Duurzaam wonen is al enkele jaren een belangrijke trend. Het betekent dat je meer denkt aan het milieu en dat je zoekt naar oplossingen voor de lange termijn. Dat kan betekenen dat je stroom gaat besparen, dat je overstapt op een alternatief voor gas of dat je iets doet aan je watergebruik. Er zijn heel veel methodes om meer duurzaam te gaan wonen. Deze 6 tips helpen je om je woning meer duurzaam te maken voor de lange termijn.
1. Zonnepanelen plaatsen
De prijs van zonnepanelen is al jaren aan het zakken. En bovenop de lage zonnepanelen prijs, kun je van de overheid de BTW ook nog eens terug ontvangen. Zonnepanelen zijn dus geen enorme investering meer – en ze worden ook steeds efficiënter. Door (een deel van) je energie op te wekken met zonnepanelen ben je goed op weg richting duurzaam wonen.
2. Beperk het warmteverlies
Bij oudere huizen gaat een verrassend groot deel van de warmte verloren door slechte isolatie. Door de isolatie te verbeteren beperk je het warmteverlies. Kies bijvoorbeeld voor triple glas, spouwmuurisolatie en binnen- of buitenmuur isolatie. Ook dakisolatie kan heel veel warmteverlies voorkomen.
3. Stap over van gas naar elektra
Aardgas kan niet op een echt milieuvriendelijke manier gewonnen worden. Bovendien raken de voorraden op. Overstappen op elektra is dus heel verstandig voor de lange termijn. Vervang de gaskookplaat voor inductie. De Cv-ketel kun je vervangen voor een volledige warmtepomp. Dat is niet alleen goed omdat je geen fossiele brandstof meer gebruikt, maar je kunt ook zelf met je zonnepanelen de benodigde stroom opwekken.
4. Zuinige apparaten
Oudere apparaten gebruiken vaak veel meer energie dan nieuwere soortgenoten. Denk bijvoorbeeld aan de wasdroger, die meer dan 60% zuiniger is geworden in 10 jaar tijd. Vooral witgoed vervangen voor zuinige apparaten kan een heel groot verschil maken op je energierekening. En apparaten als wasmachines en vaatwassers besparen op de nieuwste eco-stand ook verscheidene liters water per wasbeurt! Ook in de badkamer kun je heel wat energie besparen met simpele veranderingen.
5. Voorkom sluipstroom
De meeste apparaten in huis hebben een verborgen stand-by modus. Jij denkt dat de tv uitstaat, maar zolang de stekker in het stopcontact zit gebruikt hij stroom. Dat geldt voor alle grotere apparaten en ook voor adapters en opladers. Haal altijd alle stekkers uit het stopcontact. En wil je liever toch makkelijk alles bedienen, gebruik dan stopcontact-schakelaars die met een afstandsbediening aan en uit te zetten zijn. Zo voorkom je sluipstroom.
6. Kies voor goed materiaal
Als je aanpassingen gaat doen, kun je meteen checken of de materialen die gebruikt worden wel duurzaam zijn. Je dakisolatie kan bijvoorbeeld gemaakt worden van bamboevezels, die veel duurzamer zijn dan de meeste andere soorten vezels. Dat geldt ook voor plaatmateriaal (geperst bamboe of kurk in plaats van spaanplaat). Goede materialen zorgen ervoor dat jouw duurzame oplossingen het milieu niet verder belasten.
Het verduurzamen van je woning is niet eens zo moeilijk. Het is ook niet zo duur als je denkt. Neem bijvoorbeeld de zonnepanelen prijs, die laag wordt gehouden om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. Check dus voordat je aan de slag gaat ook altijd de maatregelen en subsidies van de overheid. Wie weet krijg je ook nog heel wat geld terug!