Voor verduistering en meer privacy: het is belangrijk om goede raambekleding te hebben. In de woonkamer en slaapkamer bijvoorbeeld, of zelfs in alle ruimtes van je woning. Je hebt genoeg soorten raamdecoratie om uit te kiezen. Zie je door de bomen het bos niet meer? We helpen je op weg: dit zijn de verschillende soorten.
Jaloezieën
Een jaloezie is een populaire vorm van raambekleding. Het oogt stijlvol en is erg praktisch in gebruik. Doorgaans bestaat een jaloezie uit horizontale stroken, die veel privacy bieden. Qua looks heb je veel opties om uit te kiezen. Zo zijn jaloezieen er in veel breedtes en meerdere materiaalsoorten te vinden. Ga in de woonkamer bijvoorbeeld voor sfeervolle houten jaloezieën, en in de badkamer voor praktische aluminium jaloezieën. Welke materiaalsoort je ook kiest, je gaat altijd voor een strakke look met een jaloezie. Dit past bijvoorbeeld goed bij een modern interieur. Wat zo handig is aan deze vorm van raamdecoratie? Je kiest steeds zelf de mate van lichtinval of privacy. Doe de jaloezieën helemaal open, half gesloten of helemaal gesloten, door de stroken omhoog of omlaag te doen. Ook kun je de stroken kantelen, voor meer of minder doorkijk naar buiten toe.
Gordijnen
Veel mensen kiezen voor gordijnen voor de ramen. Dit is stoffen raambekleding, die je in z’n geheel voor het raam kunt schuiven. Gordijnen zijn er in allerlei kleuren te vinden: van een lichte tot een donkere stof. Kies bijvoorbeeld een kleur die goed past bij de rest van je interieur. Hoe donkerder de stof, hoe meer verduisterend de gordijnen doorgaans zijn. Ook kennen gordijnen meestal een dikke stof, om het raam goed af te sluiten. Zo kies je dus voor veel privacy. Dat niet alleen, gordijnen zien er sierlijk uit voor de ramen. Denk bij gordijnen goed na over de gewenste lengte. Wil je dat de gordijnen tot de grond komen of juist tot de vensterbank? Ook heb je verschillende gordijnrails om uit te kiezen, bijvoorbeeld voor gordijnen met lussen of juist ringen.
Vitrages
Vind je een gordijn mooi, maar wat te log om bijvoorbeeld overdag voor de ramen te schuiven? Een vitrage, oftewel een inbetween gordijn, is een ideale oplossing. Dit type raamdecoratie is lichtdoorlatend, en dus niet sterk verduisterend. Vanaf buiten kijkt men niet naar binnen: je kiest dus wel voor privacy. Dit maakt een vitrage ideaal voor overdag, zodat je wel van zacht daglicht in je woning geniet. Vitrages zijn gemaakt van een (semi)transparante gordijnstof. Het gaat om een soepele, dunne stof – dat oogt toch weer anders dan een overgordijn. Je kunt vitrages goed combineren met overgordijnen, die je ’s avonds over de vitrages heen schuift.
Vouwgordijnen
Heb je al eens gehoord van vouwgordijnen? Dit lijkt qua stof en look op een gewoon gordijn, maar dan met een heel ander sluitsysteem. Je schuift dit type gordijn namelijk niet in z’n geheel naar elkaar toe, maar sluit het gordijn juist van boven naar beneden. Een vouwgordijn stapelt zigzaggend op bij het openen, waarbij het gordijn netjes in elkaar schuift. Op die manier kun je een vouwgordijn ook half sluiten. Je hebt minder stof langs het raam hangen dan bij een gewoon gordijn: een reden om voor een vouwgordijn te kiezen. Ook kan een vouwgordijn dienen als tussengordijn.
Plisségordijnen
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn plisségordijnen gemaakt van een plisséstof. Dit is een geplooide stof, die als een strook voor het raam hangt. Plaats ‘m in het midden van het raam, of iets meer naar boven of beneden. Je vouwt de stof uit als een soort harmonica, voor meer of minder privacy. Bij sluiting zijn plisségordijnen sterk verduisterend.
Rolgordijnen
Tot slot: rolgordijnen, een praktische vorm van raambekleding. Met een eenvoudig schuifsysteem doe je de gordijnen open en dicht. Je kunt er alle kanten mee op: van lichtdoorlatend tot verduisterend, van rolgordijnen van polyester tot rolgordijnen van stof. De kleur doet veel voor de looks: ga je voor basic of juist liever kleurrijk? Jij kiest!