Wat is een lekke kelder toch vervelend! Vooral bij wat oudere huizen komen water- en vochtproblemen best vaak voor. In de wintermaanden hebben duizenden mensen in ons land hier last van. Maar niet iedereen schakelt daadwerkelijk hulp in, terwijl dit probleem erg veel nadelen heeft. Samen met de kelderexperts van Van Toog hebben we 5 redenen samengesteld, waarom je niet moet wachten met het dichten van je kelder. Kortom, neem deze tips mee en laat je kelder waterdicht maken!
1. De kelder is onbruikbaar als opslagruimte
Ten eerste is een lekke kelder absoluut niet geschikt als opslagruimte. Door het water en vocht worden je kostbare spullen namelijk aangetast. Kartonnen dozen verrotten al snel en je wijncollectie is ook niet veilig. Fotoalbums en meubels houden het niet lang vol als ze constant in contact staan met water. Daarbovenop zijn voedingsmiddelen ook niet veilig. Deze vergaan natuurlijk als eerste. Ten slotte heb je geen plek voor je favoriete hobby wanneer er een laag water op de keldervloer zit. Al met al is het zonde van de extra ruimte.
2. De waarde van je huis daalt
Een natte kelder is voor jou uiteraard een groot probleem. Maar potentiële kopers zitten er natuurlijk ook niet op te wachten. Hierdoor kan de waarde van je huis al snel duizenden euro’s dalen. Het liefste willen kopers een huis zonder mankementen. Niemand heeft interesse in een kelder met een lekkageprobleem. Je huis wordt zo een stuk lager getaxeerd. Daarbovenop is jouw positie tijdens de prijsonderhandelingen niet gunstig. Een slinkse aankoopmakelaar kan gemakkelijk een lagere aankoopprijs afdwingen.
3. Een lekke kelder kan schadelijk zijn voor je gezondheid
Naast dat water schadelijk voor je spullen is, kan je gezondheid er ook onder lijden. Zo hebben mensen die in een natte woning verblijven, zo’n 25 procent meer gezondheidskwaaltjes. Een vochtige ruimte legt extra druk op je weerstand. Ook heeft een vochtprobleem tot gevolg dat er schimmelvorming in de kelder ontstaat. Zo heb je kelderzwam bijvoorbeeld, wat op nat hout groeit. Het ziet er dof uit en bestaat uit dunne draadjes die bruin zijn. Deze draadjes schroeien erg snel en tasten het hout aan. Het inademen van deze schimmel kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.
4. De energierekening gaat omhoog
Ten vierde is het een lekke kelder slecht voor je portemonnee. De stookkosten gaan immers fors omhoog. Dit komt omdat een hoge luchtvochtigheid het huis oncomfortabel maakt. Hierdoor zetten veel mensen de verwarming een stuk hoger. Hiernaast wordt de isolatie van het huis aangetast, waardoor het nog kouder wordt. Al met al kan je ervan uitgaan dat met een 10% hogere luchtvochtigheid, je energierekening maar liefst 2 keer hoger wordt.
5. Je kelderprobleem verergert met de dag
Het laatst puntje van onze lijst is een logische: De lekkage in je kelder wordt langzaamaan steeds erger. Het begint vaak met een aantal vochtplekken of een klein plasje. Maar dit kan al snel uitgroeien tot een volgelopen kelder. Daarnaast is het veel goedkoper om de kelder te dichten als de schade beperkt is. De kosten lopen hoog op als de lekkage zich al in een gevorderd stadium bevindt.
Kom in actie en laat je kelder waterdicht maken!
Met deze 5 redenen ben je goed geïnformeerd over de risico’s van een lekke kelder. Het verhelpen van dit probleem brengt meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste is deze ideale opbergplaats weer geschikt voor gebruik. Daarnaast stijgt de waarde van je woning aanzienlijk. Ten derde worden potentiële gezondheidsrisico’s zo vermeden. Je stookkosten worden tevens voordeliger. Kortom, het repareren van je lekke kelder is een investering die het waard is en die je zo weer terugverdient. Geen reden om hiermee te wachten dus!
Kort geleden heb ik opgemerkt dat er een lekke kelder in mijn huis is en ik denk dat het probleem ontstaan omdat er te vaak regent in onze regio. En nu realiseer ik me dat het echt serieus is en het heel huis eraan kan lijden en dat wil ik niet omdat volgend jaar ga ik dat verkopen. Nu ben ik op zoek naar een professionele hulp en hopelijk zal vocht in mijn huis goed bestreden worden.