Er zijn een heleboel verschillende woonstijlen om uit te kiezen om je woning in te richten. Een zogenoemde vintage interieurstijl is in trek! Zie jij door de bomen het bos niet meer met termen als tweedehands, antiek, retro of vintage? Begrijpelijk: het lijkt allemaal behoorlijk op elkaar. Tóch zijn er belangrijke verschillen, die we graag aan je uitleggen!
Tweedehands
We beginnen met de term die toch wel het meest wordt gebruikt: tweedehands. Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor alles wat eerder is gebruikt. In een tweedehands interieur vind je dus bijvoorbeeld spullen van de kringloop of van Marktplaats – hier haal je spullen die al eerder in een ander huis hebben gestaan. Spullen die antiek of retro zijn, vallen dus ook onder de term tweedehands: dit is een brede term die in het algemeen op een vintage look in je interieur slaat.
Het maakt verder niet uit of deze spullen echt oud zijn of juist nog relatief nieuw. Omdat hier verder geen specifieke eisen aan zitten, kunnen tweedehands meubels en accessoires voor je interieur vaak heel goedkoop zijn. Mooi voor het milieu én je portemonnee dus!
Antiek
Waar tweedehands dus een algemene term is, wordt het met antiek in het interieur al een stuk specifieker. Dit betreft namelijk spullen die meer dan honderd jaar oud zijn. Dit is een belangrijke eis, omdat het bijvoorbeeld iets zegt over de zeldzaamheid van antieke meubelen of accessoires. Hoe ouder en zeldzamer spullen voor een antieke inrichting zijn, hoe meer ze meestal waard zijn.
Nog een reden voor het bijzondere karakter van antiek? Antieke spullen zijn vaak handgemaakt: dit was in deze vroegere periode nog veel gebruikelijker. Van kussentjes of kleedjes tot kastjes en andere meubelstukken – zelf maken was vroeger de norm. Machines bestonden immers nog niet op de manier zoals ze nu bestaan! Zeker iets om te koesteren dus, als je antiek in je interieur hebt: soms staan deze stukken vrijwel gelijk aan kunstobjecten.
Vintage
Een andere term die veel wordt gebruikt? Vintage! Met een vintage interieur wordt meestal ook een overkoepelende benaming bedoeld: een interieur waarin ‘oude’ spullen te vinden zijn. Dat is deels kloppend, maar kan nog wel iets specifieker worden ingevuld. Wat betreft het tijdperk komen vintage meubels en accessoires namelijk uit ongeveer 1920 tot 1980: dat maakt de definitie toch wel een stuk gerichter. Het gaat dus om spullen die echt oud zijn – niet alles mag zomaar vintage worden genoemd. Vintage is minder oud dan antiek, maar toch zeker al ontworpen in een periode die ver achter ons ligt. Tweedehands spullen worden vaak onrechtmatig vintage genoemd, omdat dit nu eenmaal zo’n hippe term is. Je kunt daarom maar beter goed nagaan of iets écht vintage is!
Net als bij antiek kunnen ook vintage interieur items best wat waard zijn. Zeker als de kwaliteit nog helemaal in orde is: de spullen moeten wel netjes onderhouden zijn. Van serviesgoed tot meubels – ook voor een vintage inrichting zijn er veel mooie spullen te vinden.
Retro
Ten slotte heb je vast ook weleens gehoord van een retro interieur: wat wordt daar nu mee bedoeld? Eigenlijk zit de vork bij een retro inrichting weer heel anders in de steel, omdat retro (kort voor retroperspectief) verwijst naar een gevoel van vroeger. Met deze term wordt er dus teruggeblikt op vroeger: je wordt meegenomen in een bepaalde sfeer.
Aangezien het slechts om deze uitstraling en dit gevoel gaat, hoeven retro meubels en accessoires niet écht oud te zijn. Ze kunnen zelfs nieuw gemaakt worden, maar dan met een retro jasje. Daarom zijn er vandaag de dag ook zoveel mooie retro merken te vinden! Deze merken laten zich inspireren door de stijl van vroeger, maar maken in veel gevallen juist nieuwe producten. De retro woonstijl is dus perfect voor dat nostalgische gevoel in je interieur!
Is het inmiddels duidelijk, het verschil tussen retro, vintage, antiek en tweedehands? Of je nu voor een tweedehands interieur of voor een vintage woonstijl kiest – dat karakteristieke jasje van vroeger krijg je er altijd bij. Vol sfeer en in een unieke aankleding. Daar raak je niet op uitgekeken!
We schreven al vaker over dit interessante onderwerp! Meer lezen?