Vaak denken mensen dat mooi en duurzaam niet zo goed samengaan. Eigenlijk een vreemde gedachte, als je nagaat dat juist de mooiste tuinen meestal ook het duurzaamst zijn. Want wat is een duurzame tuin eigenlijk? In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Ze zijn niet belastend voor het milieu en ze hebben een lange levensduur. Robuuste, degelijke materialen dus. Juist die materialen die een tuin mooi maken! Wij geven 10 tips hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken.
Tip 1: beplanting
Zoals je wel verwacht, is kunstgras geen goede ‘beplanting’ voor een duurzame tuin. Een gewoon, natuurlijk grasveld is dat wel. Evenals vrijwel alle planten en bloemen. Bij voorkeur ga je voor inheemse soorten, dus planten die van nature in west-Europa voorkomen. Denk aan de prachtige bloemen van de hortensia, de intense kleur van lavendel of het eenvoudige, stoere wintergroen van coniferen en buxussen.
Tip 2: tuintegels
Tuintegels zijn er in allerlei soorten en maten. Kies voor een soort waar het milieu zo min mogelijk hinder van ondervindt. Vooral tegels die een toplaag hebben, vormen een belasting voor het milieu. Natuursteen is daarentegen een heel geschikt product. En hoewel je het niet zou verwachten vallen ook betontegels in deze categorie: beton is een gemakkelijk te maken materiaal dat bijzonder duurzaam is en lang meegaat.
Tip 3: houten schutting
Natuurlijk kun je hout in de tuin gebruiken in een duurzame tuin. Neem bijvoorbeeld het Douglas hout van HomingXL. Dit hout is afkomstig uit de duurzame houtbouw en is dus geen oorzaak van ontbossing. Douglas hout heeft als eigenschap dat het zonder behandeling jarenlang in de tuin kan staan en na verloop van tijd prachtig verkleurd.
Tip 4: beton-elementen
Beton in de tuin kan vooral in de moderne en minimalistische tuin erg mooi zijn. Het wordt ook veel toegepast in de onderhoudsarme tuin, want beton is van nature een gemakkelijk schoon te houden materiaal. Het geeft de tuin een gave uitstraling en het is een van de duurzaamste materialen van dit moment.
Tip 5: de juiste tuinmeubels
Tuinmeubels zijn vaak van plastic of kunststof. Maar niet in een duurzame tuin: daar ga je voor betonnen meubels of houten tuinmeubels. Van houten tuinmeubels moet je wel de herkomst zien te achterhalen, of je maakt ze natuurlijk zelf. Steigerhout of Douglas hout zijn hiervoor heel geschikt en geven de meubels een stoere uitstraling.
Tip 6: vogels en insecten
In de duurzame tuin wordt rekening gehouden met de dieren. Neem bijvoorbeeld een mooi insectenhotel, dat je een fijn verborgen plekje geeft. Ook vogelhuisjes, voederplanken en vogelbadjes zijn heel geschikt om in een duurzame tuin te zetten. Kies voor duurzame materialen die een lange levensduur hebben en van goede kwaliteit zijn.
Tip 7: tuinverlichting
Een verlichte tuin is erg mooi, maar is dat wel duurzaam? Wel als je gaat voor solar-verlichting. Hierbij is de lamp voorzien van een kleine zonnecollector die energie kan opslaan. De lichtsensor zorgt ervoor dat de verlichting automatisch ‘s avonds aangaat. Je hebt geen batterijen of stroomdraden nodig: de zon zorgt voor natuurlijke energie voor jouw verlichting!
Tip 8: duurzame energie opwekken
Heb je een grote tuin? Dan kun je in de tuin duurzame energie opwekken. Dit gebeurt meestal door het plaatsen van zonnepanelen. Deze kunnen bijvoorbeeld op het dak van je huis, maar ook een tuinhuis is hier heel geschikt voor. Zo ben je nóg beter bezig met je tuin.
Tip 9: regenwater
Kijk eens rond of je een mooie regenton kunt vinden. Er zijn natuurlijk van die plastic bakbeesten, maar in een duurzame tuin heeft een houten ton de voorkeur. Sluit de ton aan op je regenpijpen en voilà: je hebt ineens een goede opvang van extra water. Het regenwater is heel goed te gebruiken om de tuin mee te sproeien, dieren drinken te geven of je kinderen mee te laten spelen.
Tip 10: hergebruik
Bij het inrichten van je tuin kun je heel goed tweedehands materialen gebruiken. Hier maak je andere mensen blij mee en je bent goed bezig voor het milieu (en je portemonnee). De materialen zien er meestal nog goed uit en je voorkomt dat er weer nieuwe moeten worden gemaakt. Dubbel duurzaam dus!
Een duurzame tuin kan buitengewoon mooi zijn. Je kunt namelijk nog steeds heel veel materialen gebruiken. Daarnaast is het een feit dat duurzame materialen vaak robuuster zijn en een natuurlijkere uitstraling hebben. Ze geven de tuin dus een bijzondere uitstraling. Een extra tip: ga voor een combinatie met een duurzame tuinafscheiding. Zo vormt je tuin één mooi geheel en kun jij ultiem relaxen met een goed geweten: jouw tuin is goed voor het milieu!
Lees ook: 11 leuke tuinafscheiding ideeën
Mooie tips voor de tuin. Ik wil binnenkort graag mijn tuin verbouwen. Persoonlijk ben ik altijd erg fan van houtbouw. Dat geeft altijd een warme sfeer.
Straks ga ik een huis in een dorp kopen en een tuin hoort erbij. Ik volgde altijd een groene levensstijl en ik wil hetzelfde daar doen. Ik heb al over een zonnecollector gedacht maar het idee met ee tuinhuis lijkt me ook heel leuk! Hartelijk bedankt voor alle deze tips ;)
Helemaal mee eens dat beton in de moderne en minimalistische tuin erg mooi kan zijn. Mijn man en ik zijn recent naar een nieuw huis met een grote tuin verhuisd, en ik wil het huis en de tuin allebei renoveren. Minimalistisch design lijkt me heel leuk, dus misschien gebruik ik wat beton in mijn tuin.