Niet ieder huishouden heeft schone lucht in huis. Sterker nog uit onderzoek is gebleken dat in veel huishoudens de luchtkwaliteit binnenshuis zelfs tot twee maal slechter is dan de buitenlucht! Het vervelende hieraan is dat het binnenklimaat steeds vaker wordt aangewezen als belangrijke oorzaak van diverse gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen en aandoening van de longen.
Dit is eigenlijk ook niet zo gek als we bedenken we gemiddeld 11.000 liter lucht per dag inademen waarvan 75% binnenshuis.
Bewustwording
Er is gebleken dat 95% van de mensen in Nederland geen rekening houdt met een gezond binnenklimaat, waaruit we kunnen concluderen dat een gezond binnenklimaat een ondergeschoven kindje is.
Toch zien we wel dat er steeds meer bewustwording wordt gecreëerd voor luchtkwaliteit en is er steeds meer informatie beschikbaar over de gevolgen van bijvoorbeeld fijnstof. Ook in huis is deze fijnstof namelijk vaak terug te vinden, uit onderzoek is gebleken dat er bij het koken veel fijnstof vrij komt en deze vaak lang blijft hangen wat uiteindelijk leid tot gezondheidsproblemen. Wanneer het ventilatiesysteem niet goed werkt betekent dit automatisch dat u nog meer wordt blootgesteld aan deze schadelijke stoffen.
Grootste verstoorders van de luchtkwaliteit binnenshuis
Om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren is het natuurlijk handig om te weten wat veroorzakers zijn en wat er gedaan kan worden om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren. Daarom hebben we een opsomming van de grootste boosdoeners:
- Een slecht onderhouden of verouderd mechanisch ventilatiesysteem
- Vuile filters in een WTW unit
- Slechte isolatie van de woning
- Niet werkende afzuigkappen in de keuken
- Rook van tabakswaar
In dit lijstje is een goede werking van het ventilatiesysteem het meest kenmerkend. Dit systeem is ingericht om vervuilde lucht voortdurend af te voeren, dus wanneer dit systeem niet of slecht werkt is een vervuild binnenklimaat een direct gevolg hiervan.
Je kunt heel laagdrempelig testen wat de staat is van het ventilatiesysteem via de ventilatietest op de website van AlphaVentilatie.nl.
Onderhoud en reinigen van het ventilatiesysteem
Het wordt aangeraden om iedere twee jaar klein onderhoud uit te voeren aan het ventilatiesysteem en iedere 4 jaar groot onderhoud. Bij klein onderhoud kun je denken het reinigen van de ventielen en de ventilatie box zelf, waar bij groot onderhoud het reinigen van de ventilatiekanalen zelf ook als belangrijk onderdeel wordt meegenomen. De kanalen worden gereinigd door speciale borstels die de in de kanalen het vuil verwijderd. Daarnaast wordt het systeem afgesteld waardoor het apparaat naar behoren blijft werken en een langere levensduur geniet.
Daarnaast hebben veel huizen die na 2005 gebouwd zijn een zogenoemde Warmte TerugWin (WTW) installatie. Deze zorgt niet alleen voor afvoer van vervuilde lucht maar ook voor toevoer van buitenlucht die gefilterd wordt. Bij deze systemen is het dan ook erg belangrijk dat de filters op tijd vervangen worden om een optimale werking van het systeem te garanderen. Voor een optimaal resultaat wordt zelfs aangeraden om de filters iedere 6 maanden te vervangen. Wat echter veel scheelt is dat dit een klusje is wat je makkelijk zelf kunt uitvoeren. Weet je niet hoe dit in zijn werk gaat? Raadpleeg dan de uitleg die gegeven wordt in het artikel: WTW Filter vervangen.
Luchtkwaliteit is van belang en speelt een steeds grotere rol in ons leven. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je er voor staat. Wil je meer kennis opdoen over luchtkwaliteit en de impact die het op jou heeft? Lees dan de onderzoeken en informatie van het longfonds. Hier kun je ook direct bekijken hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in jouw omgeving.
Onwijs belangrijk! Zorg ook dat je de luchtfilters van je huis periodiek schoonmaakt (wat mij betreft maandelijks). Johan