verandering die vast bij de woning hoort toestemming vragen. Of je moet de mogelijkheid hebben de verandering ongedaan te maken.
3. Hoe ga je de financiering regelen?
Wil je nog heel lang in deze huurwoning blijven wonen, dan zul je het misschien niet erg vinden om erin te investeren. Maar onthoud dat ook de verhuurder een steentje kan bijdragen. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen dat hij (een groot deel van) de verbouwingskosten betaald. In ruil ga jij dan wat meer huur betalen. Zeker als het gaat om noodzakelijke verbouwingen kan hem dat ook genoeg opleveren.
4. Doe geen te grote verbouwingen
Een huurwoning zal nooit van jou worden. Om allerlei redenen kun je vertrekken, waarbij je niets meer hebt aan de meerwaarde van de verbouwing. Daarom is het verstandig om alleen het minimum te doen wat noodzakelijk is om comfortabel te wonen. Een hele nieuwe keuken of badkamer installeren is meestal het geld niet waard voor de huurder. Vraag je dan ook af wat voordeliger is: verbouwen of verhuizen naar een andere huurwoning.
5. Informeer de verhuurder over de verzekering
De inboedelverzekering is voor je eigen rekening, maar de opstalverzekering is voor de verhuurder. Het is dus belangrijk dat je hem informeert over de invloed die jouw verbouwing daarop zal hebben. Wordt de waarde van de woning anders, dan zal de opstalverzekering misschien duurder of goedkoper worden.
6. Je kunt soms eisen stellen
In Nederland zijn huurders vrij goed beschermt. Ze hebben het recht op een fatsoenlijke woning die aan de eisen voldoet. Is jouw huurhuis echt heel slecht en moet het dringend opgeknapt worden? Dan kun je een controleur laten komen. Hij kan checken of jouw woning wel aan de minimum eisen voldoet. Zo niet, dan mag je eisen stellen aan de verhuurder om dingen op te knappen.
7. De verhuurder kan de huurprijs verhogen
Sommige verhuurders verhogen elk jaar de huurprijs met het toegestane percentage. Maar veel andere doen dat niet. Woon jij in een huurhuis dat al jaren op ongeveer hetzelfde prijsniveau blijft? Dan moet je opletten of jouw verbouwing niet zal zorgen dat de verhuurder de prijs omhoog gaat brengen. Hij mag nooit méér verhogen dan het toegestane maximale percentage, maar als hij dat nu nog niet doet is het verstandig om hier rekening mee te houden.
Het verbouwen van een huurwoning is vaak een beetje gevoelige kwestie. De verhuurder is lang niet altijd enthousiast over de plannen. Hij kan bang zijn dat hij met de rommel blijft zitten of dat de verbouwing de woning minder populair maakt. Anderzijds kan het natuurlijk ook best zijn dat de verhuurder wel enthousiast is, bijvoorbeeld als de woning aantrekkelijker wordt. Probeer dat dus aannemelijk te maken, zodat je grotere kans hebt op toestemming.