Je wilt je huis gezelliger maken en tegelijkertijd wat meer privacy creëren, maar extra raamdecoratie is niet jouw ding. Dat begrijpen we helemaal! Gelukkig is er een hele goede oplossing voor: statische raamfolie. In dit artikel laten we zien hoe je statische folie zelf aanbrengt. Of je nou een echte doe-het-zelver bent of nog nooit hebt geklust in huis, met gebruik van het onderstaande stappenplan komt het vast goed.
Stap 1: Voorbereiding
Voordat je begint met het aanbrengen van de statische folie, moeten de ramen goed schoon zijn. Verwijder stof, vuil en vingerafdrukken met een glasreiniger. Een schone ondergrond zorgt niet alleen voor een netjes resultaat, maar ook voor een betere hechting. Sla deze eerste stap dus niet over.
Stap 2: Oppervlak nat maken
Maak het raam een beetje nat met water. Dit helpt om de folie gemakkelijker op z’n plek te laten glijden en om luchtbellen te voorkomen. Een plantenspuit is hiervoor ideaal. Zorg ervoor dat het oppervlak gelijkmatig vochtig is.
Stap 3: Beschermlaag van folie verwijderen
Voordat je de raamfolie aanbrengt, moet je de beschermende laag verwijderen. De meeste folies hebben een dun plastic laagje dat je er gemakkelijk af kunt halen. Doe je dat niet? Dan zal de statische folie binnen een paar dagen al van je raam af vallen. Het heeft namelijk een negatieve invloed op de statische verbinding tussen het raam en de folie.
Stap 4: Raamfolie positioneren
Plaats vervolgens de glasfolie op het vochtige raamoppervlak. De waterfilm maakt het gemakkelijk om de folie te verschuiven en juist te positioneren. Begin bovenaan het raam en werk naar beneden toe. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk luchtbellen ontstaan tijdens het aanbrengen.
Stap 5: Gladstrijken en aanpassen
Gebruik tijdens het aanbrengen een zachte doek of een flexibele kunststof rakel om de folie glad te strijken. Wrijf de luchtbellen voorzichtig naar de randen voor een strak resultaat. Als je merkt dat de folie niet helemaal recht is uitgelijnd, kun je het nog eenvoudig aanpassen terwijl het raam vochtig is.
Stap 6: Laten drogen
Zodra je tevreden bent over het resultaat, moet je de folie laten drogen. Overtollig water wrijf je weg met een schone doek, maar het vocht achter de folie moet vanzelf opdrogen. Dit kan een paar uurtjes duren. Daarna zit de statische glasfolie goed vast op het raam.
Met gebruik van dit stappenplan kun je gemakkelijk zelf de raamfolie aanbrengen zonder ingewikkelde tools of specifieke vaardigheden. Wanneer ga jij ermee aan de slag?