Ben jij op zoek naar het beste stroom en gas voor jouw omgeving? Dan is het goed om te weten dat je tegenwoordig ook stroom die afkomstig is van Nederlandse windenergie kunt gebruiken in huis. Windenergie is afkomstig van windparken: stukken grond met daarop veel grote windmolens. Die windmolens zie je al van een enorme afstand en zodra je dichtbij komt zijn ze ontzettend groot. De grootste windmolen ter wereld bevindt zich in ons land, op de Maasvlakte in Rotterdam. Deze windmolen is 260 meter hoog. Windenergie speelt in ons land dus een steeds groter wordende rol, maar wat zijn nu precies de voordelen en de nadelen van windparken? In dit artikel lees je daar meer over!
De voordelen van windparken
Laten we met de voordelen beginnen, want dat de windparken een hoop voordelen hebben is een feit. Om te beginnen is wind een energiebron die nooit op zal raken, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Windenergie is wat dat betreft dus ook een goede vervanger voor fossiele brandstoffen. Bovendien hebben we in Nederland vrij veel ruimte voor windparken.
De kosten van windenergie liggen ook vrij laag. Bovendien kunnen we ook de kosten voor de komende jaren goed inschatten. De kosten van brandstoffen zijn afhankelijk van de economie. Wind is er echter altijd en zodra een windmolen er eenmaal staat, blijft deze energie opwekken. De prijs van windenergie kan dus ook ontzettend voordelig zijn.
De nadelen van windparken
Hebben windparken ook nadelen? Ja, helaas hebben we ook een aantal nadelen. Om te beginnen is het lastig om te voorspellen hoe hard het zal waaien. Daarnaast kunnen windparken ons landschap ook enorm beïnvloeden. Je ziet de windmolens vanaf een enorme afstand. Veel mensen vinden de windmolens indrukwekkend, maar er zijn weinig mensen die de molens echt mooi vinden. Het is goed voor te stellen dat mensen het niet prettig vinden als zij vanuit hun raam tegen een windpark aankijken.
Bovendien is het ook goed om te bedenken dat het bouwen van de windmolens in eerste instantie ook slecht voor het milieu is vanwege de CO² uitstoot. Als we naar de levensduur van de molens kijken, dan zien we echter wel dat er veel minder CO² vrijkomt dan bij het opwekken van energie met fossiele brandstoffen.
Kies jij wel of niet voor windenergie?
Het is zeker verstandig om je even goed in de mogelijkheden te verdiepen als je twijfelt of je wel of geen windenergie wilt. Mogelijk heb je na het lezen van dit artikel al een besluit genomen. Het kan ook dat je eerst meer informatie wilt voor je overstapt naar windenergie. Je kunt bijvoorbeeld ook eens kijken naar alternatieven zoals zonnepanelen. Ook zonnepanelen hebben veel voordelen. Stap je over op zonne-energie, dan zul je echter zelf in zonnepanelen moeten investeren. Iedere vorm van energie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat de meest aantrekkelijke optie is, is afhankelijk van waar je precies waarde aan hecht. Het is in ieder geval verstandig om regelmatig te controleren welke energieleverancier in jouw geval de beste keuze is.