Natuurlijk is het handig om bijvoorbeeld je badkamer door een professional van een nieuwe tegelvloer te laten voorzien. Maar voor wie een klein beetje handig: zelf leggen is helemaal niet zo moeilijk als het wellicht lijkt en je bespaart er behoorlijk wat geld mee. Wij geven je wat tips voor het zelf leggen van een tegelvloer.
Voorbereiding
Het leggen van een strakke tegelvloer valt of staat, net als bij de meeste andere klussen in en om het huis, bij een goede voorbereiding. Heb je de juiste gereedschappen en voldoende materiaal voor het oppervlak dat je gaat betegelen?
Als we allereerst kijken naar het gereedschap, dan moet je denken aan de volgende, alle in de bouwmarkt, verkrijgbare zaken:
- Lijmkam
- Plamuurmes
- Profielmal
- Rolmaat
- Rubberen spaan
- Spons
- Kleine troffel
Sommige zaken kun je wellicht beter huren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld:
- Tegelsnijmachine
- Tegelsnijtang
- Tegelvijl
- Tegelzaag
Tenslotte natuurlijk de verschillende materialen:
- Staalspijkers
- Spandraad
- Tegellijm
- Brede voegkruisjes
- Voegmiddel
- En vanzelfsprekend de (vloer)tegels zelf
TIPS
Een essentieel aspect voor een strakke tegelvloer is een vlakke ondergrond. Oneffenheden van enkele millimeters kun je eenvoudig opheffen met behulp van egalisatiecement, waarbij je rekening moet houden met zo’n drie kilo cement per vierkante meter. Heb je te maken met grotere oneffenheden tot ongeveer drie centimeter, haal dan egalisatiecement van zware kwaliteit bij de speciaalzaak in de buurt.
Tip 1: maak een goede berekening
Bereken vooraf goed hoeveel vierkante meter tegels je nodig hebt. Dit bepaal je snel door de lengte met de breedte van de ruimte te vermenigvuldigen. Vermeerder dit in verband met snij- en breukverlies wel altijd met minimaal vijf procent extra vierkante meter tegels.
Tip 2: maak een legplan
Maak van te voren een goed legplan. Hiertoe meet je het totale vloeroppervlak en bereken je hoeveel vloertegels daar in de lengte en breedte in passen. Houd daarbij goed rekening met de breedte van de voegen zoals die komen tussen de vloertegels onderling en daar waar de vloer op de muren aansluit.
Tip 3: vergelijk kleuren
Vergelijk vóór het leggen goed of de de kleuren of nuances en de kalibergegevens op de dozen allemaal hetzelfde zijn. En zelfs dan: gebruik bij het leggen steeds tegels uit verschillende dozen door elkaar. Je zorgt er zo voor dan eventueel aanwezige kleine kleurverschillen minder zichtbaar zullen zijn. Leg daartoe altijd tenminste drie dozen door elkaar uit.
Tip 4: Houd je aan de voegbreedte
Houd je bij het leggen zo goed mogelijk de voegbreedte aan zoals deze door de fabrikant is voorgeschreven. Gebruik hiervoor voegkruisjes, een richtsnoer of een nivelleersysteem. De voegkruisjes kun je na het leggen overigens gewoon laten zitten; deze worden bij het voegen door het voegmiddel afgedekt en zijn dan dus onzichtbaar.
Tip 5: Controleer regelmatig
Controleer tijdens het leggen met enige regelmatig of alle tegels op het oog nog steeds recht lopen en netjes tegenover elkaar zitten. Bedenk goed dat als de lijm nog niet volledig droog is, je de tegels nog best wat kunt verschuiven. Met een lange, rechte lat kun je eenvoudig controleren of de tegels aan de voorkant overal netjes uitlijnen.
Tip 6: Voegen
Laat de tegelvloer na het leggen altijd zeker 24 uur volledig met rust. Is de lijm na die tijd voldoende hard geworden, dan is het tijd voor de volgende stap: het voegen van de vloertegels. Hiervoor gebruik je voegmortel in de gewenste kleur die je met een spaan over de vloertegels strijkt. Zorg er daarbij voor dat je de mortel goed in de voegen drukt. Voegmortel geknoeid, geen probleem. Dit verwijder je eenvoudig met een natte spons waarbij je er wel op moet letten daarbij geen voegmortel uit de voegen te vegen.
Aan de slag!
Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen of je klus zelf aan denkt te kunnen. Zo ja, dan kun je je tegels gaan bestellen. Wat wordt het? Zorg sowieso voor goede waterbestendig, antislip badkamertegels voor op de vloer. Deze zijn vervolgens naar hartenlust te combineren met wandtegels voor uw badkamer, waarbij je kleuren en texturen kunt combineren voor een mooi contrast. En dan… aan de slag! Succes.