Een woonkamer radiator kopen doe je niet zomaar. Van grootte tot aan design en van afwerking tot aan de plek waar je nieuwe verwarming komt te staan: er komt een hoop kijken bij de aanschaf van een radiator. Met de tips in dit artikel ben je goed geïnformeerd als het neerkomt op het kopen van een radiator voor je woonkamer.
Dit zijn populaire opties als je een radiator gaat kopen voor in de woonkamer
Wil je dat je radiator een onderdeel van je inrichting wordt, of wil je hem juist liever verbergen? Je kunt je radiator in allerlei kleuren kopen óf zelf verven met speciale radiatorverf. Zo kan je je radiator minder laten opvallen tegen een witte muur, of hem juist eruit laten springen met een felle kleur die past bij je decoraties.
Ga je een radiator kopen voor de woonkamer en wil je er niet tegenaan kijken? Dan kun je er ook voor kiezen om de verwarming weg te laten werken. Dat kan bijvoorbeeld door er een plank op te leggen en daar planten en decoratie op te zetten, of door de verwarming te laten omkasten. Met de laatst genoemde oplossing verlies je wel wat warmte, dat door de omheining tegen wordt gehouden.
Een radiator in je woonkamer: wat doe je met je meubilair?
Ga je een radiator kopen voor in de woonkamer? Dan kom je ongetwijfeld op een punt waarbij je na moet gaan denken over de inrichting van je woning. Het lijkt namelijk in eerste instantie een goed idee om je bank of bed dicht bij een verwarming te zetten, maar niets is minder waar.
Je kunt je grotere meubels maar beter op een afstandje van de verwarming zetten. Een bank blokkeert ten eerste alle warmte die je net nieuw aangeschafte radiator opwekt. De warme lucht kan niet vrij door de ruimte heen bewegen en je zal daardoor langer moeten stoken om je woonkamer op temperatuur te laten komen. Heb je geen andere keuze? Dan kun je het beste een paar centimeter ruimte open laten tussen je bank, bed of kast en de verwarming. Zo kruipt de warmte niet direct het meubilair in, maar heeft het nog de mogelijkheid om op te stijgen en zich te verplaatsen.
Ook niet onbelangrijk: de warmte van een radiator kan je meubilair doen uitdrogen, zeker als het aankomt op inboedel gemaakt van kwetsbaardere stoffen als leer, papier en hout. En dat kan ook nog eens brandgevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen die tegen de radiator aan hangen en zo mogelijk vlam kunnen vatten.
Waar plaats je dan wel een radiator in je woonkamer?
De meest populaire plek voor een verwarming is nog altijd onder het raam. Vroeger waren ramen slecht geïsoleerd en werd de warmte die opgewekt wordt gebruikt om de koude luchtstroom tegen te gaan. Tegenwoordig is het meestal een macht der gewoonte dat de verwarming nog steeds op deze plek geïnstalleerd wordt, of het is omdat er simpelweg nergens anders plek is.
Als je een radiator gaat kopen voor in de woonkamer wordt tegenwoordig aangeraden om deze in de koudste plek in de kamer te bevestigen. Daarmee voorkom je grote temperatuurverschillen. Je kunt hem dan het beste zo laag mogelijk bij de grond monteren, omdat warmte naar boven stijgt.